Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 17. 13:34 Világ

Gigantikus, 442 kilométeres körgyűrűt építenének Prága köré

Vladimir Kremlik cseh közlekedési miniszter a helyi újságíróknak bemutatta a tárca hosszú távú közútfejlesztési terveit, és ezek között szerepel egy gigantikusnak tűnő beruházás, egy 442 kilométeres, tágabb értelemben vett prágai körgyűrű is.

Az út lényegében a teljes közép-csehországi régiót venné körbe, ennek központjában van a főváros. Nyugati része Plzennél lenne, ahonnan délkelet felé haladva elmenne Tábor városa mellett, majd keleten Podebrádyig tartana, északon pedig Melnik városa lenne a célja.

Az alábbi térképet a TN.cz portál tette közzé, jól látszik rajta a kékkel jelzett tervezett beruházás mérete.

A Közép-Csehországi Kerületben tervezett autópálya-körgyűrű nyomvonala. Fotó: TN.cz

A 442 kilométerből 46 megvan, 396-ot azonban építeni kell. A fejlesztés elsődleges célja az, hogy a Prága körüli átmenő forgalmat csökkentse, illetve a Prága környezetében lévő utakat is tehermentesítse.

Csehországban még kelet-európai összehasonlításban is viszonylag kevés az autópálya, összesen 1306 kilométernyi van, a most bemutatott fejlesztések ezt 800 kilométerrel toldanák meg. Tavaly 34 kilométer új autópályát adtak át, és idén is csak 21 kilométerrel bővül a hálózat.

A gigantikus körgyűrű építése csak 2030 után indulhat meg, költségét még nem tudják pontosan, de a 290 milliárd koronás (3800 milliárd forintos) nemzeti fejlesztési tervben a projekt szerepel, onnan kaphat majd pénzt.

Jelenleg egyébként még a szűkebb értelemben vett prágai körgyűrű sincs kész, a 84 kilométeres teljes nyomvonalból csak 40 épült meg, a hiányzó részek építése várhatóan csak jövőre kezdődik el, és 2024-re zárul a kör.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsztergom és az adófizetők nyerhetnek azzal, hogy nem épül meg az M0-s nyugati részeA kormány legújabb tervei szerint nem épül meg a legalább 400 milliárdos, természetvédelmi területekre tervezett szakasz. Helyette zsák alakú körgyűrű lesz Budapest körül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ autópálya körgyűrű Prága Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.