Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 17. 13:34 Világ

Gigantikus, 442 kilométeres körgyűrűt építenének Prága köré

Vladimir Kremlik cseh közlekedési miniszter a helyi újságíróknak bemutatta a tárca hosszú távú közútfejlesztési terveit, és ezek között szerepel egy gigantikusnak tűnő beruházás, egy 442 kilométeres, tágabb értelemben vett prágai körgyűrű is.

Az út lényegében a teljes közép-csehországi régiót venné körbe, ennek központjában van a főváros. Nyugati része Plzennél lenne, ahonnan délkelet felé haladva elmenne Tábor városa mellett, majd keleten Podebrádyig tartana, északon pedig Melnik városa lenne a célja.

Az alábbi térképet a TN.cz portál tette közzé, jól látszik rajta a kékkel jelzett tervezett beruházás mérete.

A Közép-Csehországi Kerületben tervezett autópálya-körgyűrű nyomvonala. Fotó: TN.cz

A 442 kilométerből 46 megvan, 396-ot azonban építeni kell. A fejlesztés elsődleges célja az, hogy a Prága körüli átmenő forgalmat csökkentse, illetve a Prága környezetében lévő utakat is tehermentesítse.

Csehországban még kelet-európai összehasonlításban is viszonylag kevés az autópálya, összesen 1306 kilométernyi van, a most bemutatott fejlesztések ezt 800 kilométerrel toldanák meg. Tavaly 34 kilométer új autópályát adtak át, és idén is csak 21 kilométerrel bővül a hálózat.

A gigantikus körgyűrű építése csak 2030 után indulhat meg, költségét még nem tudják pontosan, de a 290 milliárd koronás (3800 milliárd forintos) nemzeti fejlesztési tervben a projekt szerepel, onnan kaphat majd pénzt.

Jelenleg egyébként még a szűkebb értelemben vett prágai körgyűrű sincs kész, a 84 kilométeres teljes nyomvonalból csak 40 épült meg, a hiányzó részek építése várhatóan csak jövőre kezdődik el, és 2024-re zárul a kör.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsztergom és az adófizetők nyerhetnek azzal, hogy nem épül meg az M0-s nyugati részeA kormány legújabb tervei szerint nem épül meg a legalább 400 milliárdos, természetvédelmi területekre tervezett szakasz. Helyette zsák alakú körgyűrű lesz Budapest körül.

Világ autópálya körgyűrű Prága Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.