Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 17. 13:34 Világ

Gigantikus, 442 kilométeres körgyűrűt építenének Prága köré

Vladimir Kremlik cseh közlekedési miniszter a helyi újságíróknak bemutatta a tárca hosszú távú közútfejlesztési terveit, és ezek között szerepel egy gigantikusnak tűnő beruházás, egy 442 kilométeres, tágabb értelemben vett prágai körgyűrű is.

Az út lényegében a teljes közép-csehországi régiót venné körbe, ennek központjában van a főváros. Nyugati része Plzennél lenne, ahonnan délkelet felé haladva elmenne Tábor városa mellett, majd keleten Podebrádyig tartana, északon pedig Melnik városa lenne a célja.

Az alábbi térképet a TN.cz portál tette közzé, jól látszik rajta a kékkel jelzett tervezett beruházás mérete.

A Közép-Csehországi Kerületben tervezett autópálya-körgyűrű nyomvonala. Fotó: TN.cz

A 442 kilométerből 46 megvan, 396-ot azonban építeni kell. A fejlesztés elsődleges célja az, hogy a Prága körüli átmenő forgalmat csökkentse, illetve a Prága környezetében lévő utakat is tehermentesítse.

Csehországban még kelet-európai összehasonlításban is viszonylag kevés az autópálya, összesen 1306 kilométernyi van, a most bemutatott fejlesztések ezt 800 kilométerrel toldanák meg. Tavaly 34 kilométer új autópályát adtak át, és idén is csak 21 kilométerrel bővül a hálózat.

A gigantikus körgyűrű építése csak 2030 után indulhat meg, költségét még nem tudják pontosan, de a 290 milliárd koronás (3800 milliárd forintos) nemzeti fejlesztési tervben a projekt szerepel, onnan kaphat majd pénzt.

Jelenleg egyébként még a szűkebb értelemben vett prágai körgyűrű sincs kész, a 84 kilométeres teljes nyomvonalból csak 40 épült meg, a hiányzó részek építése várhatóan csak jövőre kezdődik el, és 2024-re zárul a kör.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsztergom és az adófizetők nyerhetnek azzal, hogy nem épül meg az M0-s nyugati részeA kormány legújabb tervei szerint nem épül meg a legalább 400 milliárdos, természetvédelmi területekre tervezett szakasz. Helyette zsák alakú körgyűrű lesz Budapest körül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ autópálya körgyűrű Prága Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.