Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 17. 13:34 Világ

Gigantikus, 442 kilométeres körgyűrűt építenének Prága köré

Vladimir Kremlik cseh közlekedési miniszter a helyi újságíróknak bemutatta a tárca hosszú távú közútfejlesztési terveit, és ezek között szerepel egy gigantikusnak tűnő beruházás, egy 442 kilométeres, tágabb értelemben vett prágai körgyűrű is.

Az út lényegében a teljes közép-csehországi régiót venné körbe, ennek központjában van a főváros. Nyugati része Plzennél lenne, ahonnan délkelet felé haladva elmenne Tábor városa mellett, majd keleten Podebrádyig tartana, északon pedig Melnik városa lenne a célja.

Az alábbi térképet a TN.cz portál tette közzé, jól látszik rajta a kékkel jelzett tervezett beruházás mérete.

A Közép-Csehországi Kerületben tervezett autópálya-körgyűrű nyomvonala. Fotó: TN.cz

A 442 kilométerből 46 megvan, 396-ot azonban építeni kell. A fejlesztés elsődleges célja az, hogy a Prága körüli átmenő forgalmat csökkentse, illetve a Prága környezetében lévő utakat is tehermentesítse.

Csehországban még kelet-európai összehasonlításban is viszonylag kevés az autópálya, összesen 1306 kilométernyi van, a most bemutatott fejlesztések ezt 800 kilométerrel toldanák meg. Tavaly 34 kilométer új autópályát adtak át, és idén is csak 21 kilométerrel bővül a hálózat.

A gigantikus körgyűrű építése csak 2030 után indulhat meg, költségét még nem tudják pontosan, de a 290 milliárd koronás (3800 milliárd forintos) nemzeti fejlesztési tervben a projekt szerepel, onnan kaphat majd pénzt.

Jelenleg egyébként még a szűkebb értelemben vett prágai körgyűrű sincs kész, a 84 kilométeres teljes nyomvonalból csak 40 épült meg, a hiányzó részek építése várhatóan csak jövőre kezdődik el, és 2024-re zárul a kör.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEsztergom és az adófizetők nyerhetnek azzal, hogy nem épül meg az M0-s nyugati részeA kormány legújabb tervei szerint nem épül meg a legalább 400 milliárdos, természetvédelmi területekre tervezett szakasz. Helyette zsák alakú körgyűrű lesz Budapest körül.

Világ autópálya körgyűrű Prága Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Torontáli Zoltán
2021. május 4. 10:49 Világ

Innsbruckban öt évig 60 eurót leírhat a villanyszámlából, aki 250 eurót ad napelemes fejlesztésre

Üzleti együttműködés a lakók és a város között, közösségi finanszírozás és megújuló energia - ezeket kombinálja a program.

Fabók Bálint
2021. május 3. 13:31 Világ

A McDonald’s húsmentes burgere megérkezett Lengyelországba, és nagyon jól fogy

Két hete árulják a növényi alapú burgert, és akkora a kereslet, hogy hosszú távon marad a kínálatban. Magyarországra is idén érkezhet a cég húsmentes burgere.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.