Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. január 7. 09:22 Világ

A csehek vészelhetik át legjobban a most következő lassulást a visegrádiak közül

(A szerző a HOLD Alapkezelő elemzője, az írás eredetileg az Alapblogon jelent meg.)

A Nyugat-Európához földrajzilag és fejlettségben is legközelebb álló Csehország immár harmadik éve ért el egyedüliként többletes költségvetést a visegrádi országok közül. Európa egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával gyakorlatilag elérték a teljes foglalkoztatottságot, az utóbbi években be is indult egy gyorsuló ütemű béremelkedés. A bankrendszerük jól kapitalizált és stabilan jövedelmező, az ország államadóssága csökken, pedig a válság után sem volt magas szinten.

A jelentős fiskális tér miatt a V4 országok közül Csehország a legfelkészültebb egy esetleges gazdasági lassulásra. Ugyanakkor a cseh kereskedelmi mérleg is érzékeny az autóiparra és a globális kereskedelemre. A további növekedést a kapacitások szűkössége is veszélyezteti.

Forrás: IMF

Az utóbbi években a GDP-növekedés az erős belső fogyasztásra és a beáramló külföldi tőkére épült. A pozitív kereskedelmi mérleg csak tovább javította a statisztikákat 2017-ig. Ez 2018-ban megváltozott, a lakosság robusztus fogyasztása miatt nőtt az import. A mutató tovább romolhat a fő exportpiacok gyengélkedése esetén. Egy német recesszió súlyos kárt tudna okozni Csehországnak, hiszen a bruttó export a GDP 80 százalékát teszi ki, és az ország fő kereskedelmi partnere a jelenleg gyengélkedő bajor gazdaság.

Mivel államadósság túlnyomó része cseh koronában áll fenn, ezért alig van devizakockázatot, ráadásul ezt a kockázatot tovább mérsékli a lakosság kezében lévő devizabetétek magas aránya. Az IMF előrejelzése szerint elsősorban a devizaadósságot csökkentik majd fenntartható módon. Ettől függetlenül a nominális értelemben vett adósság abszolút értékben növekedhet, mert a modern gazdaságok nem visszafizetik a felvett hiteleket, hanem kinövik azokat, a GDP folyamatos növekedésével.

A romló demográfia ellenére stagnál a népességszám, mivel a nettó migráció pozitív. Az EU-átlaggal szembeni termelékenységi hátrány 2012 óta csökken. Már harmadik éve nőnek a nominális bérek és stabilan az 5 százalék feletti tartományban mozognak. Fenntarthatónak gondolhatjuk a lakossági életszínvonal emelkedését is, mivel a termelékenység növekedésével társult a bérnövekedés. Így hiába drágult a munkaerő, nem veszített a versenyképességéből a gazdaság.

Elemzések szerint azonban a 2019-es 8-10 százalékos béremelkedés már túlszárnyalja a termelékenységnövekedést, így az előbb említett állítás az elkövetkező évekre már nem áll fenn, és az ország a túlfűtöttség jeleit mutathatja. A növekedő bérek eddig a cseheknél sem vezettek elszálló inflációhoz, a jegybank által megcélzott határt csak minimálisan lépte át a maginfláció.

Forrás: Eurostat

Hiába nőtt a munkavállalók termelékenysége az utóbbi években, a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos beruházások elmaradtak az EU átlagától. A kormány, hogy ezt orvosolja, egy 11 éves innovációs stratégiai programot hirdetett. Ebben szerepel a jelenlegi munkavállalók továbbképzése is annak érdekében, hogy magasabb hozzáadott értéket tudjanak előállítani. A felnőttoktatásban résztvevők számát szeretnék az EU átlag fölé emelni, ezért a rekord alacsony munkanélküliség idején a munkahelyteremtésre szánt összegekből csoportosítanak át továbbképzési programokra.

Forrás: Eurostat

A háztartások jövedelemhez viszonyított eladósodottsága nem mutatja egyelőre a hitelezés túlfűtöttségének jeleit. Az elszálló ingatlanárakkal azonban ők is küzdenek, főként a főváros és nagyvárosok környékén növekedtek kimagaslóan a négyzetméterárak. A magasabb ingatlanárakat kénytelenek nagyobb összegű jelzáloghitelek felvételével kompenzálni a lakosok, de többségük hajlandó felárat fizetni a kockázatkerülésért. A csehek túlnyomó része nem kíván kamatkockázatot futni a jelzáloghitelével, ezt magyarázza a drágább, de egy éven túl kamatfixált új-lakáshitelek magas aránya.

Még így is körülbelül minden tizedik új jelzáloghitel változó kamatozással indul, ez az infláció felpörgésével és a kamatok emelkedésével a jelzáloghitelek törlesztőrészletének emelkedésével fog járni. A jegybank makroprudenciális eszközökkel igyekszik a lakosságot megóvni a túlzott hitelfelvételtől, tehát a hitelfelvételi kondíciók szigorításával próbálja csökkenteni a kockázatokat. A kamatok emelkedése és a jegybank által bevezetett kondíciók szigorítása már 2020-ban is éreztetheti a hatását és általuk lassulhat a hitelezés a gazdaságban.

Forrás: Eurostat

Az utóbbi években költségvetési többlettel gazdálkodó ország alacsony államadósságának köszönhetően jelentős térrel rendelkezik fiskális lazítási programok kivitelezéséhez. Így akár külső sokkok idején is lesz lehetőségük élénkíteni a gazdaságot és élénkíteni a fogyasztást, a beruházásokat. A visegrádi négyek közül a cseh gazdaság néz szembe a jövőbeli gazdasági kihívásokkal a legfelkészültebben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Csehország V4 Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.