Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. november 16. 11:21 Világ

Mostantól nem lehetsz benne biztos, hogy az Amazonról rendelt Nike valódi

Nem hosszabbította meg a Nike az Amazonnal kötött együttműködési szerződését, és ez azt jelenti, hogy a sportruha gyártó nem szállít többé közvetlenül cipőket az online áruháznak. A két évvel ezelőtti szövetségkötést akkoriban úgy értékelték, hogy a Nike végre belátta, az Amazon nélkül nem boldogulhat az online térben, a mostani szakítást pedig egyértelműen visszalépésnek minősítik.

A Nike magyarázata meglehetősen zavaros. A cég azt mondja, hogy az elmúlt két év teszt volt, amely végéhez ért, és ezentúl inkább csak közvetlenül akarja értékesíteni a cipőit. Ahogy a Vox is írja, az érvelés kicsit sántít, mert a Nike már az amazonos szerződés előtti években is mindig arra törekedett, hogy a saját, közvetlen értékesítési csatornáit erősítse, és ne legyen szüksége kiskereskedőkre.

Az Amazon szerződésnek sokkal inkább az volt a jelentősége, hogy megpróbálták vele kiszűrni a feketepiaci kereskedelmet, vagyis a hamisított cipők árusítását. Amíg élt a szerződés, addig a vásárló halálbiztos lehetett abban, hogy ha közvetlenül az Amazontól vette meg a cipőt, akkor az eredeti. Ez azért fontos, mert az Amazon mindig is tele volt olyan kereskedőkkel, akik a szürke zónában mozognak, és hamisított cipőket árulnak.

A két cég közötti együttműködés valójában azért futhatott zátonyra, mert az Amazonról az elmúlt két évben sem tűntek el a szürke piaci árusok, nem sikerült háttérbe szorítani őket. A lépés azonban mégis érthetetlen abból a szempontból, hogy együttműködés nélkül a helyzet a Nike számára valószínűleg csak rosszabb lesz.

Az Amazon nem fogja hagyni, hogy a kínálatából eltűnjenek a Nike cipők, és lehetetlen megjósolni, hogy az űrt milyen mértékben tudja majd betölteni tisztességes viszonteladókkal. Valószínű azonban, hogy a hamisított cipők aránya a kínálaton belül jelentősen nőni fog. Ez pedig végső soron még az Amazonnak is rossz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amazon cipő hamisítvány Nike online kereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.