Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. augusztus 22. 15:00 Világ

Betiltja a pálmaolajmentes termékeket Indonézia

Indonézia betiltja a pálmaolajmentes termékeket, a tiltást megszegő boltok bírságra számíthatnak – jelentette be Penny K. Lukito, a délkelet-ázsiai ország gyógyszer- és élelmiszer-biztonsági ügynökségének vezetője szerdán, írja a Bloomberg.

Malajziában és Indonéziában termelik meg a világ pálmaolaj-kínálatának 85 százalékát, ráadásul a pálmatermesztés komoly részét teszi ki az országok gazdaságának is. Malajziában például a helyi pálmaolaj-bizottság becslése alapján a nemzeti össztermék 7-8 százalékát adja, így érthető, hogy az országok vezetése nem közömbös a pálmaolaj kereskedelmét érintő kérdésekben.

A pálmaolajmentes termékek kitiltása*Valószínűleg azokról a termékekről van szó, amelyeken kifejezetten feltüntetik, hogy nem tartalmaznak pálmaolajat. nem előzmény nélküli. Az Európai Unió márciusban környezetvédelmi szempontokra hivatkozva korlátozta azoknak a pálmaolajat tartalmazó bioüzemanyagoknak a körét, amik megújuló üzemanyagnak számítanak, és ezáltal uniós támogatásokra jogosultak. A pálmaolajexportőrök ezt komolyan meg is érezték, ugyanis az év elején a pálmaolaj világpiaci ára meredeken csökkenni kezdett.

 

A júniusban életbe lépő uniós intézkedés az EU klímaváltozás elleni lépéseinek része, a pálmaolaj előállítása ugyanis gyakran nem fenntartható, és erdőirtással jár együtt. A világ termőterületeinek 10 százalékán termesztenek jelenleg olajpálmát, és becslések szerint nagyjából 3 milliárd ember használ pálmaolajat tartalmazó termékeket a világon, ami nagyjából fejenként 8 kilogramm pálmaolaj elfogyasztását jelenti évente. Az Európai Unióba importált pálmaolaj 51 százalékát bioüzemanyagok adalékanyagaként, 39 százalékban élelmiszerek összetevőjeként, 10 százalékban pedig fűtőanyagként használják fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a pálmaolaj behozatalával romboljuk leginkább a környezetetEurópa pálmaolaj-importjának négyötöde fenntartható forrásból származik, a faanyagnál és a szójánál viszont sokkal rosszabb ez az arány.

A BirdLife nevű környezetvédelmi szervezet vezetője, Ariel Brunner az uniós intézkedés bejelentését követően üdvözölte a lépést, ugyanakkor azt is elmondta, hogy tovább is lehetett volna menni a szigorításban, ugyanis a szójára – aminek a termesztése szintén komoly erdőirtásokkal jár együtt – nem terjedt ki az uniós szabályok átvariálása.

„Az EU így még mindig olyan szabályokat tart érvényben, amik a klímaváltozás elleni harc nevében ösztönzik a környezet pusztítását és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növelését”

mondta. Hasonlóan vélekedett Laura Buffet, a Transport & Environment nevű lobbicsoport fenntartható üzemanyagokért felelős vezetője, aki szerint az EU döntése áttörést jelent, azonban csak részleges győzelemről lehet beszélni a szója kimaradása miatt, illetve azért, mert bizonyos fajta pálmaolajak még mindig fenntartható üzemanyagnak számíthatnak a szabályozás alapján.

Vannak olyan civilek is, akik szerint viszont valójában arról van szó, hogy az EU környezetvédelmi intézkedésnek állítja be a piacvédelmet. Jonathon Porritt, a fenntarthatósággal foglalkozó angol Forum for the Future társalapítója szerint a pálmaolaj kitermelésének korlátozása csak még nagyobb mértékű erdőirtásokat eredményezne, ugyanis az olajpálmának jóval nagyobb a terméshozama, mint a hozzá hasonló terményeknek, amelyekből olajat lehet kinyerni. Ilyen például a szója, a repce és a napraforgó, amiket Európában is termesztenek, és Porritt szerint valójában ezeknek a lobbiknak kedvez az uniós szigorítás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetetA Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya arra jutott, hogy az összes alternatíva közül még az olajpálma a leggazdaságosabb olajos növény.

A pálmatermesztők is ellenezték az intézkedést, és azt kifogásolták, hogy az EU nem veszi figyelembe a gazdálkodás fenntarthatóvá tételére vonatkozó erőfeszítéseiket. Indonézia és Malajzia szerint az uniós szabályozás változtatása kereskedelmi diszkrimináció, ami miatt ellenlépéseket ígértek: augusztus elején az indonéz kereskedelmi miniszter konkrétan az uniós tejtermékek importjára vonatkozó büntetővám kivetését helyezte kilátásba.

Ezért is érdekes, hogy Lukito egy szóval sem említette a kereskedelmi helyzetet, amikor a tiltást bejelentette. A városi lakosság körében elterjedt az a nézet, hogy a pálmaolaj nem egészséges, emiatt a fogyasztók egyre nagyobb számban döntenek úgy, hogy kerülik a pálmaolajat tartalmazó termékeket, de az egészségtelenségre vonatkozó vádaknak nincs tudományos alapjuk, mondta Lukito. Azt is bejelentette, hogy az Indonéz Pálmaolaj Tanács és a kereskedelmi minisztérium tájékoztató kampányba kezd a témában.

Lukito szerint a mentesség jelölésével valójában az a cél, hogy tönkretegyék az indonéz pálmatermelőket, a kormánynak pedig az a feladata, hogy megvédje az iparágat.

A maláj kormányfő, Mahatir Mohamad hétfőn arról beszélt a South China Morning Post cikke szerint, hogy a brexitet követően az Egyesült Királyságnak bojkott helyett tárgyalnia kellene a maláj termelőkkel a fenntartható termesztés ösztönzéséről. „Egy új – saját partikuláris érdekeiket követő lobbicsoportok befolyásától mentes – hozzáállás még a jelenleginél is kedvezőbb kereskedelmi feltételekhez vezethetne az Egyesült Királyság és a régió országai között” – mondta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ EU Indonézia kereskedelem Malajzia pálmaolaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.