Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 24. 10:50 Világ

Modi nem ért el áttörést az indiai gazdaságban, mégis óriásit nyert a világ legnagyobb választásán

Narendra Modi jobboldali-populista miniszterelnök és pártja, a BJP vezette koalíció nyerte az indiai választásokat. A szavazatokat még mindig számolják, de a hivatalosnak tekinthető eredmények szerint a 2014 óta kormányzó Indiai Néppárt (BJP) harminc éve nem látott fölénnyel győzött a választásokon.

Az előrejelzések szerint a párt a kormányalakításhoz szükséges 272 helyhez képest 298-9 helyet szerzett a parlamentben, ami az öt évvel ezelőtt megszerzett 282 helyüknél is több. A világ legnagyobb demokráciájában több, mint 900 millió ember regisztrált szavazni, amiből a hathetes választásokon a kétharmados részvételi arányt tekintve legalább 600 millió el is ment.

Narendra Modi és pártja a tavaly decemberi helyhatósági választásokon még nagy vereséget szenvedett el három nagyobb államban is a fő ellenzéki erővel, az ország a függetlenség után évtizedekig uraló Indiai Nemzeti Kongresszussal szemben. Ez a kormánypárt gyengülését mutatta, de februárban megváltozott a helyzet. Egy öngyilkos merénylő 41 indiai rendőrt ölt meg a vitatott hovatartozású Kasmírban, amiért India Pakisztánt okolta és megtorlásként lebombázott egy általa terrorista tábornak tartott létesítményt. Modi ezután felerősítette a Pakisztán-ellenes retorikáját, ami a már meglévő nacionalista-populista megnyilvánulásai mellett úgy tűnik, bejött a választóknak. Szerencsére a két atomhatalom közötti agresszió nem eszkalálódott tovább.

A BJP és Modi olyan ígéretekkel került kormányra 2014-ben, hogy megreformálják a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek és fejlesztik az köztisztaságot. A kezdeti lendület azonban hamar elakadt, elemzők szerint részben a nem elég drasztikus változtatások miatt.

Az egyik ilyen intézkedése a kormánynak a készpénzállomány 86 százalékát kitevő, két legnagyobb címletű bankjegy sokkszerűen bejelentett kivezetése volt. Ettől a gazdaság fehéredését várták, mivel a feltételezés szerint sok illegálisan szerzett pénzt tartottak ezekben a címletekben. Az ezt követő, halálesetekkel is járó káosz semmi eredménnyel nem járt, majdnem az összes pénzt legálisan visszaváltották az emberek a határidő lejárta előtt.

Nem segíti az indiai gazdaság megítélését az sem, hogy Modi nehezen tűri a kritikákat. Két állami alkalmazott statisztikus fel is mondott, miután a kormány megpróbált eltussolni egy jelentést, ami a rekord magas munkanélküliségre figyelmeztetett. A GDP hivatalos számaival is bajok lehetnek, állítja 108 közgazdász egy nyílt levélben.

A minden valószínűség szerint második ciklusát elkezdő Modinak azzal kell szembenéznie, hogy hatalomra jutása óta romlik az ország 14 százalékát kitevő muszlim kisebbség helyzete (nem kis részben éppen a hindu ultranacionalisták által támogatott Modi pártjának köszönhetően), a munkahelyteremtés sem megy olyan gördülékenyen mint szerette volna és eddig az ígért gazdasági áttörés is elmaradt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ india Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.