Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 24. 10:50 Világ

Modi nem ért el áttörést az indiai gazdaságban, mégis óriásit nyert a világ legnagyobb választásán

Narendra Modi jobboldali-populista miniszterelnök és pártja, a BJP vezette koalíció nyerte az indiai választásokat. A szavazatokat még mindig számolják, de a hivatalosnak tekinthető eredmények szerint a 2014 óta kormányzó Indiai Néppárt (BJP) harminc éve nem látott fölénnyel győzött a választásokon.

Az előrejelzések szerint a párt a kormányalakításhoz szükséges 272 helyhez képest 298-9 helyet szerzett a parlamentben, ami az öt évvel ezelőtt megszerzett 282 helyüknél is több. A világ legnagyobb demokráciájában több, mint 900 millió ember regisztrált szavazni, amiből a hathetes választásokon a kétharmados részvételi arányt tekintve legalább 600 millió el is ment.

Narendra Modi és pártja a tavaly decemberi helyhatósági választásokon még nagy vereséget szenvedett el három nagyobb államban is a fő ellenzéki erővel, az ország a függetlenség után évtizedekig uraló Indiai Nemzeti Kongresszussal szemben. Ez a kormánypárt gyengülését mutatta, de februárban megváltozott a helyzet. Egy öngyilkos merénylő 41 indiai rendőrt ölt meg a vitatott hovatartozású Kasmírban, amiért India Pakisztánt okolta és megtorlásként lebombázott egy általa terrorista tábornak tartott létesítményt. Modi ezután felerősítette a Pakisztán-ellenes retorikáját, ami a már meglévő nacionalista-populista megnyilvánulásai mellett úgy tűnik, bejött a választóknak. Szerencsére a két atomhatalom közötti agresszió nem eszkalálódott tovább.

A BJP és Modi olyan ígéretekkel került kormányra 2014-ben, hogy megreformálják a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek és fejlesztik az köztisztaságot. A kezdeti lendület azonban hamar elakadt, elemzők szerint részben a nem elég drasztikus változtatások miatt.

Az egyik ilyen intézkedése a kormánynak a készpénzállomány 86 százalékát kitevő, két legnagyobb címletű bankjegy sokkszerűen bejelentett kivezetése volt. Ettől a gazdaság fehéredését várták, mivel a feltételezés szerint sok illegálisan szerzett pénzt tartottak ezekben a címletekben. Az ezt követő, halálesetekkel is járó káosz semmi eredménnyel nem járt, majdnem az összes pénzt legálisan visszaváltották az emberek a határidő lejárta előtt.

Nem segíti az indiai gazdaság megítélését az sem, hogy Modi nehezen tűri a kritikákat. Két állami alkalmazott statisztikus fel is mondott, miután a kormány megpróbált eltussolni egy jelentést, ami a rekord magas munkanélküliségre figyelmeztetett. A GDP hivatalos számaival is bajok lehetnek, állítja 108 közgazdász egy nyílt levélben.

A minden valószínűség szerint második ciklusát elkezdő Modinak azzal kell szembenéznie, hogy hatalomra jutása óta romlik az ország 14 százalékát kitevő muszlim kisebbség helyzete (nem kis részben éppen a hindu ultranacionalisták által támogatott Modi pártjának köszönhetően), a munkahelyteremtés sem megy olyan gördülékenyen mint szerette volna és eddig az ígért gazdasági áttörés is elmaradt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ india Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.