Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. január 30. 15:19 Világ

Magyarország közel 20 milliárd forinttal száll be egy afrikai erőműbe

Hetven millió dolláros (19,5 milliárd forintos) beruházással száll be Magyarország egy ghánai gázerőmű felépítésébe – jelentette be a ghánai magyar nagykövet, Szabó András kedden az afrikai országban több helyi újság beszámolója szerint.

Az egymilliárd dollárból megvalósítani tervezett Bridge Power nevű erőmű a 28 milliós Ghána második legnagyobb erőműve lenne. Az olajjal és gázzal vegyesen működő hőerőmű egy közel kétszázezer lakosú óceánparti városban, Temában épül fel.

A magyar nagykövetség közleménye szerint a beruházást a GE magyarországi leányvállalata által gyártott turbinákkal szerelik majd fel. A nagykövetség Facebook oldalán olvasható írás szerint ezen kívül Magyarország több millió dollár értékben szállít majd eszközöket a projekt második szakaszához.

Szabó András a bejelentésen a nagykövetség Facebook oldala szerint.

A Facebookon megjelent írásból ez a félmondat kimaradt, de a ghánai lapokban megjelent közlemény szerint az állami tulajdonú Eximbank is részt vesz a projekt finanszírozásában. Erről a ghánai kereskedelmi és ipari miniszter helyettese, Robert Ahomka-Lindsay is beszélt. Annak azonban semmi nyomát nem találtuk, hogy a magyar kormány bármilyen módon kommunikálta volna a ghánai beruházást. Az sem egyértelmű, hogy a magyar részről érkező beruházásban mennyi az állami pénz, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és az Eximbankot is.

Frissítés. Cikkünk megjelenése után, szerda este ezt válaszolta a KKM a kérdéseinkre: 

A magyar állam támogatást nem nyújtott sem az exportőr, sem a vevő részére. Az Eximbank természetesen minden olyan exportügyletben, amely megfelel a nemzetközi és hazai szabályozásnak, szívesen megvizsgálja a hitelnyújtási lehetőséget. Az exporthitelezés segíti a magyar gazdaság növekedését, munkahelyek megtartását és létrehozását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok nem értik, de Afrikában csak a bizalmat kell megszerezni, és folyni fog a tejEgy Kongóba emigrált kisnyugdíjason és több, Afrikában próbálkozó üzletemberen keresztül mutatjuk be, hogy milyen magyarként üzletelni a déli kontinensen.

“Magyarország hozzájárulása ehhez a példaértékű beruházáshoz az egyik első lépése annak, hogy újjáélesszük a politikai és gazdasági kapcsolatainkat Ghánával. Ez egy erős jelzés a ghánai kormány és nép felé, hogy Magyarország egyet jelent az üzlettel” – mondta Szabó András nagykövet a bejelentésen (“Hungary means business”, fogalmazott). Magyarország harminc év után, 2016-ban nyitotta újra követségét Accrában.

Szabó András kezet fog a bejelentésen a nagykövetség Facebook oldalán látható kép szerint.

A két ország közötti együttműködést szolgálja, hogy 2016 óta a magyar állam költségén 50 ghánai diák tanulhat Magyarországon. Egy ghánai lap szerint Szijjártó Péter kezdeményezésére ez a szám jövőre 100 főre nőhet. Magyarország nemcsak Ghánában nyomul, egy tavalyi cikkünk szerint a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt szerepet kapott egy 125 milliárd forintos útépítésen, aminél az Eximbank is felmerült finanszírozóként.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika Eximbank Ghána Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.