Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 28. 13:08 Világ

Egy ötbetűs melléknév változtathatja meg Macedónia jövőjét

Az elmúlt években mindent megtett azért Macedónia, hogy a legegzotikusabb európai országnak tűnjön. Az egyetemes giccsnek állított emlékművé alakította saját fővárosát, világpolitikai jelentősége lett az itteni álhírgyáraknak, mindeközben egymást érték a festékbombás tüntetések és a belpolitikai fordulatok.

Macedóniában az elmúlt hetekben ismét több ezren tüntettek, mégpedig azért, hogy változtassák-e meg az ország nevét vagy sem. Vasárnap tartanak ugyanis arról népszavazást, hogy átnevezzék-e az országot Észak-Macedóniára, amelynek óriási jelentősége lehet a macedónok jövőjére nézve.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné, és Görögország azóta képtelen elfogadni északi szomszédja nevét. A görögök attól tartanak, hogy Macedónia területi igényt formálna az ugyanilyen nevű görög tartományra, ezért blokkolják Macedónia felvételét az Európai Unióba és a NATO-ba.

A 27 éve tartó névvita viszont úgy tűnik, hogy megoldódhat, ugyanis ha a macedónok kiegészítik az ország nevét egy ötbetűs melléknévvel, akkor a görögök már nem fognak attól tartani, hogy elveszíthetik a tartományukat. Erről júniusban állapodott meg egymással Zoran Zaev, Macedónia kormányfője és Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnök júniusban. A egyezmény értelmében a macedón alkotmányból el kell tüntetni a makedónokra mint ókori felmenőkre való utalást, a nép viszont maradhat macedón, nem kell átnevezni, mint az országot.

Ciprasz (jobbról a második) és Zaev (balról a második) a külügyminisztereik társaságában ünnepli a megállapodást. Fotó: AFP

A névváltoztatást súlyát mutatja, hogy a GfK felmérése szerint a gazdaság után ezt tartják a legnagyobb problémának a macedónok, mivel mintegy 80 százalékuk csatlakozna az EU-hoz és a NATO-hoz. A vasárnapi népszavazás egy kérdést fognak feltenni, amely így szól: „Támogatja az EU- és a NATO-csatlakozást a Görögország és Macedónia közötti egyezmény elfogadásával?”

Az előzetes felmérések szerint a többség támogatja a megállapodást, de így sem biztos, hogy Észak-Macedónia lesz az országból. Egyrészt a népszavazás eredményességéhez 50 százalékos részvétel kell, ami azért necces, mert a legnagyobb ellenzéki párt, az Orbán Viktor szövetségesének számító Nikola Gruevszki által alapított VMRO-DPMNE bojkottra szólította fel támogatóit. Másrészt a népszavazás után a parlamentnek kétharmados többséggel kell jóváhagynia a megállapodást, ami szintén kétséges, mivel a kormánypárti képviselők aránya hatvan százalék. Ráadásul a görög parlamentnek is ratifikálnia kellene az egyezményt.

A legnagyobb veszélyt a névváltoztatásra azonban Oroszország jelentheti. A névválasztás mellett Macedóniában kampányoló nyugati diplomatákkal szemben az oroszok nyíltan ellenzik a görögökkel kötött megállapodást. A New York Times szerint az orosz beavatkozást sejteti, hogy a korábbi nyugati választások befolyásolásának mintájára több száz új honlap jött létre a közelmúltban, amely a bojkottálást propagálja. Az orosz nyomulást mutatja az is, hogy Görögország két orosz diplomát utasított ki, akik a gyanú szerint igyekeztek megakasztani a görög-macedón tárgyalásokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Görögország Macedónia népszavazás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.