Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 23. 11:39 Világ

Stabilabb lenne a pénzügyi rendszer, ha több női vezetője lenne

A nők a globális pénzügyi intézményrendszer minden szintjén alulreprezentáltak, az ügyfelektől a bankvezetőkön át a szabályozókig, pedig ha több nő venne részt a pénzügyi rendszer körforgásában, annak a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásán túl más előnyei is lennének – írja blogján az IMF egy új kutatása alapján.

A tanulmányban arra jutottak, hogy az egyenlőtlenségek csökkentése a bankrendszer stabilitásának erősítését és a gazdasági növekedést is támogatná. Emellett akár a monetáris és költségvetési politika is hatékonyabbá válhatna a nők részvételével.

A szervezet egy 2016-os felmérése szerint a betétesek és a hitelfelvevők mindössze 40 százalékát adják nők a világon, igaz, régiónként és országonként jelentősek az eltérések. Például Brazíliában a hitelfelvevők 51 százaléka nő, de Pakisztánban ez az arány csak 8 százalék.

Számos kutatás támasztja alá, hogy gazdasági és társadalmi haszonnal is jár, ha a nők is hozzáférhetnek a pénzügyi rendszerhez. Kenyában például a számlát nyitó női kereskedők többet fektettek be az üzletükbe, míg Nepálban a nők által vezetett háztartások többet költenek oktatásra, ha rendelkeznek megtakarítási számlával. Ezek a példák jól mutatják, hogy a pénzügyi szolgáltatások hogyan segíthetik a gazdasági növekedést. 

Nemcsak ügyfél oldalon, hanem a banki és a bankfelügyeleti vezetői állásokban is sokkal kevesebb a nő, mint a férfi. A pénzügyi intézmények vezérigazgatói között kevesebb mint 2 százalék a nő, míg a menedzsmenttagokon belül belül kevesebb mint 20 százalék. A bankfelügyeleti szerveknél is alacsony a nők aránya, mindössze 17 százalék volt 2015-ben.

A területi különbség persze itt is jelentősek lehetnek. A Fekete-afrikai országokban például a legmagasabb a női bankvezetők aránya, míg Latin-Amerikában és a Karib-térségben a legalacsonyabb. A fejlett gazdaságok e tekintetben középen helyezkednek el.

A vezetői állásoknál tapasztalt nemek közötti egyenlőtlenség a tanulmány szerint befolyásolja a bankrendszer stabilitását is. Ugyanis az IMF tanulmányában azt találták, hogy az a bank, ahol több a női menedzsmenttag, ott nagyobb a tőkepuffer, kevesebb a nemteljesítő hitelek aránya és a stressztesztek eredménye is jobb. Hasonló kapcsolatot fedeztek fel a banki stabilitás és a nők felügyeleti szerepvállalása között is.

És hogy mi a magyarázat erre? Az tanulmány szerzői szerint négy lehetséges válasz van:

  • A nők lehet, hogy jobb kockázatkezelők, mint a férfiak.
  • A diszkriminatív toborzási gyakorlatok miatt lehet, hogy az a kevés nő, aki a pénzügyi szektorban feljut a ranglétrán, magasabban képzett vagy tapasztaltabb, mint férfi társai.
  • Ha több nő van a vezetésben, az színesíti a gondolkodást, ami jobb döntésekhez vezet.
  • Azok az intézmények, ahol több nő ül vezetői szerepben, alapból jobban szervezett intézmények lehetnek.

A tanulmány és a kapcsolódó szakirodalom alapján azt találták, hogy a megfigyelhető nagyobb stabilitás valószínűleg amiatt van, hogy a nők gondolkodásmódja színesíti az eszmecserét, de a diszkriminatív toborzási gyakorlat is hozzájárul, ami miatt csak nagyon magasan képzett, illetve sok szakmai tapasztalattal rendelkező nőket vesznek fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ nők pénzügyi szektor Világgazdasági Fórum Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.