Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 4. 13:05 Világ

Vészhelyzeti megszorításokat jelentett be Argentína

Megszorító intézkedéseket jelentett be hétfőn az argentin elnök, hogy csökkentsék a költségvetés hiányát és stabilizálják a peso totális összeomlásától válságba került gazdaságot. Ennek keretében 22-ből 10 minisztériumot megszüntetnek és emelik az exportadót – írja a Guardian.

Ugyan az új intézkedések felgyorsítják az IMF program által amúgy is elvárt megszorításokat, a nemzetközi piacok még mindig kevésnek ítélték az intézkedéseket. Ezt mutatja, hogy a peso a hírek után több mint 4 százalékkal zuhant tovább a dollárral szemben. Az argentin fizetőeszköz így éves szinten már 102 százalékot veszített értékéből.

USD/ARS napi záróárfolyam. Forrás: Yahoo Finance

Mauricio Macri elnök tévés beszédben próbálta visszaszerezni a nemzetközi befektetők bizalmát, ahol arról is beszélt, hogy „ez nem csak egy újabb válság, hanem ez kell, hogy legyen az utolsó.”

Idén Argentína mellett több másik feltörekvő piaci ország, köztük Törökország és a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága is komoly nyomás alá került a valutáik leértékelődése miatt. Mivel az Egyesült Államok belekezdett a kamatemelésekbe, a dollár sokat erősödött, ami pedig megdrágítja a feltörekvő országok számára a jellemzően dollárban denominált hiteleik visszafizetését.

Macri elnök jelezte, hogy a jelenleg több mint 30 százalékos infláció mellett várhatóan nőni fog az elszegényedés, ezért a kormány növelni fogja a segélyeket a leginkább rászorulók számára.

Nicolas Dujovne gazdasági miniszter szerint az intézkedések hatására a tervezett 1,3 százalékos költségvetési hiány helyett kiegyensúlyozott lehet a büdzsé. A tervek szerint 2020-ban már 1 százalékos költségvetési többletet szeretnének elérni.

A miniszter kedden Washingtonban tárgyal az IMF képviselőivel a júniusban tető alá hozott, 50 milliárd dolláros készenléti hitelcsomag kifizetésének felgyorsításáról, amiből egyébként 15 milliárdot már a nyár folyamán az argentin kormány rendelkezésére bocsátott a valutaalap.

Ugyan az ország az IMF védőhálója alatt van és az argentin jegybank nemrég 60 százalékra emelte az alapkamatot, a nemzetközi piacok aggódnak, hogy nem lesz képes visszafizetni a főleg dollárban denominált hiteleit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzonnal pénzt kér Argentína az IMF-tőlMár júniusban megkötötték a készenléti hitelmegállapodást, de most akkora a baj, hogy idő előtt szükség van a forrásokra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ argentin peso Argentína imf megszorítás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.