Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 17. 09:53 Világ

Hamarosan úgy hívhatunk magánrepülőt, mint egy Ubert

Nem csak a gazdagok engedhetik meg maguknak az USA-ban, hogy magánrepülőgéppel utazzanak. Egy tavaly alapított San Francisco-i startup cég, a Blackbird létrehozta a magánrepülőutak Uber-jét, amin keresztül helyet foglalhatunk az utakat meghirdetett, de üres hellyel rendelkező pilóták mellé – írja a Mashable.

A Hitch nevű szolgáltatás lényege, hogy azok a pilóták, akik kisebb gépeket vezetnek, és egyedül utaznának A-ból B-be, az appon keresztül meghirdetik az üres helyeket. Az uberszerű applikációban az utasok látják, hogy a pilóta mennyi tapasztalattal rendelkezik, illetve azt is, hogy a korábbi utasok hogy értékelték őt. 

A kisebb repülőgépeket vezető pilóták jellemzően 4-5 üres hellyel repülnek, a Blackbird célja, hogy ezeket a szabad kapacitásokat feltöltse, hiszen akkor a pilótáknak és az utasoknak is olcsóbb az út, hiszen osztoznak a költségeken. 

A Blackbird járatai az 1200 regionális reptér hálózatát használják, amik kevésbé zsúfoltak és olcsóbbak is, mint a nagy amerikai repülőterek. Ezek a repterek nem is számítanak fel plusz díjat a leszállásért. 

Rudd David, a cég vezérigazgatója azt szeretné, ha a magánrepülőutak nem csak a gazdagok számára lennének elérhetőek. Szerinte a magánrepülés költségeiről és annak biztonságáról alkotott általános vélekedést is meg kell változtatni. 

Egy a Hitch-en keresztül befoglalt repülőút 50 dollártól indul, ami teljesen jó ár ahhoz képest, hogy szinte magánutat kínál. Ám a Blackbird applikációjában vannak drágább szolgáltatások is: a Reserve, ami lehetővé teszi, hogy már beütemezett járatokon szabad helyeket keressünk és foglaljuk, 300 dollártól indul, míg a saját charterjáratunk megszervezése 1000 dollárnál kezdődik.

Világ közösségi repülés magánrepülőút repülés startup usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2019. június 26. 14:21 Világ

Hatalmas károkat okozhat Németországban a hőhullám

Sebességkorlátozások, erdőtüzek, erősödő zöldpárt - átalakítja a németek életét a klímaváltozás, amely tavaly már a gazdasági növekedést is visszafogta.

Váczi István
2019. június 25. 09:55 Világ

Pár év múlva már Horvátországban is euróval fizethetünk

Ha minden jól megy, 2022-ben már déli szomszédunknál is az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

Váczi István
2019. június 24. 12:26 Világ

Tragédiák sújtotta gépével lopta el a show-t a Boeing az Airbus elől

Minden jól ment a párizsi légi szalonon az Airbus számára, míg egyik legfontosabb ügyfele be nem jelentette, hogy 200 737 Maxot rendel a Boeingtól.

Fontos

Avatar
2019. június 25. 15:30 Közélet

Az Orbán-rezsim és a gazdasági versenyképesség

A gyenge versenyképesség nem szakpolitikai intézkedésekkel helyrehozható kisiklás, hanem a Fidesz által kiépített rendszer lényegéből fakad.

Jandó Zoltán
2019. június 25. 06:35 Közélet

Alamizsnáért passzolta le médiáját az MSZP és volt pénztárnoka a Fidesznek

Úgy tűnik, hogy az MSZP alapítványa és volt pénztárnoka is vesztett azokon az ügyleteken, amelyek a Népszabadság bezáráshoz és több lap fideszes bekebelezéséhez vezettek.

Jandó Zoltán
2019. június 24. 06:23 Vállalat

A teljes magyar építőipar nyolcadából már a NER húzza a hasznot

Tavaly a 6000 milliárd forintos magyar építőipar nyolcadát már fideszközeli vállalkozók ellenőrizték, fele részben Mészáros Lőrinc és Szíjj László kettőse.