Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 17. 09:53 Világ

Hamarosan úgy hívhatunk magánrepülőt, mint egy Ubert

Nem csak a gazdagok engedhetik meg maguknak az USA-ban, hogy magánrepülőgéppel utazzanak. Egy tavaly alapított San Francisco-i startup cég, a Blackbird létrehozta a magánrepülőutak Uber-jét, amin keresztül helyet foglalhatunk az utakat meghirdetett, de üres hellyel rendelkező pilóták mellé – írja a Mashable.

A Hitch nevű szolgáltatás lényege, hogy azok a pilóták, akik kisebb gépeket vezetnek, és egyedül utaznának A-ból B-be, az appon keresztül meghirdetik az üres helyeket. Az uberszerű applikációban az utasok látják, hogy a pilóta mennyi tapasztalattal rendelkezik, illetve azt is, hogy a korábbi utasok hogy értékelték őt. 

A kisebb repülőgépeket vezető pilóták jellemzően 4-5 üres hellyel repülnek, a Blackbird célja, hogy ezeket a szabad kapacitásokat feltöltse, hiszen akkor a pilótáknak és az utasoknak is olcsóbb az út, hiszen osztoznak a költségeken. 

A Blackbird járatai az 1200 regionális reptér hálózatát használják, amik kevésbé zsúfoltak és olcsóbbak is, mint a nagy amerikai repülőterek. Ezek a repterek nem is számítanak fel plusz díjat a leszállásért. 

Rudd David, a cég vezérigazgatója azt szeretné, ha a magánrepülőutak nem csak a gazdagok számára lennének elérhetőek. Szerinte a magánrepülés költségeiről és annak biztonságáról alkotott általános vélekedést is meg kell változtatni. 

Egy a Hitch-en keresztül befoglalt repülőút 50 dollártól indul, ami teljesen jó ár ahhoz képest, hogy szinte magánutat kínál. Ám a Blackbird applikációjában vannak drágább szolgáltatások is: a Reserve, ami lehetővé teszi, hogy már beütemezett járatokon szabad helyeket keressünk és foglaljuk, 300 dollártól indul, míg a saját charterjáratunk megszervezése 1000 dollárnál kezdődik.

Világ közösségi repülés magánrepülőút repülés startup usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.