Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 17. 09:53 Világ

Hamarosan úgy hívhatunk magánrepülőt, mint egy Ubert

Nem csak a gazdagok engedhetik meg maguknak az USA-ban, hogy magánrepülőgéppel utazzanak. Egy tavaly alapított San Francisco-i startup cég, a Blackbird létrehozta a magánrepülőutak Uber-jét, amin keresztül helyet foglalhatunk az utakat meghirdetett, de üres hellyel rendelkező pilóták mellé – írja a Mashable.

A Hitch nevű szolgáltatás lényege, hogy azok a pilóták, akik kisebb gépeket vezetnek, és egyedül utaznának A-ból B-be, az appon keresztül meghirdetik az üres helyeket. Az uberszerű applikációban az utasok látják, hogy a pilóta mennyi tapasztalattal rendelkezik, illetve azt is, hogy a korábbi utasok hogy értékelték őt. 

A kisebb repülőgépeket vezető pilóták jellemzően 4-5 üres hellyel repülnek, a Blackbird célja, hogy ezeket a szabad kapacitásokat feltöltse, hiszen akkor a pilótáknak és az utasoknak is olcsóbb az út, hiszen osztoznak a költségeken. 

A Blackbird járatai az 1200 regionális reptér hálózatát használják, amik kevésbé zsúfoltak és olcsóbbak is, mint a nagy amerikai repülőterek. Ezek a repterek nem is számítanak fel plusz díjat a leszállásért. 

Rudd David, a cég vezérigazgatója azt szeretné, ha a magánrepülőutak nem csak a gazdagok számára lennének elérhetőek. Szerinte a magánrepülés költségeiről és annak biztonságáról alkotott általános vélekedést is meg kell változtatni. 

Egy a Hitch-en keresztül befoglalt repülőút 50 dollártól indul, ami teljesen jó ár ahhoz képest, hogy szinte magánutat kínál. Ám a Blackbird applikációjában vannak drágább szolgáltatások is: a Reserve, ami lehetővé teszi, hogy már beütemezett járatokon szabad helyeket keressünk és foglaljuk, 300 dollártól indul, míg a saját charterjáratunk megszervezése 1000 dollárnál kezdődik.

Világ közösségi repülés magánrepülőút repülés startup usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Csak hibrid hőszivattyút lehetne beszerelni fűtéskorszerűsítés vagy új lakás felszerelése esetén. Ezzel a klíma és a hollandok pénztárcája is jobban jár a kormány szerint.

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.