Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 2. 13:17 Világ

Esőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városát

Thaiföldön a nyár az esős évszak, amikor Bangkokra és a többi városra is rengeteg csapadék zúdul. Az utóbbi években olyannyira sok eső esett, hogy a víz teljes utcákat, otthonokat árasztott el és túlterhelte a csatornarendszereket is. De nem elég, hogy kezelhetetlenül sok eső esik, Bangkok még süllyed is, évente több mint egy centimétert. Becslések szerint 2030-ig a város tengerszint alá kerülhet – írja a Business Insider.

A városvezetés és néhány helyi szervezet több projektbe is belevágott annak érdekében, hogy a jövőben ne árassza el a lezúduló csapadék a várost. Ennek keretében felvázoltak egy elég kiterjedt vízgazdálkodási tervet, aminek az egyik legfontosabb eleme a Chulalongkorn University Centenary Park.

A CU park egy 4,5 hektáros zöldterület, ami akár 3800 köbméter esővizet is képes tárolni. Az esőnyelő parkot Bangkok központi részének közelében építették fel tavaly egy 700 millió dollárt érő földterületre. A felszín egyik fele lejtős, így tudja a csapadékot egy gigantikus konténerbe irányítani. A park teljes felületét úgy alakították ki, hogy a víz végig kiépített úton halad és végül egy víztározóba folyik a park alatt. Az egész rendszer egyébként szűrőrendszerként is működik, kivonja az esővízből a mérgező anyagokat.

Komoly esőzések esetén a víztározó tó közel kétszeresére tud nőni úgy, hogy a park területére is kiterjed. Emellett a park peremén is olyan esőkertet alakítottak ki, amely elnyeli a vizet, hogy megóvja a környező utakat az áradástól.

A 20 milliós Bangkok persze továbbra is süllyedni fog és áradásokkal küzdhet, azonban a CU park és az ehhez hasonló projektek nagyban segíthetik a várost, hogy ellenállóbb legyen. Ez a turizmus szempontjából is lényeges, amely az ország nagyon fontos bevételi forrása. A Mastercard legutóbbi felmérése szerint a világ összes városa közül 2016-ban – Londont és Párizst megelőzve – Bangkok volt a legnépszerűbb, 19,4 millió látogatóval.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bangkok Thaiföld vízgazdálkodás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.