Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 2. 13:17 Világ

Esőnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb városát

Thaiföldön a nyár az esős évszak, amikor Bangkokra és a többi városra is rengeteg csapadék zúdul. Az utóbbi években olyannyira sok eső esett, hogy a víz teljes utcákat, otthonokat árasztott el és túlterhelte a csatornarendszereket is. De nem elég, hogy kezelhetetlenül sok eső esik, Bangkok még süllyed is, évente több mint egy centimétert. Becslések szerint 2030-ig a város tengerszint alá kerülhet – írja a Business Insider.

A városvezetés és néhány helyi szervezet több projektbe is belevágott annak érdekében, hogy a jövőben ne árassza el a lezúduló csapadék a várost. Ennek keretében felvázoltak egy elég kiterjedt vízgazdálkodási tervet, aminek az egyik legfontosabb eleme a Chulalongkorn University Centenary Park.

A CU park egy 4,5 hektáros zöldterület, ami akár 3800 köbméter esővizet is képes tárolni. Az esőnyelő parkot Bangkok központi részének közelében építették fel tavaly egy 700 millió dollárt érő földterületre. A felszín egyik fele lejtős, így tudja a csapadékot egy gigantikus konténerbe irányítani. A park teljes felületét úgy alakították ki, hogy a víz végig kiépített úton halad és végül egy víztározóba folyik a park alatt. Az egész rendszer egyébként szűrőrendszerként is működik, kivonja az esővízből a mérgező anyagokat.

Komoly esőzések esetén a víztározó tó közel kétszeresére tud nőni úgy, hogy a park területére is kiterjed. Emellett a park peremén is olyan esőkertet alakítottak ki, amely elnyeli a vizet, hogy megóvja a környező utakat az áradástól.

A 20 milliós Bangkok persze továbbra is süllyedni fog és áradásokkal küzdhet, azonban a CU park és az ehhez hasonló projektek nagyban segíthetik a várost, hogy ellenállóbb legyen. Ez a turizmus szempontjából is lényeges, amely az ország nagyon fontos bevételi forrása. A Mastercard legutóbbi felmérése szerint a világ összes városa közül 2016-ban – Londont és Párizst megelőzve – Bangkok volt a legnépszerűbb, 19,4 millió látogatóval.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bangkok Thaiföld vízgazdálkodás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.