Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 25. 11:43 Világ

A mexikói vb-rekorder pénzt mosott, ezért még a csapat italából sem ihat

A mexikói labdarúgás történetének egyik legnagyobb játékosa, Rafael Márquez mindössze a harmadik olyan focista a német Lothar Matthaus és a szintén mexikói Antonio Carbajal mellett, aki öt vb-n is pályára lépett. A korábban a Barcelonában is játszó Márqueztől azért is komoly sportteljesítmény, hogy 39 évesen részese volt a címvédő németek legyőzésének, mert a vb-t megelőző évben a meccsek felét kihagyta klubcsapatában, a mexikói Atlasban.

Tavaly nyáron ugyanis felkerült az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának feketelistájára, mivel a szervezet szerint Márquez üzleti kapcsolatban állt egy közepes mexikói drogkartell vezetőjével, Raúl Flores Hernándezzel.

Az amerikaiak szerint több Márquez érdekeltségébe tartozó cég is frontolt Hernándeznek, tehát strómanként segített neki pénzeket tisztára mosni. Márquez tagadja, hogy bármi igaz lenne a vádakból, ennek ellenére befagyasztották minden számláját, amelyet amerikai érdekeltségnél vezet.

Márquezt kitiltották az Egyesült Államokból – emiatt egy felkészülési meccset is ki kellett hagynia -, és semmilyen kapcsolatban nem állhat amerikai személyekkel, vállalkozásokkal vagy bankokkal. Ez pedig speciálissá teszi a helyzetét egy foci-vb-n, aminél globalizáltabb eseményt nehéz elképzelni, és a foci mellett leginkább népek interakcióiról szól szponzorlogók ölelésében.

Márquez (balra) nem viselhet szponzori feliratot az edzésen. Fotó: AFP

A mexikói focista hétköznapjaira több szempontból is hatással van a döntés. A csapattársaitól különböző melegítőben kell edzenie, mivel nem szerepelhet rajta a mexikói csapatot támogató Coca-Cola vagy az egyik legnagyobb mexikói bank, a Citigoup által felvásárolt Citibanamex logója. Szintén nem ihatna bele csapattársai izotóniás italaiba, mivel a Powerade a Coca-Cola tulajdonában van, a németek ellen le is bukott ezzel.

A New York Times szerint Márquez és jogászai igyekeznek nagyon körültekintően eljárni, hogy ne kerüljön kapcsolatba semmilyen amerikai érdekeltséggel. Ha a mexikói válogatott olyan szállodában szállna meg, amelyben van amerikai tulajdonrész, akkor Márquez máshol aludna. Olyan légitársasággal sem utazhat, amely amerikai tulajdonban van.

Eleinte a nemzetközi fociszövetség, a FIFA azt sem engedte, hogy Márquez nyilatkozzon a meccsek után. Később kiderült, hogy ez téves döntés volt, és Márquez ugyan nyilatkozhat, de ügyelnie kell rá, hogy amerikai szponzorok logói ne legyenek a háttérben. Márquezt a meccs legjobbjának járó díjat sem vehetné át, mert azt a Budweiser támogatja.

A helyzet azért is különleges, mert szabálytalanság esetén nem Márquezt büntetnék meg, hanem az amerikai cégeket (amelyek közül mondjuk több is támogatja a mexikói fociszövetséget). A New York Times szerint akár 1,5 millió dolláros bírsággal is lehetne sújtani a hibázó cégeket, a magánszemélyeket pedig akár 30 évre is bebörtönözhetnék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ foci vb Mexikó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.