Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 30. 11:43 Világ

Aggasztóan sokáig tarthat az olasz káosz, de Európa megúszhatja

Még egy jó ideig nem lesz vége a politikai káosznak Olaszországban Olivier Blanchard, az IMF ex-főközgazdásza szerint. Blanchard a CNBC-nek kedden arról beszélt, Európa valószínűleg nem kerül bajba, de Olaszország miatt különösen aggódik.

Az Olaszországban zajló politikai harc miatt kisebb pánik alakult ki kedden a tőzsdéken. Az eladási hullám oka, hogy a befektetők komolyan elkezdtek attól félni, hogy Olaszország kilép az euróövezetből, ami más országoknak is utat nyithat a monetáris unióból való kiváláshoz. Az MIT közgazdász professzora szerint azonban 

az olaszok eurózónából való kilépése inkább pszichológiai félelem, mintsem reális fenyegetés.

Ha valamiből baj lehet, az inkább az olasz adósság, ezért az ország hitelezőinek nagyon óvatosnak kell lenniük azzal, hogy mit lépnek. Blanchard szerint Európa legnagyobb része elkerülheti a dominó-effektust.

Az a gyanúm, hogy ha baj lesz Olaszországban, az EU mindent meg fog tenni azért, hogy megelőzze a válság átterjedését a többi tagországra, így emiatt nem igazán aggódom

– mondta Blanchard.

A piacok már eddig is izgultak az 5 Csillag és a Liga gazdaságpolitikai tervei miatt, amelyekben ugyan az euró elhagyására nem tettek ígéretet, viszont az EU költségvetési szabályainak felrúgását tervezték, és egyszerre adócsökkentést, kiadásnövelést és garantált alapjövedelmet ígértek.

A hétvége után azért tört ki pánik a tőzsdéken, mert az olasz államfő visszautasította a populista 5 Csillag Mozgalom és a szélsőjobboldali Liga közös miniszterelnök-jelöltjét, a nyíltan euroszkeptikus közgazdász Paolo Savonát, amivel megakadályozta, hogy a március 4-én tartott parlamenti választások végül kormányalakításhoz vezessenek. Sergio Mattarella elnök vétója miatt újabb választások jönnek, leghamarabb ősszel, ahol elképzelhető, hogy a korábban versenytárs 5 Csillag és a Liga már közösen indulnak.

Sokan pedig attól tartanak, hogy emiatt a következő olasz választás lényegében egy az euróról és az Európai Unióról szóló népszavazásnak felel majd meg.

Ugyan az elemzők többsége szerint nem valószínű, hogy az olaszok elhagyják az eurózónát, a bizalmi válság kedden tízhavi mélypont közelébe küldte az eurót a dollárral szemben ($1,1510), az olasz kötvénypiacnak pedig 1992 óta nem volt ilyen rossz napja.

Blanchard szerint a politikai patthelyzeten az sem segítene, ha az EU engedményeket tenne Olaszország felé. A közgazdász szerint a legjobb forgatókönyv, ha a következő választások nyertesei olyan programot tudnak felmutatni, ami egyszerre felel meg a szavazóknak és a felelős gazdálkodás elveinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olaszország Olivier Blanchard országgyűlési választások politikai válság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.