Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. március 23. 11:27 Világ

Kína beszállt a kereskedelmi háborúba

Miután Donald Trump csütörtökön bejelentette, hogy védővámot vet ki mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importtermékre, Kína is megtette a tétjeit az amerikai elnök által indított kereskedelmi háborúban. Peking közölte, hogy 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre vet ki vámot, hogy ezzel ellensúlyozza az USA acélipari védővámjait.

Trump a Kínával szembeni 375 milliárd dolláros amerikai kereskedelmi hiányt „nemzetbiztonsági kockázatnak” tekinti, erre hivatkozva jelentette be az újabb védővámot Kínával szemben. Tizenöt napon belül hozzák nyilvánosságra, hogy az intézkedés mely termékeket érinti, a rendelkezés pedig várhatóan 30 nappal ezután léphet hatályba – írja a Reuters.

Trump egyébként elsőként a – szintén Kínát célzó – acélipari védővámot jelentette be három hete, amely éppen a mai napon lépett hatályba. Ennek értelmében az USA-ban péntektől 25 százalékos védővám sújtja az acéltermékeket, illetve 10 százalékos az alumínium termékeket.

A kínai kereskedelmi minisztérium válaszlépésként pénteken közölte, hogy 128 amerikai terméket sújtana védővámmal. A tervek szerint 15 százalékos védővámot vetnének ki az amerikai szárított gyümölcsökre, borokra, és acélcsövekre, illetve 25 százalékosat a sertésexportra és az újra feldolgozott alumíniumtermékekre. 

A kínai minisztérium szerint az Egyesült Államok teljesen felborította a nemzetközi kereskedelem normál rendjét azzal, hogy nemzetbiztonsági célokra hivatkozva állít fel protekcionista kereskedelmi védővámokat. Éppen ezért a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fog fordulni, hogy jogi válaszlépéseket is foganatosítson. 

Trump protekcionista intézkedéseitől több ország tartott az elnökségének kezdetén. Ugyanis ha az Egyesült Államok – amely az utóbbi évtizedekben a szabadkereskedelem és a külkereskedelmi akadályok leépítésének fő szószólója volt – védővámokat vezet be, akkor, ahogy a példa is mutatja, valószínűleg kereskedelmi partnerei is hasonló lépéseket tesznek. Ha pedig minden nagyhatalom védekező gazdaságpolitikába kezd, az könnyen odáig fajulhat, hogy visszafogja a világgazdaság bővülését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acélipar amerikai egyesült államok kereskedelem Kína usa védővám világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.