Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 12. 16:37 Világ

Kínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaiból

A Közel-Keleten az egyik legérdekesebb társadalmi kísérlet Szaúd-Arábiában zajlik. Legalábbis a világhoz látszólag startupos romantikával viszonyuló trónörökös, Mohamed bin Szalmán mindenképpen ezt szeretné elhitetni a külvilággal. Ez pedig amiatt fontos, mert Szaúd-Arábia a legnagyobb olajtermelő Oroszország mellett, és kulcsszerepe van a Közel-Kelet politikai folyamataiban. 

Az országot ténylegesen irányító 32 éves Bin Szalmán a szaúdiak Atatürkjeként modernizálná Szaúd-Arábiát. Az államvallás, az iszlám szigorú irányzatának számító vahabizmus helyett a mérsékelt iszlám országává tenné Szaúd-Arábiát. A nyolcvanas években bezárt mozikat újranyitják, és a nők is vezethetnek autót. A gazdaságot diverzifikálná, hogy kevésbé függjön az olajtól, külföldi befektetőket hívna az országba és privatizálna is. 

A progresszió hasonló jeleként állította be Bin Szalmán, amikor tavaly novemberben mintegy kétszáz herceget, minisztert, üzletembert és más magasrangú vezetőt gyanúsítottak meg korrupcióval, és tartottak fogva egy rijádi luxushotelben. A New York Times részletes cikke szerint azonban a legális jogállami lépésnek beállított intézkedés során több foglyot megkínoztak, és átláthatatlan módon semmizték ki őket.


A BBC videója a hotelről

Az egy nap alatt összefogdosott milliárdosokat a rijádi Ritzben szállásolták el, ahol leszedték a függönyrudakat, a zuhanyzókról pedig az üvegfalat, hogy megelőzzék az öngyilkossági kísérleteket. TV-t tudtak nézni a luxusfoglyok, de internetezni és telefonálni nem engedték őket, többen az ügyvédjükkel sem beszélhettek. A New York Times-nak több fogoly rokona súlyos visszaélésekről beszélt.

Szerintük a foglyokat alvásmegvonással kínozták, betakart arccal hallgatták ki őket, és arról győzködték őket, hogy vagyontárgyaikat írják át az állam nevére. Egy katonai vezető meghalt a fogságban, a testén számos kínzásra utaló sérülés volt. Több forrás szerint olyan égési sérülések is voltak rajta, amelyeket elektromos sokkoló okozhatott. Összesen tizenhét megkínzott fogoly részesült orvosi ellátásban.

A szabadulás feltétele az volt, hogy a foglyok készpénzen kívül értékes ingatlanjaikat és cégekben lévő tulajdonrészeiket írják át az állam részére, ami elég messze van a nyugati jogállamok bevett ügymenetétől. A folyamat ráadásul teljesen átláthatatlanul zajlott, a nyilvánosság nem tudott meg részleteket az átírásokról, a kiszabadult foglyok közül nyilvánosan senki sem beszél a feltételekről, mert félnek a retorzióktól.

Januárban a legfőbb ügyész azt mondta, hogy a szaúdi állam 106 milliárd dollár értékben gazdagodott az átírásokból. Ez nagyjából 27 ezer milliárd forinttal egyenlő, ami közel 50 százalékkal több a 2018-as magyar költségvetés várt 19 ezer milliárd forintos bevételénél. A szaúdi kormány mindenesetre tagadja, hogy bármilyen jogsértést követett volna el, és az sem igaz szerintük, hogy bántalmazták volna a foglyokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.