Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 12. 16:37 Világ

Kínzással szedtek ki dollármilliárdokat a trónörökös luxusfoglyaiból

A Közel-Keleten az egyik legérdekesebb társadalmi kísérlet Szaúd-Arábiában zajlik. Legalábbis a világhoz látszólag startupos romantikával viszonyuló trónörökös, Mohamed bin Szalmán mindenképpen ezt szeretné elhitetni a külvilággal. Ez pedig amiatt fontos, mert Szaúd-Arábia a legnagyobb olajtermelő Oroszország mellett, és kulcsszerepe van a Közel-Kelet politikai folyamataiban. 

Az országot ténylegesen irányító 32 éves Bin Szalmán a szaúdiak Atatürkjeként modernizálná Szaúd-Arábiát. Az államvallás, az iszlám szigorú irányzatának számító vahabizmus helyett a mérsékelt iszlám országává tenné Szaúd-Arábiát. A nyolcvanas években bezárt mozikat újranyitják, és a nők is vezethetnek autót. A gazdaságot diverzifikálná, hogy kevésbé függjön az olajtól, külföldi befektetőket hívna az országba és privatizálna is. 

A progresszió hasonló jeleként állította be Bin Szalmán, amikor tavaly novemberben mintegy kétszáz herceget, minisztert, üzletembert és más magasrangú vezetőt gyanúsítottak meg korrupcióval, és tartottak fogva egy rijádi luxushotelben. A New York Times részletes cikke szerint azonban a legális jogállami lépésnek beállított intézkedés során több foglyot megkínoztak, és átláthatatlan módon semmizték ki őket.


A BBC videója a hotelről

Az egy nap alatt összefogdosott milliárdosokat a rijádi Ritzben szállásolták el, ahol leszedték a függönyrudakat, a zuhanyzókról pedig az üvegfalat, hogy megelőzzék az öngyilkossági kísérleteket. TV-t tudtak nézni a luxusfoglyok, de internetezni és telefonálni nem engedték őket, többen az ügyvédjükkel sem beszélhettek. A New York Times-nak több fogoly rokona súlyos visszaélésekről beszélt.

Szerintük a foglyokat alvásmegvonással kínozták, betakart arccal hallgatták ki őket, és arról győzködték őket, hogy vagyontárgyaikat írják át az állam nevére. Egy katonai vezető meghalt a fogságban, a testén számos kínzásra utaló sérülés volt. Több forrás szerint olyan égési sérülések is voltak rajta, amelyeket elektromos sokkoló okozhatott. Összesen tizenhét megkínzott fogoly részesült orvosi ellátásban.

A szabadulás feltétele az volt, hogy a foglyok készpénzen kívül értékes ingatlanjaikat és cégekben lévő tulajdonrészeiket írják át az állam részére, ami elég messze van a nyugati jogállamok bevett ügymenetétől. A folyamat ráadásul teljesen átláthatatlanul zajlott, a nyilvánosság nem tudott meg részleteket az átírásokról, a kiszabadult foglyok közül nyilvánosan senki sem beszél a feltételekről, mert félnek a retorzióktól.

Januárban a legfőbb ügyész azt mondta, hogy a szaúdi állam 106 milliárd dollár értékben gazdagodott az átírásokból. Ez nagyjából 27 ezer milliárd forinttal egyenlő, ami közel 50 százalékkal több a 2018-as magyar költségvetés várt 19 ezer milliárd forintos bevételénél. A szaúdi kormány mindenesetre tagadja, hogy bármilyen jogsértést követett volna el, és az sem igaz szerintük, hogy bántalmazták volna a foglyokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.