Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. február 9. 12:12 Világ

Gigantikus sikkasztás miatt öt évet kapott a Credit Suisse exbankára

A svájci bíróság bűnösnek találta a Credit Suisse korábbi vagyonkezelő munkatársát, aki 143 millió frankot nyúlt le az ügyfelek számláiról azért, hogy hatalmas veszteségeit fedezze. Egészen pontosan csak részben ezért, hiszen a jelenlegi árfolyamon 38,7 milliárd forintnak megfelelő összegből 8,1 milliárdot (30 millió frankot) magának is félretett. Az ország történetének egyik legnagyobb pénzügyi bűncselekményét öt év börtönbüntetéssel díjazta a genfi bíróság. A bíró ítélete szerint Patrice Lescaudron nyolc éven keresztül követett el súlyos hibákat önző szándékkal, saját nyereségszerzés érdekében.

Az ítélet egy két éve húzódó viharos ügy végére tesz most pontot. A francia állampolgár 2015 januárja óta börtönben ül, mert az ügyészség hamar feltárta, hogyan hajtott végre engedély nélküli tranzakciókat, és miként hamisított ügyfél-megrendeléseket, hogy fedezze a veszteségeiket – írja a Bloomberg.

Lescaudron több mint hat éven át csalt úgy, hogy abból a Credit Suisse és a bank ügyfelei semmit nem vettek észre. A dolog egy rosszul sikerült 2015-ös ügylet miatt derült ki, amikor Lescaudron egy kaliforniai gyógyszergyártó cégre fogadott nagy összegben, rossz irányba.

Az eljárás során semmi olyat nem találtak a hatóságok, ami azt bizonyítaná, hogy maga a bank méltánytalanságot követett volna el, vagy hogy Lescaudron bármelyik kollégája is tudott volna a csalásról. Az ügyben részt vevő hat károsult ügyvédje ugyanakkor próbálta a bíróságot abba az irányba terelni, hogy az vizsgálja meg jobban a bank szerepét is.

Lescaudron ítélete mellett a legfontosabb kérdés a bírók számára, hogy mi legyen a pénzzel, a többi pénzügyi eszközzel és az ingatlanokkal, amelyek Lescaudron-hoz és a hat károsulthoz is tartoznak. A több mint 100 millió dollárnyi vagyont a bírósági eljárás idejére zárolták.

Az ügyészek azt javasolták, hogy a bank véglegesen foglalja le Lescaudron pénzügyi eszközeit és juttassa azokat vissza a két legnagyobb károsulthoz, Bidzina Ivanishvili grúz és Vitaly Malkin orosz milliárdoshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bank Credit Suisse pénzügyi bűncselekmény sikkasztás Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.