Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. február 9. 12:12 Világ

Gigantikus sikkasztás miatt öt évet kapott a Credit Suisse exbankára

A svájci bíróság bűnösnek találta a Credit Suisse korábbi vagyonkezelő munkatársát, aki 143 millió frankot nyúlt le az ügyfelek számláiról azért, hogy hatalmas veszteségeit fedezze. Egészen pontosan csak részben ezért, hiszen a jelenlegi árfolyamon 38,7 milliárd forintnak megfelelő összegből 8,1 milliárdot (30 millió frankot) magának is félretett. Az ország történetének egyik legnagyobb pénzügyi bűncselekményét öt év börtönbüntetéssel díjazta a genfi bíróság. A bíró ítélete szerint Patrice Lescaudron nyolc éven keresztül követett el súlyos hibákat önző szándékkal, saját nyereségszerzés érdekében.

Az ítélet egy két éve húzódó viharos ügy végére tesz most pontot. A francia állampolgár 2015 januárja óta börtönben ül, mert az ügyészség hamar feltárta, hogyan hajtott végre engedély nélküli tranzakciókat, és miként hamisított ügyfél-megrendeléseket, hogy fedezze a veszteségeiket – írja a Bloomberg.

Lescaudron több mint hat éven át csalt úgy, hogy abból a Credit Suisse és a bank ügyfelei semmit nem vettek észre. A dolog egy rosszul sikerült 2015-ös ügylet miatt derült ki, amikor Lescaudron egy kaliforniai gyógyszergyártó cégre fogadott nagy összegben, rossz irányba.

Az eljárás során semmi olyat nem találtak a hatóságok, ami azt bizonyítaná, hogy maga a bank méltánytalanságot követett volna el, vagy hogy Lescaudron bármelyik kollégája is tudott volna a csalásról. Az ügyben részt vevő hat károsult ügyvédje ugyanakkor próbálta a bíróságot abba az irányba terelni, hogy az vizsgálja meg jobban a bank szerepét is.

Lescaudron ítélete mellett a legfontosabb kérdés a bírók számára, hogy mi legyen a pénzzel, a többi pénzügyi eszközzel és az ingatlanokkal, amelyek Lescaudron-hoz és a hat károsulthoz is tartoznak. A több mint 100 millió dollárnyi vagyont a bírósági eljárás idejére zárolták.

Az ügyészek azt javasolták, hogy a bank véglegesen foglalja le Lescaudron pénzügyi eszközeit és juttassa azokat vissza a két legnagyobb károsulthoz, Bidzina Ivanishvili grúz és Vitaly Malkin orosz milliárdoshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bank Credit Suisse pénzügyi bűncselekmény sikkasztás Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.