Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 18. 11:20 Világ

Vizsgálat indul az Ikea adótrükkjei miatt

Adóvizsgálatot indít hétfőn az Európai Unió az Ikea ellen – írja a Financial Times. A világ legnagyobb bútorkereskedőjéről 2016 februárjában jelentetett meg egy jelentést az Európai Parlament Zöldek képviselőcsoportja, amely szerint 2009 és 2014 között több EU-s tagállamban összesen közel egy milliárd euró (314 milliárd forint) adó befizetését kerülte el.

A svéd alapítású Ikea központja Hollandiában van, és a mostani vizsgálat azt próbálja majd kideríteni, hogy a holland állam milyen egyedi kedvezményeket adott a svéd bútorkereskedőnek. A Zöldek riportja szerint az Ikea úgy kerülte el az adófizetést, hogy két különálló vállalatcsoportot hozott létre holland, luxemburgi és lichtensteini cégekkel.

Az Ikea ezeken a cégeken keresztül mozgatta a bevételeit, hogy minél jobban kihasználja az egyes országok speciális adókedvezményeit. A Zöldek szerint az Ikea kiskapukat használt, és szerintük minden cégnek ott kellene adóznia, ahol a bevételeit termeli.

Az eljárás egy 2013 óta tartó tágabb vizsgálatnak a része, amely során az Európai Bizottság több mint ezer olyan megállapodást nézett át, amelyet különböző multinacionális cégek kötöttek meg tagállamokkal egyedi adózási feltételekről. A probléma alapja, hogy egyes államok sokszor óriási adókedvezményekkel csalogatnak magukhoz multinacionális vállalatokat, a legális adóelkerülésnek azonban versenytorzító hatása van.

A főleg holland és ír egyéni adókedvezmények miatt az EU eddig mintegy negyven céget kötelezett arra, hogy fizessen be utólag több milliárd euró adót. Az Apple-től például 13 milliárd eurót kellene beszednie Írországnak. A büntetett cégek között van az Amazon, a Google, a Fiat és a Starbucks is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adóelkerülés Európai Unió Ikea Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.