Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 18. 11:20 Világ

Vizsgálat indul az Ikea adótrükkjei miatt

Adóvizsgálatot indít hétfőn az Európai Unió az Ikea ellen – írja a Financial Times. A világ legnagyobb bútorkereskedőjéről 2016 februárjában jelentetett meg egy jelentést az Európai Parlament Zöldek képviselőcsoportja, amely szerint 2009 és 2014 között több EU-s tagállamban összesen közel egy milliárd euró (314 milliárd forint) adó befizetését kerülte el.

A svéd alapítású Ikea központja Hollandiában van, és a mostani vizsgálat azt próbálja majd kideríteni, hogy a holland állam milyen egyedi kedvezményeket adott a svéd bútorkereskedőnek. A Zöldek riportja szerint az Ikea úgy kerülte el az adófizetést, hogy két különálló vállalatcsoportot hozott létre holland, luxemburgi és lichtensteini cégekkel.

Az Ikea ezeken a cégeken keresztül mozgatta a bevételeit, hogy minél jobban kihasználja az egyes országok speciális adókedvezményeit. A Zöldek szerint az Ikea kiskapukat használt, és szerintük minden cégnek ott kellene adóznia, ahol a bevételeit termeli.

Az eljárás egy 2013 óta tartó tágabb vizsgálatnak a része, amely során az Európai Bizottság több mint ezer olyan megállapodást nézett át, amelyet különböző multinacionális cégek kötöttek meg tagállamokkal egyedi adózási feltételekről. A probléma alapja, hogy egyes államok sokszor óriási adókedvezményekkel csalogatnak magukhoz multinacionális vállalatokat, a legális adóelkerülésnek azonban versenytorzító hatása van.

A főleg holland és ír egyéni adókedvezmények miatt az EU eddig mintegy negyven céget kötelezett arra, hogy fizessen be utólag több milliárd euró adót. Az Apple-től például 13 milliárd eurót kellene beszednie Írországnak. A büntetett cégek között van az Amazon, a Google, a Fiat és a Starbucks is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adóelkerülés Európai Unió Ikea Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.