Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 1. 11:04 Vállalat, Világ

Magyar cég logójával a karján írt történelmet a szlovén Tadej Pogačar

Magyar vonatkozása is van a szlovén kerékpáros, Tadej Pogačar világbajnoki győzelmének. A szlovén szövetség egyik szponzora ugyanis az idén május óta a Mol. Bár a hazai kerékpársport is egyre eredményesebb, itthon nem tolonganak a szponzorok.

Mi történt? Történelmi győzelmet aratott a hétvégi országúti kerékpáros világbajnokság férfi mezőnyversenyében Tadej Pogačar. A szlovén bringás 100 kilométeres szökést követően megnyerte a versenyt, és ezzel megcsinálta a Giro-Tour-vb-triplát.

  • Utoljára 37 éve fordult elő, hogy valakinek egy idényen belül sikerült megnyernie a vb-t, illetve az olasz és a francia körversenyt is. Ráadásul a sportág történetében Pogačar előtt ez csak két bringásnak, az ír Stephen Roche-nak és a legendás Eddy Merckxnek sikerült.
  • Bár itthon eddig nem kapott nagy visszhangot, de a hétvégi versenyeken Pogačar, illetve a többi szlovén kerékpáros mezén – kifejezetten jól látható helyen – feltűnt egy Mol-logó is.

Mit mondanak ők? A Mol a G7 kérdésére azt írta, hogy 2024 májusa óta tart az együttműködésük a szlovén kerékpárszövetséggel, ekkor lett a helyi leányvállalatuk a válogatott bronzfokozatú szponzora.

  • A magyar társaság a támogatás összegét – üzleti titokra hivatkozva – nem kívánta elárulni. Az együttműködésről azt írták, hogy a Mol márkaismertségének növelése a céljuk.

Előzmények: utóbbihoz Szlovéniában valószínűleg nem rossz választás a kerékpársport. A szlovén bringások az elmúlt években nagyon komoly sikereket értek el, így a sportág rendkívül népszerű: a jelentősebb versenyek közvetítéseit százezrek követik a kétmilliós országban.

  • A szlovén versenyzők az elmúlt hat évben kilencszer tudtak nyerni a nagy háromhetes körversenyek valamelyikén. Az idén pedig mind a három versenyt, a Tour de France-t, a Giro d’Italiát és a spanyol Vueltát is szlovén kerékpáros nyerte. Előbbi kettőt Pogačar, utóbbit Primož Roglič.

Felülnézet: a hétvégéi vb-n a magyar versenyzők is jól teljesítettek. Vas Blanka szombaton a női mezőnyversenyben tizedik lett, míg vasárnap a férfi mezőnyben Valter Attila 27., Dina Márton a 78. helyen ért célba.

  • A hazai kerékpársportnak nem ezek az első jó eredményei az elmúlt években. Valter Attila 2021-ben három napig vezette a Giro d’Italia összetett versenyét, Vas Blanka az idei Tour de France-on szakaszt nyert, és ketten három negyedik helyet szereztek az előző két olimpián.
  • A sikerek ellenére a magyar kerékpárosok mezén sem a Mol, sem más cég neve nem tűnt fel szponzorként, és a szövetség honlapján sem túl népes a szponzorfal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel 8 milliárd forintért indulhat a Giro Budapestről, de mit hoz Magyarországnak?Mint minden hasonló nagy versenynek, a Giro d’Italiának is nagy az egyszeri közvetlen költsége, a haszna pedig közvetett. A magyar biciklisport viszont nagyot léphet vele előre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHonnan lett hirtelen ennyi kolumbiai nagymenő kerékpárversenyző?Látszólag a semmiből jönnek, és elárasztják a sportágat a kolumbiaiak, valójában nagyon logikus háttere és üzleti magyarázata van a jelenségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiváló ötlet a céges e-bicikli, de a magyar valóságban a munkába járós húszéves rom autót kellene lenyomniaMár két éve adható bicikli is a cafeteria részeként, de a lehetőség eddig nem terjedt el, mert nincs egészen jól kitalálva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Giro d'Italia kerékpár országúti kerékpár Primož Roglič Tadej Pogačar tour de france Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. szeptember 29. 05:29 Vállalat

Gyötrelmes a nehézipari vidékek sorsa Európában, de Dunaújváros szerencsés lehet

A mostani acélipari válság újabb európai kohókat ránthat magával, de Dunaújváros térségében legalább így is maradnak munkalehetőségek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 30. 05:18 Világ

Nem Magyarországnak szól, de a fideszes álmokat is elsöpörheti a kínai figyelmeztetés

Peking célja az ellátási láncok uralása és a technológiai szuverenitás, így kevés esély van rá, hogy technológiát adjanak az autógyártásban.

Elek Péter
2024. szeptember 28. 04:58 Pénz, Világ

Valami nagyon nem stimmel az orosz szankciókkal

Ha a meghatározó orosz vállalatok profitjára néz az ember, nem tudná kitalálni, hogy Oroszország jelenleg a világ leginkább szankcionált országa.

Lukács András
2024. szeptember 27. 14:27 Élet

Patrióta cselekedet áltudományt terjeszteni?

Százezren néztek meg egy olyan videót a Megafon YouTube-csatornáján, amelyben alig találni nem a megtévesztést szolgáló mondatot.