Hírlevél feliratkozás
Vermes Nikolett
2024. szeptember 22. 17:48 Élet, Vállalat

Mit nyer egy vállalat, ha sok dolgozója sakkozik?

Szeptember 17-18-án Budapest adott otthont a 10. Polgár Judit Világsakkfesztiválnak, amely idén történetesen a sakkolimpia napjaira esett.

Miután a fesztivál sajtótájékoztatóján a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője, Fogarasi Norbert kihívta egy sakkjátszmára a világ valaha volt legjobb női sakkozóját, Polgár Juditot, kíváncsiak lettünk, hogyan függ össze a pénzügyi és a sakkhoz szükséges logikai gondolkodás. A sakkozó bankárok, elemzők jobban értenek a pénzhez?

Polgár Judit szerint erre egyértelmű a válasz. A nyolcszoros sakkolimpikon úgy véli, hogy a sakk alapvetően befolyásolja a stratégiai gondolkodást, ami nélkülözhetetlen a pénzügyi világban is.

A sakk fejleszti az elemzőképességet, a hosszú távú tervezést és a gyors reagálást, ezek pedig mind olyan készségek, amelyek nélkül egy pénzügyi vállalat nem lehet sikeres.

A parti látványos volt, ugyanis a Four Seasons hotel konferenciatermében zajlott egy grandiózus sakktábla felett. Bár egy marék nemzetközi, illetve magyar újságíró állt Fogarasi Norbert oldalán, nem meglepő módon Polgár Judit nyert.

A budapesti iroda igazgatója egyébként Polgár Judithoz hasonlóan gyerekkorában kezdte a sportot, de a Torontói Egyetemen töltött évei alatt inkább a pénzügyi karriert választotta. A játék iránti szeretet azonban megmaradt, így amióta bekerült a Morgan Stanley vezetői székébe, még nagyobb népszerűségnek örvend a játék a pénzügyi nagyvállalatnál. A világ egyik legbefolyásosabb befektetési bankjánál úgy tartják, hogy a sakkozás fejleszti azokat a készségeket, amelyek közvetlenül támogatják a hatékony munkavégzést a gazdasági területen.

„Gyerekkorom óta sakkozom, és a mai napig érzem a játék által fejlesztett képességek hatását a munkámban is. A sakktáblán alkalmazott stratégiai gondolkodás szinte egy az egyben átültethető a pénzügyi piacok világába, ahol szintén gyors döntésekre, precíz elemzésekre és alapos előrejelzésekre van szükség” – mondta Fogarasi Norbert.

Sakkpartira hívni Polgár Juditot olyan, mint úszóversenyen indulni Michael Phelps ellen. Fotó: Stiller Ákos

Tárgyalások mellett sakkversenyre járnak

A Morgan Stanley szokatlan módon arra ösztönzi dolgozóit, hogy rendszeresen vegyenek részt sakkversenyeken, ami nem csupán a szellemi frissesség fenntartása miatt fontos, de a munkához is inspirációt nyújt. A globális vállalatnál évente rendeznek belső sakkbajnokságot is, ahol a különböző régiókban dolgozók online mérkőznek meg egymással.

A sakk közösségkovácsoló erővel is bír, összeköti a kollégákat, függetlenül attól, hogy ki milyen szinten játszik. Érdekesség, hogy a cégnél dolgozó kockázatelemző, Ács Péter 2021-ben regnáló magyar sakkbajnokként igazolt a vállalathoz. Jelenleg ő a sakkolimpia magyar férfi válogatottjának szövetségi kapitánya, és a 2002-es bledi sakkolimpián Polgár Judittal egy csapatban szerzett ezüstérmet Magyarországnak.

A vállalatnál dolgozó sakkmesterekkel a fesztivál alkalmával egyébként a látogatók is megmérkőzhettek, és akadtak erős kihívók.

Sakkozók klubja: Bill Gates és társai

Aki azt hinné, hogy ez csak olyasmi, mint a csocsó az informatikai startupoknál, az nagyot téved. Számos tudományos kutatás igazolja, hogy a sakk fejleszti a logikai gondolkodást. Ezek a kutatások főként azt vizsgálják, hogy a sakk hogyan befolyásolja az emberek kognitív képességeit, a problémamegoldó készséget, a memóriát, a stratégiai gondolkodást és a logikai érvelést.

Az első híres tézis Robert Ferguson, a sakkoktatás atyjának nevéhez fűződik, aki rámutatott, hogy a sakk fejleszti a feladatmegoldó képességet. Ennek oka, hogy a játszmák sosem ismétlődnek teljesen, így mindig új kihívást jelentenek a játékos számára, ennek köszönhető, hogy a sakk a problémamegoldás egyik kulcseszköze is lehet.

Az ezredforduló után a lyoni egyetem kutatója, Michel Noir is megállapította, hogy két év sakktanulás jelentősen javítja a logikai gondolkodást, a stratégiai, a memória- és absztrakciós készségeket. Ezek alapján nem meglepő, hogy

a világ vezető pénzügyi nagyvállalatainál bevett szokás, hogy valamilyen logikai játékra ösztönzik a munkatársakat.

Bár a Morgan Stanley esetében különleges szerepet kapott a sakk, nem ők az egyetlenek, akik így fejlesztik a dolgozóik stratégiai gondolkodását.

A Deutsche Bank például szimbolikusan értelmezi a sakkot, ami számukra pontosan olyan, akár a pénzügyi döntések: gondos előkészítést és jó elemzést igényel minden egyes lépés. Talán nem meglepő, hogy a vállalaton belül sok dolgozó hobbiszinten sakkozik.

A Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) az egykori vezetőnek, Ken Rogoff közgazdásznak köszönhetően szintén sok dolgozó rajong a sakk iránt. Ő egyébként kamaszkorában sakkmester volt, 16 évesen megnyerte az Egyesült Államok junior sakkbajnokságát, és a mai napig nyilatkozik a sakk és a gazdasági gondolkodás közötti párhuzamokról.

A Microsoft alapítója, Bill Gates is nagy hódolója a sportnak, és szintén előszeretettel beszél a sakk stratégiai fontosságáról az üzleti életben. Peter Andreas Thiel, a PayPal társalapítója is lelkes sakkozó, egy interjúban arról nyilatkozott, hogy a sakk sokat segít neki az üzleti döntéshozatalban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat logika morgan stanley pénzügyi szektor sakk stratégia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 21. 04:48 Élet, Vállalat

A kukásautó helyett mi visszük vissza a palackokat, mégsem csökken a szemétdíj

Havonta több százmillió palackot nem kell már a lakosoktól elszállítani, de ez semmit sem változtat a díjszabáson, mert azt nem a piac határozza meg.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Fontos

Bucsky Péter
2024. szeptember 22. 05:09 Podcast

Hamarosan kiderülhet, kik tettek ezermilliárdokat a NER vagyonlerakóiba

Az EU szerint a hatóságokon túl civilek és újságírók számára is megismerhetővé kell tenni a magántőkealapokban lévő vagyon tényleges tulajdonosait.

Karsai Gábor
2024. szeptember 21. 17:23 Közélet, Pénz

Varga Mihály csak a székében vagy pálfordulásában is követi majd Matolcsyt?

A kormány élénkíteni akarja a gazdaságot a választások előtt, ami miatt kockázatos helyzetben találhatja magát a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke.

Kabos Eszter
2024. szeptember 20. 14:32 Adat

Sokat drágult a korábban hatósági áras tej, de mennyit keresnek rajta a boltok?

A kormány felrótta a hirtelen áremelést a kötelező akciók megszüntetése után, ezért megnéztük, hogyan alakult két, eltérően szabályozott tej árrése.