Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Újabb jelentős támogatást ad az állam a dél-koreai BC GEN salgótarjáni leányvállalatának, amely nemrég a kölcsönzött helyi munkaerő egy részét vietnámi vendégmunkásokra cserélte.

Számokban: a BC GEN (korábban Bumchun Precision) 2020 óta gyárt Salgótarjánban alkatrészeket akkumulátorokhoz, az induláshoz 13,3 milliárd forintot ruházott be, ehhez 2,65 milliárd forint támogatást kapott, és 200 munkahelyet ígért.

  • Most 21 milliárd forintért bővít, amihez 3,75 milliárdot kap, és 400 új munkahelyet hoz létre az üzemben, ahol „a jövőben megháromszorozott kapacitással fognak alumínium akkumulátorcsatlakozókat előállítani az elektromos járművekhez” Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentése szerint.

Alulnézet: a cég arról lett híres, hogy tavaly év végén – idén év elején mintegy 60 magyar kölcsönzött dolgozót bízott meg azoknak a vietnámi vendégmunkásoknak a kiképzésével, akiket végül a helyükre felvett, erről a 24.hu számolt be.

  • A vállalat ügyvezetője akkor arra hivatkozott, hogy egyrészt a megnövelt létszámmal nem tartottak lépést a megrendelések, másrészt nemcsak magyarokat küldtek el, hanem vietnámiakat, kirgizeket és ukránokat is.

Háttér: az eset azért érdekes, mert Nógrád vármegyében sok az álláskereső, a jogszabályok pedig csak akkor engedik vendégmunkások felvételét, ha az állásokra nincs magyar jelentkező (a Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálata azonban nem tudta bizonyítani a jogsértést). A mostani bejelentés nem tér ki arra, hogy a 400 új munkahelynél biztosítják-e a helybeliek elsőbbségét.

Mit mondanak ők? Az ügyvezető már idézett januári levelében azt írta, hogy az akkori 742 fős létszámuk „döntő hányada” magyar. „Alapelvünk, hogy a cégünknél közvetlenül foglalkoztatott magyar dolgozók számát növeljük a lehető legnagyobb mértékben. A későbbiekben is törekszünk a helyiek számára biztosítani munkahelyeket” – utalt a most bejelentett bővítésre.

Felülnézet: tavaly Nógrád vármegyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint mindössze 64,2 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, ez az ország legalacsonyabb értéke, ráadásul 10 százalékos csökkenést jelzett.

  • Március végén 9900 álláskereső volt a megyében, számuk egy év alatt 114-gyel nőtt. Betöltetlen álláshely csak 2804 volt, ez több mint 25 százalékos zuhanás egy év alatt, és a helyek több mint 80 százaléka közmunka volt. A teljes munkaidőben alkalmazottak nettó átlagkeresete 292 ezer forint, egy év alatt csak 13 százalékkal nőtt, 17,6 százalékos infláció mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb új szabállyal is igyekszik elszeparálni a kormány a vendégmunkásokat a helyiektőlKonténervárosokban is lehetne cigarettát árulni, és visszadobható lenne a munkavállalási engedély kérelme, ha a munkásszálló nem a helyi lakosoktól elkülönített területen van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörvénytelenül sok vendégmunkást emlegetnek, de a törvényt még azok sem értik, akik a külföldieket közvetítikA DK szerint törvénysértő, hogy 120 ezer vendégmunkás dolgozik itthon. A törvény alapján ez nem egyértelmű.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat álláskeresők BC GEN beruházás munkahely Nógrád Salgótarján vendégmunkások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.