Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 22. 14:31 Közélet

Több új szabállyal is igyekszik elszeparálni a kormány a vendégmunkásokat a helyiektől

A trafiktörvény módosítása alapján ipari területen lévő konténervárosokban külön lehetne vendégmunkásoknak cigarettát árulni, és az új idegenrendészeti törvény több pontja is összhangban van azzal a kormányzati céllal, hogy a vendégmunkásokat elszeparálják a lakosságtól.

Mi történt? Nemcsak a trafikokban, hanem olyan helyeken is lehetne dohányárut árusítani, ahol „egy beruházás miatt egyszerre legalább négyezer munkavállalót szállásolnak el” a trafiktörvényt módosító törvényjavaslat alapján, amelyet Lázár János nyújtott be a parlamentnek kedden – írta a 444.hu.

  • A feketekereskedelem visszaszorítása érdekében lenne szükség a változtatásra az indoklás szerint.
  • De annak a kormányzati szándéknak is megfelelne, hogy az akkumulátoripari és egyéb nagyberuházások területén konténervárosokban elszállásolt ázsiai vendégmunkások minél kisebb mértékben érintkezzenek a helyi lakossággal.

Miért fontos ez? Az elmúlt hónapokban ellenzéki pártok sora kezdte kritizálni a kormányt amiatt, hogy sok EU-n kívüli vendégmunkás érkezik az országba. A pártok egy része migránsmunkásokat (Jobbik) és vendégmunkás-bűnözést (Mi Hazánk) emleget.

  • Több településről (például Berettyóújfalu, Hajduszoboszló, Mikepércs) is érkeztek hírek azzal kapcsolatban, hogy a lakosság nem örült neki, hogy a környéken nagy számban szállásoltak el vendégmunkásokat.
  • A Fidesz-szavazók szűk, az ellenzékiek jelentős többsége nem ért egyet a vendégmunkások behozatalával – derült ki a Publicus júniusban publikált közvélemény-kutatásából.

Előzmények: Gulyás Gergely egy augusztusi kormányinfón a Telex kérdésére azt mondta, hogy a vendégmunkásokat úgy kell elhelyeznie a beruházónak, hogy „semmilyen nehézséget a helyiekkel való együttélésben ez ne jelentsen”, ahol pedig jelent, ott más megoldást kell találni.

Tágabb kontextus: a parlamentnek múlt hét kedden benyújtott új idegenrendészeti törvény is igyekszik a lakosságtól távol tartani a vendégmunkásokat.

  • Eszerint a nagyberuházásokra érkező vendégmunkások munkavállalási célú tartózkodási engedélyre vonatkozó kérelmét el lehetne utasítani, ha a „foglalkoztató a vendégmunkás szálláshelyét nem a beruházáshoz kapcsolódó helyszínen, a helyi lakosoktól elkülönített területen biztosítja”.
  • De más szigorításokat is tartalmaz a törvényjavaslat, például a munkáltató felelőssége lenne, hogy a vendégmunkás az engedélye lejártát követő hatodik napig elhagyja az országot, és kizárják a családegyesítés lehetőségét is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a FideszenA Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet beruházás cigaretta lakhely vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.