Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Zajlik az élet a Dunaferr körül. Miközben a jobb időket megélt acélmű új tulajdonosa néhány órával a választások után bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Mi történt? A Dunaferr eszközeinek jelentős részét tavaly megvásároló Liberty Steel hétfőn délelőtt közleményben tudatta, hogy megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítási folyamatát. A vállalat arra hivatkozott, hogy az egységek nem működnek hatékonyan, és veszteséget termelnek.

  • Ezzel lényegében a nyersvasgyártás is ellehetetlenült Dunaújvárosban. Az üzemben korábban két kohó működött, ezeket azonban tavaly leállították. Az egyiket már nem is lehet újraindítani, a másikat viszont eddig üzemmelegen tartották abban bízva, hogy egyszer újra termelhet.

Előzmények: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tavaly július közepén jelentette be, hogy „megmentették” a dunaújvárosi vasművet. A Dunaferr ekkor már régóta komoly problémákkal küzdött, amit jelentősen fokozott az ukrán és orosz hátterű tulajdonosok vitája.

  • A vállalatot a Liberty Steel fémipari óriás vásárolta meg. Valójában azonban nem a teljes céget adták el. A brit csoport csak az acélgyártáshoz szükséges eszközöket vásárolta ki a Dunaferrből. A cégben így rengeteg vagyonelem maradt, amiket darabokban próbál meg értékesíteni az időközben felszámolás alá került társaság felszámolója.

Következmények: úgy tűnik, hogy a Dunaferr megmentése nem egy sikersztori. Múlt héten részletes cikkben mutattuk be, hogy az új tulajdonoshoz köthető cégek beszámolói alapján 2023 végére mi maradt az acélműből. A gyár a kokszolók ma bejelentett leállításával tovább zsugorodik.

  • Ráadásul a felszámolásban értékesíteni kívánt eszközökért sem kapkodnak a piacon. A korábban a Dunaferr és más kohászati cégek által gyártott acéltermékeket forgalmazó Dutrade Zrt. 90 százalékos pakettjét például már másodszor hirdették meg, mivel először senkinek nem kellett.
  • A minimálár most 5,7 milliárd forinttal kevesebb, mint legutóbb, illetve mint amennyire a részesedés értékét becsülték. Ez 30 százalékos kedvezmény, hiszen tavaly ősszel még a becsértéken, 19 milliárdért hirdették meg az üzletrészt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy megmentették a Dunaferrt, hogy egyre kevesebb marad belőleNem gyárt vasat és acélt az egykori Dunai Vasmű, tavaly a bevételek nagy része a leállított termelés miatt megmaradt szén-dioxid-kvóták eladásából származott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődben van, nem termel a Dunaferr cseh testvérvállalataA kifizetetlen számlák miatt december óta nem kap energiát a legnagyobb cseh acélmű, csődvédelem alatt próbálják talpra állítani a Liberty Steel ostravai vállalatát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulajdonosok és a kormány is csak nézi, ahogy tönkremegy az ország egyik legnagyobb vállalataA Dunaferr az elmúlt években is megtartotta piacait a kereskedelmi adatok szerint, de gazdálkodása nem tűnik fenntarthatónak, és napokon belül teljesen leállhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Dunaferr Dunaújváros Liberty Steel Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Torontáli Zoltán
2024. június 7. 09:35 Pénz, Vállalat

Elindult az első magyar neobank, kinek lehet jó, és mire lehet főleg használni?

A BinX több szempontból is alternatívája, valójában inkább kiegészítője lehet a hagyományos kereskedelmi bankoknak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.