Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 6. 14:24 Vállalat, Világ

A hazai fogyasztás csaknem ötödét fedezni tudná az MVM új azeri gázforrása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bakuban bejelentette, hogy Magyarország és Azerbajdzsán megállapodása alapján a magyar állami tulajdonú MVM részesedést vásárol az azeri Shah Deniz földgázmezőben.

  • Az azeri gázmező termelési megosztási megállapodásában öt, a gázértékesítést végző azeri cégben (Azerbaijan Gas Supply Company – AGSC) négy százalékos részesedést vásárol a magyar energetikai cég a közleménye szerint.

Tágabb kontextus: a Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője, amely évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt ad. A mezőről származó földgázt az AGSC szállítja azeri, grúz, török és európai partnereknek csővezetékeken keresztül.

  • A részesedés megszerzésével az MVM az azeri SOCAR mellett olyan cégekkel működik majd együtt, mint a londoni székhelyű BP, az orosz Lukoil, a török TPAO és az iráni NIOC.

Miért fontos ez? Magyarország földgázfelhasználása 8,5 milliárd köbméter volt tavaly a KSH adatai szerint. A megállapodás alapján mintegy 1,45 milliárd köbméter gáz illeti meg az MVM-et, ami így a hazai fogyasztás csaknem ötödét fedezni tudná.

  • További potenciális új mezőkben is van kitermelési lehetőség – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki arról is beszélt, hogy ez az MVM történetének legnagyobb befektetése, amit kizárólag saját tőkéből finanszíroz.

Igen, de: nem egyértelmű, hogyan jut el Magyarországra az azeri gáz. Egy opció a dél-kaukázusi, a transzadriai és a transzanatóliai vezetékrendszer összekötése, de ez még nincs teljesen kész, vagy szűkek a meglevő kapacitások a Telex.hu cikke szerint.

  • Nem is feltétlenül kell viszont az azeri gázt idehozni, mert a helyben kitermelt gázmolekulákat potenciálisan el is lehet cserélni.
  • További kockázatokat jelent, hogy Azerbajdzsán autoriter állam, amelynek olykor konfliktusos a viszonya az EU-val, illetve hogy a projektben Nyugaton is elfogadott befektetők mellett orosz és iráni szereplők is vannak.

Felülnézet: Magyarország földgázfogyasztása az elmúlt években jelentősen csökkent, 2021-ben még 10,6 milliárd köbméter volt. 

  • Az orosz földgáz helyettesítése 2021 őszétől kezdve indult be Magyarországon: a teljes import nagyjából 10-15 százalékára rúghat az a mennyiség, amit 2022-ben sikerült orosz forrásról másra cserélni – írtuk tavalyi cikkünkben.

Mi várható? A kormány tervezi a további diverzifikációt. Középtávon, megfelelő mennyiségben Azerbajdzsán, Egyiptom, az észak-afrikai térség irányából és az Öböl-térségből reális a régiónk földgázellátásához új források bevonása, mondta Szijjártó tavaly tavasszal.

  • A hazai felhasználás csökkenésére is lehet számítani 2021-hez képest. A realista forgatókönyv alapján 2030-ra a magyar földgázfogyasztás 8,82 milliárd köbméter lesz, a pesszimista forgatókönyv 9,3, az ambiciózus 6,7 milliárd köbméterrel számol a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont 2023-as tanulmányában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU is diktátorok segítségével váltja ki az orosz gázt, csak nem csinál belőle tűzijátékotAz orosz gázról való leválás kapcsán nemcsak Magyarországon nem érvényesülnek morális és demokratikus politikai szempontok, de a nagy igyekezet új függőségekhez is vezethet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltásaA korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Azerbajdzsán földgáz gáz mvm Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. augusztus 19. 05:48 Élet, Vállalat

Szerencsével és átszervezéssel enyhült a repülési késéskáosz

Több a légi irányító a reggeli műszakban, kevésbé viharos az időjárás, így kevesebbet késnek a gépek, ráadásul hamarosan a nyári főszezonnak is vége.

Stubnya Bence
2024. augusztus 16. 05:21 Vállalat

Nehéz döntés előtt áll Magyarország egyik legnagyobb munkaadója az autóipar bukdácsolása miatt

A vezetés nehéz külső körülményekről beszél, a cégen belül viszont úgy látják, stratégiai hibák eredménye a gödör, amiből egy új ötlettel jönne ki a Continental.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 14. 12:55 Adat, Vállalat

A visszavont engedély ellenére nem vett vissza a gödi akkugyár a friss adatok szerint

Az ipari termelési adatok alapján nem látszik lényegi hatása annak, hogy áprilisban felfüggesztették az üzem környezethasználati engedélyét.

Fontos

Váczi István
2024. augusztus 22. 11:28 Adat

Nem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságon

Nagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 16:40 Közélet

A hevesi vegyi üzem mutatja, hogy beszállítóik is követik a kínai akkugyártókat

Az akkumulátorgyártás mögötti termelési lánc veszélyes vegyszerek előállítására szakosodott szereplője is megjelenik Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 13:07 Adat, Közélet

Már megközelítette azt a szintet a minimálbér, amit Nagy Márton 2027-re vállalt

Az átlagkereset 50 százalékára emelné 2027-ig a minimálbért Nagy Márton, ám ehhez az arányhoz már tavaly is közel járt a legkisebb adható fizetés.