Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 28. 16:42 Pénz, Vállalat

Saját farkába harap már a kormány a 61-féle adóval

Általános adótechnikai revíziót javasol a magyar kormánynak az itteni amerikai cégeket összefogó kereskedelmi kamara, az AmCham. Nemrég megjelent összeállításuk (pdf) szerint az adórendszer túl bonyolult és bürokratikus lett, és ez az államnak sem jó, mert ott is csökkenti a hatékonyságot.

Számokban: az anyag kiemeli, hogy jelenleg már 61-féle adó van Magyarországon, de ebből 7 adja az összes bevétel 91 százalékát (vagyis a maradék 9 százalék immár 54 adónemből jön össze). Két év alatt 14 új adót vetettek ki.

  • A hét meghatározó adónem sorrendben az áfa, az szja, a szociális hozzájárulási adó, a tb-járulék, a jövedéki adó, a társasági adó és az illetékbefizetések összessége.

Felülnézet: az újabb adók többsége olyan szektorális különadó vagy pótadó, amelyekkel a romló gazdasági körülmények miatt kellett a költségvetést befoltozni. Ezek átmeneti jellegét azonban a kormány lebegteti, kivezetésük így bizonytalan.

  • Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ma például a Portfolio szerint azt mondta, ősszel döntenek a gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó kivezetéséről, ha úgy értékelik, hogy már nincs extraprofit ezeknél a cégeknél.

Alulnézet: az AmCham anyaga szerint a cégek szemszögéből nézve az adórendszernek több olyan eleme is van, amelyet érdemes lenne átgondolni. Erre két tipikus példa:

  1. A nemrég bevezetett kiterjesztett gyártói felelősség rendszere, a karbonvám és a kötelező visszaváltási rendszer összességében értelmetlenné tette a termékdíjat, mert azzal ma már a cégeknek és az államnak is több az adminisztratív terhe, mint amennyi hasznot hoz.
  2. A 25 évesnél fiatalabbak szja-mentessége bérfeszültséget okoz, mert a fiatalabb munkavállalók jobban keresnek, mint idősebb-tapasztaltabb kollégáik, az életkor átlépése pedig bércsökkenést okoz. A cégeket a rendszer arra késztetheti, hogy 26 éves korban elbocsássák a munkavállalókat, és fiatalokkal pótolják őket.

A kamara kiemeli, hogy egy ország adórendszerének megítélésekor a stabilitás és a kiszámíthatóság elsődleges szempontnak számít. Évek óta ezzel megy szembe a magyar kormány, amikor visszamenőleges hatállyal alkot adójogszabályokat, adótörvények helyett rendeleti szinten szabályoz, vagy amikor a költségvetési hiány kezelésére szektorspecifikus különadók sorát veti ki.

Az adónemek és a bürokrácia burjánzására nemrég a Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzése is felhívta a figyelmet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszertAz adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy bürokráciacsökkentés után több lett az adófajta, mint bármikor az utóbbi nyolc évbenMegnőtt az adónemek száma az elmúlt két évben Magyarországon, ami trendfordulót jelez az adórendszer alakulásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat adóbevétel adókedvezmény adózás AmCham javaslat kamara Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.