Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 17. 18:41 Vállalat, Világ

Fél milliárd forintnak megfelelő angol font kártérítést fizetett ki a Wizz Air, de csak miután a hatóság bevasalta rajta

Összesen mintegy 6 ezer utasnak fizetett kártérítést a magyar hátterű Wizz Air, közölte ma az Egyesült Királyság Polgári Repülési Hatósága (Civil Aviation Authority, CAA).

Számokban: A CAA-nak csaknem 25 ezer kérelmet kellett felülvizsgáltatnia, ez jóval több annál a 15 ezernél, mint amennyire eredetileg számítottak, amikor tavaly az eljárást elindították. Majdnem minden negyedik esetben azt állapították meg, hogy a légitársaság nem jogosan utasította el az utasok kártérítési kérését. Végül körülbelül 6 ezer kérelemnél, egyenként 200 font fizetésére kötelezték a céget, így jön ki összességében az 1,2 millió angol font.

Alulnézet: a beszámolók szerint a CAA-nál főleg azzal a panasszal jelentkeztek az utasok, hogy a társaság gépei késtek vagy törölték őket, de nem működött megfelelően együtt a más járatokra való átfoglalásoknál és/vagy nem fizette ki a szabályok szerinti kártérítést.

  • A mostani esettől függetlenül a brit utasok körében a Wizz Airrel szemben sok panasz érkezik amiatt is, hogy díjakat számít fel a reptéren akkor, amikor az utasok a céges weboldal technikai problémái miatt nem tudnak online becsekkolni a járatokra.

Paul Smith, a CAA ügyfél igazgatója azt mondta, az utasok joggal várhatják el, hogy a reklamációkat gyorsan, hatékonyan és a szabályoknak megfelelően dolgozzák fel, és a most zárult vizsgálat eredménye után az utasok jobb kiszolgálásra számíthatnak.

Reakció: A Wizz Air szóvivője azt mondta, örülnek, hogy a CAA látja azokat a jelentős lépéseket, amelyeket a cég az utasok érdekében tett, 2022 nyarán kihívásokkal kellett megküzdeniük, mint minden más európai légitársaságnak, és a fejlesztések jobb ügyfélélményhez vezettek.

A problémákról egyébként Váradi József alapító-résztulajdonos nemrég Magyarországon is beszélt, erről bővebben itt írtunk.

Korábban a CAA a Ryanairnél is indított egy hasonló vizsgálatot, de annak az volt a kiváltó oka, hogy a cég az alkalmazottak sztrájkját minősítette olyan körülménynek, ami miatt a törölt járatok után járó kárpótlást nem kell kifizetnie. Ez az érvelés azonban szintén elbukott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHeteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasaiA légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Anglia kártérítés repülés wizz Air Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.