Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 23. 11:16 Vállalat, Világ

Rákapcsolt idén a kifektetésre Mészáros Lőrinc, horvát agrárcég után bosnyák cementgyárat vett

A horvát után idén idén a bosnyák piacra is belépett a Mészáros Csoport azzal, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis megvette a Lukavac cementgyárat.

Mi történt? A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. csütörtökön lezárta a boszniai Lukavac Cement felvásárlását, amelyről még júliusban írták alá a szándéknyilatkozatot az osztrák Asamer Baustoffe AG-vel.

  • A Mészáros Csoport ezzel Horvátország, Románia, Ausztria, és Németország után Boszniában folytatta a nemzetközi terjeszkedését.

Előzmények: Orbán Viktor 2019-ben hirdette meg a kifektetési stratégiát, amelynek keretében a kormány ösztönzi a magyar cégek külföldi terjeszkedését, hogy aztán az ott megtermelt profitot hazahozzák.

  • Mészáros idén rákapcsolt ennek a megvalósítására, a tulajdonában álló Talentis Agro Zrt. az MKB Magántőkealappal közösen megvette Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelőjét, a horvát RABO d.o.o.-t is.

Tágabb kontextus: a vállalat éves kapacitása évi 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. Emellett 50 százalékos részesedése van egy mészkőbányában. A céghez két betonüzem is tartozik Szarajevóban és Banja Lukában.

  • A magyar építési piac szereplői számára ez a cementgyár egy új beszerzési forrást, ezáltal választékbővülést jelenthet, és hozzájárulhat a hazai alapanyag ellátás biztonságához és a beszerzési árak csökkenéséhez” – mondta a szándéknyilatkozat aláírása után júliusban Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Felülnézet: a magyarországi külföldi tulajdonú cementgyáraknak bányajáradékot és szén-dioxid kvóta adót is kell fizetniük, így Mészáros cementgyára is profitálhat abból, hogy az importra ilyen terhek nem hárulnak.

  • Lázár János építésügyi miniszter néhány hete arról beszélt, hogy az új paksi atomblokk építéséhez sok betonra lesz szükség. Ennek az alapanyaga a cement, ezért is nagy jelentősége lehet, hogy Mészáros most vett új cementgyárat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Bosznia-Hercegovina cementgyár Lukavac Mészáros Lőrinc Talentis Group Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.