Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 3. 08:20 Vállalat

A Fradi mellett az adóhatósággal is meg kellett küzdenie az Újpestnek

Adótartozás miatt végrehajtást indított az újpesti labdarúgócsapatot fenntartó Újpest 1885 Kft. ellen április végén a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága.

Miért fontos? Az ilyen ügyeket a Magyar Labdarúgó Szövetség nagyon szigorúan veszi, amikor a következő évi bajnokságban való indulásra feljogosító licenc kiadásáról dönt. Ha egy csapatnak köztartozása van, akkor könnyen előfordulhat, hogy hiába harcolta ki a bennmaradást, nem indulhat el az NB I-ben.

  • Az Újpest komoly lépéseket tett az elmúlt hetekben, hogy elkerüljön a kieső zónából, így a hétvégi, Ferencváros elleni veresége ellenére a csapat jó eséllyel pontszám alapján nem esik ki az élvonalból.
  • Egy tartós adótartozás azonban ennek ellenére is veszélybe sodorhatta volna az indulásukat.
  • Ez azért is érdekes, mert az Újpest azon kevés NB I-es labdarúgó-csapat egyike, amely nincs kormányközeli tulajdonban, vagy vezetés alatt.

Mi az oka? Berta Csaba a vállalat ügyvezető igazgatója a G7 kérdésére elmondta: egy késői adóbefizetés miatt indított végrehajtást a NAV. Mostanra azonban rendezték a tartozást, és amint ennek az adminisztrációja átfut a rendszeren, törölni is fogják az eljárást.

  • Az ügyvezető hozzátette ugyanakkor, hogy a késői befizetés likviditási gondokat jelez. Azaz az Újpestnek vannak fizetési nehézségei, amelyeket csak tulajdonosi segítséggel lehet kezelni.

Felülnézet: A vállalat pénzügyi problémái egyáltalán nem új keletűek. Miközben a hazai labdarúgás az elmúlt években soha nem látott mértékben gazdagodott, az Újpestről nem mondható el ugyanez.

  • A cég bevétele sokkal lassabb ütemben nőtt az előző öt évben, mint a ligáé. Ennek megfelelően a csapat büdzséjének részesedése a teljes NB I költségvetéséből drasztikusan csökkent.
  • Miközben a magyar elsőosztályú bajnokság ligaszinten már négy éve sokmilliárdos nyereséget termel, az Újpest ugyanebben az időszakban folyamatosan veszteséges volt, és összesen 1,5 milliárd forintnyi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Mi várható? Az Újpest tulajdonosváltása hosszú évek óta időről-időre előkerülő téma, de a csapatot működtető cég továbbra is a belga Roderick Duchatelet többségi tulajdonában van.

  • Az eladásról ugyanakkor jelenleg is folyamatosan zajlanak tárgyalások, ahogy ezt Berta Csaba is megerősítette a G7 kérdésére.
  • Az elmúlt hetekben a korábbiak mellett két új befektető neve is előkerült: állítólag az amerikai-magyar üzletember Péterffy Tamás (Thomas Peterffy) és az orosz-magyar milliárdos Megdet Rahimkulov családja is érdeklődik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 1. részVállalatfelvásárlás 500 forintért, harc a magyar vegyiparért, bekebelezett bank - hogyan lett a leggazdagabb a Magyarországra egyszerű menedzserként érkező Megdet Rahimkulov?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 2. részRahimkulovék megforgatják a pénzüket a magyar tőzsdén, kaszálnak a Zalakerámiával, kavarnak a Mollal és beveszik magukat az OTP-be, ezzel óriási vagyonra tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együttFontos magyar vállalatok legnagyobb tulajdonosai közé tartozik Rahimkulov Timur és Ruszlan, de nyilvános fotó sincs róluk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözpénz milliárdokkal tömték ki az egyik leggazdagabb magyar körüli együtteseket, mégis összeomlottakNyolc előadó-művészeti szervezet a kultúr-tao rendszerben milliárdokat vett fel, majd elsorvadt, a NAV pedig költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Ferencváros labdarúgás NB I Újpest FC Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 09:53 Vállalat, Világ

Kis e-autók gyártásával is méltányos profit mellett tudna versenyezni Kínával az európai járműipar

Európai gyártók is készíthetnének olyan olcsó e-autókat, mint a kínaiak, de egyelőre nem akarnak, és ez végzetes hiba lehet.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.