Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. április 22. 09:10 Vállalat

Épül az újabb, 280 milliárdos debreceni akkus gyár, amelynek senki nem ment el egy közmeghallgatására

Pénteken letették az alapkövét a dél-koreai EcoPro 280 milliárd forintos beruházásának Debrecenben. A világ egyik legnagyobb katódgyártójának ez lesz az első külföldi üzeme.

Előzmények: a 30 milliárd forint közpénzzel támogatott, 630 munkahelyet létrehozó beruházást 2021-ben jelentették be. Bár az alapkőletételt szimbolikusan pénteken tartották, már a gyár szerkezetét építik.

EcoPro: az 1998-ban alapított cég rohamtempóban nő, tavaly 275 százalékos növekedéssel 4 milliárd dollár volt a bevétele, amely idén kétszeresére nőhet. A következő öt évben évi 80 százalékos növekedéssel számol a cég.

Tágabb kontextus: a következő években Debrecen autóipari központtá válik. A BMW és a CATL gyára mellett a kínai Halms és Semcorp is autóipari üzemet épít, a szintén kínai Eve Energy pedig szintén akkugyárat építhet.

  • A tervek szerint 2025-26 körül kezd el termelni a már épülő BMW-üzem és az ide települő beszállítók.
  • Szijjártó Péter a pénteki eseményen azt mondta, hogy a következő évek legmeghatározóbb európai gazdasági folyamata a többnyire keleti akkugyártók Európába települése lesz.

Hong Kju Dok dél-koreai nagykövet, Ri Dong Csi tulajdonos, elnök-vezérigazgató, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselõje és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az EcoPro alapkőletételén. Fotó: Balázs Attila/MTI

Igen, de: nem átlátható, hogy a kiépülő ipari park energia- és vízfogyasztása mennyire lesz fenntartható, amit zavarosabbá tesz egy rejtélyes elbocsátás.

  • Az EcoPro üzeméről szóló hatástanulmány szerint “az üzemelés hatásai minden környezeti elemre negatívan hatnak”, például a felszín alatti vízkészletek minőségi romlását okozhatja a gyár.

A gyár katasztrófavédelmi engedélyezési eljárása részeként tavaly szeptemberben közmeghallgatást tartottak, az Átlátszó szerint azonban szinte megtalálhatatlan volt az erről szóló felhívás az önkormányzat honlapján.

  • Lakossági oldalról így egy ember sem vett részt az eseményen, ahogy a debreceni főjegyző az Átlátszóval közölte: “a lakosság részéről érdeklődő nem volt”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra építHogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legfontosabb dokumentum alapján továbbra is zavaros a debreceni akkuüzem vízfogyasztásaA teljes vízfogyasztással és a felhasznált víz forrásával kapcsolatban sem tisztáz minden nyitott kérdést a kínai akkuüzem környezethasználati engedélye.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátorgyártás debrecen dél-korea EcoPro Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.