Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. április 22. 09:10 Vállalat

Épül az újabb, 280 milliárdos debreceni akkus gyár, amelynek senki nem ment el egy közmeghallgatására

Pénteken letették az alapkövét a dél-koreai EcoPro 280 milliárd forintos beruházásának Debrecenben. A világ egyik legnagyobb katódgyártójának ez lesz az első külföldi üzeme.

Előzmények: a 30 milliárd forint közpénzzel támogatott, 630 munkahelyet létrehozó beruházást 2021-ben jelentették be. Bár az alapkőletételt szimbolikusan pénteken tartották, már a gyár szerkezetét építik.

EcoPro: az 1998-ban alapított cég rohamtempóban nő, tavaly 275 százalékos növekedéssel 4 milliárd dollár volt a bevétele, amely idén kétszeresére nőhet. A következő öt évben évi 80 százalékos növekedéssel számol a cég.

Tágabb kontextus: a következő években Debrecen autóipari központtá válik. A BMW és a CATL gyára mellett a kínai Halms és Semcorp is autóipari üzemet épít, a szintén kínai Eve Energy pedig szintén akkugyárat építhet.

  • A tervek szerint 2025-26 körül kezd el termelni a már épülő BMW-üzem és az ide települő beszállítók.
  • Szijjártó Péter a pénteki eseményen azt mondta, hogy a következő évek legmeghatározóbb európai gazdasági folyamata a többnyire keleti akkugyártók Európába települése lesz.

Hong Kju Dok dél-koreai nagykövet, Ri Dong Csi tulajdonos, elnök-vezérigazgató, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselõje és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az EcoPro alapkőletételén. Fotó: Balázs Attila/MTI

Igen, de: nem átlátható, hogy a kiépülő ipari park energia- és vízfogyasztása mennyire lesz fenntartható, amit zavarosabbá tesz egy rejtélyes elbocsátás.

  • Az EcoPro üzeméről szóló hatástanulmány szerint “az üzemelés hatásai minden környezeti elemre negatívan hatnak”, például a felszín alatti vízkészletek minőségi romlását okozhatja a gyár.

A gyár katasztrófavédelmi engedélyezési eljárása részeként tavaly szeptemberben közmeghallgatást tartottak, az Átlátszó szerint azonban szinte megtalálhatatlan volt az erről szóló felhívás az önkormányzat honlapján.

  • Lakossági oldalról így egy ember sem vett részt az eseményen, ahogy a debreceni főjegyző az Átlátszóval közölte: “a lakosság részéről érdeklődő nem volt”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra építHogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legfontosabb dokumentum alapján továbbra is zavaros a debreceni akkuüzem vízfogyasztásaA teljes vízfogyasztással és a felhasznált víz forrásával kapcsolatban sem tisztáz minden nyitott kérdést a kínai akkuüzem környezethasználati engedélye.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat akkumulátorgyártás debrecen dél-korea EcoPro Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.

László Pál
2023. november 29. 15:27 Podcast, Támogatói tartalom

Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben

Fenntarthatósági szempontból nézve a felújítás felé kell, hogy menjen a világ.