Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 15. 09:21 Tech, Vállalat

Ezt lehetne tenni, hogy a napelemeket megint fogadni tudja a magyar közműhálózat

Másfél hónappal ezelőtt a kormány hirtelen bejelentette, hogy a lakosság novembertől már csak úgy telepíthet napelemes rendszereket, hogy a feleslegben megtermelt áramot nem engedik feltölteni a közműhálózatra. Mivel így (saját akkumulátor híján) nem lehet a nappal feleslegben termelt áramot például este vagy éjszaka elhasználni, a lakossági napelemek telepítése csaknem értelmetlenné, túl drágává vált.

Hamar az is kiderült, hogy a kormány döntése mögött egy elég egyszerű ok húzódik meg, viszonylag rövid idő alatt olyan sok lett a napelemes áramtermelés az országban, hogy az elektromos hálózat ma már nem tudja megfelelően lekezelni ezt az erősen hullámzó betáplálási igényt. Amikor országszerte süt a nap, mindenhol termelnek a napelemek (PV), amit az erőművek betáplálnának, a hálózat működését ekkor lokálisan túlfeszültségek vagy túlterhelések zavarhatják meg.

Amint azt korábbi cikkünkben bemutattuk, a probléma annyira nem váratlan, hogy a magyar fejlesztési stratégiák is sok éve számolnak vele, a helyzet azonban ennek ellenére is az lett, hogy a lakossági és az ipari napelemes rendszerek felfutása Magyarországon olyan gyors, amelynek tempóját a hálózatfejlesztés nem követte.

A kormány a betáplálást nem eltörölte, hanem bizonytalan időre felfüggesztette. Amíg a hálózat nem egészül ki olyan okos rendszerekkel, amelyek az erősen ingadozó termelésű napelemeket szabályozni tudják, addig a lakosság számára a maximális PV-rendszer adta haszon kiaknázása ellehetetlenül. Mennyi ideig tarthat ez az állapot, és mit kellene csinálnunk – ezzel a kérdéssel fordultam az elektromos infrastruktúrák és rendszerek egyik vezető szakértő cégéhez, a Siemenshez.

Balasa Levente, a téma szakértője szerint egyáltalán nem egyedülálló a probléma, annak ellenére sem, hogy a magyarhoz hasonló betáplálási felfüggesztésről más országban egyelőre nem tudunk. Ám ha gondolatban hátrébb lépünk egyet, akkor elvi-szakmai alapon az ok mindenhol hasonló: az áramszolgáltatók a történetük során soha nem arra koncentráltak, hogy áramot tároljanak, hanem arra, hogy áramot szolgáltassanak. Lehetőleg ott, ahol éppen kell, és pontosan annyit, amennyit éppen szükséges. A lakosság és a céges fogyasztók is régóta evidensnek veszik, hogy csatlakozási kérelmeiket átfutással ugyan, de viszonylag akadálymentesen engedélyezik, és ha bedugják a konnektorba a készülékeiket, akkor igény szerint jön az áram.

Az ellátás biztonsága az, amire az áramszolgáltatók a legfőbb fókuszt helyezik még ma is, és pont emiatt bizonyul adott pillanatban ésszerű lépésnek az ingadozó PV termelés korlátozása

– magyarázta nekünk a Siemens szakértője.

A rendszer most úgy működik, hogy ha a napelemes rendszer érzékelése szerint tl magassá válik a feszültség egy adott betáplálási ponton, akkor a hálózatba betápláló inverterek automatikusan leválnak a hálózatról, vagyis egyszerűen (átmenetileg) lekapcsolják magukat a hálózatból. Ez senkinek sem jó megoldás, kényszer, de pillanatnyilag még ott tartunk, hogy a lekapcsolásnak nincs alternatívája. Az egyik cél lehetne ebben az esetben a szabályozás alkalmazása: ha túl sok PV termelés van a hálózat egy adott szektorában, akkor legyen annyira „okos” felettes rendszer, hogy lekapcsolás helyett visszaszabályozza a betáplálásokat az igények szerint.

Amit egyébként Magyarországon is látunk, abban sok újdonság nincs: az elmúlt pár évben a fosszilis energiaforrásoktól nagy iramban kezdtünk elkanyarodni a különböző megújulók felé, és ennek része nálunk többek között a napelemes boom. Más országokban a szélenergia is jelentős, ami egyrészt hasonlóan problémás, hiszen ingadozó a termelése, másrészt viszont kiegészítheti a napelemes rendszerek termelését.

Az Európai Unió célja az, hogy 2050-re szén-dioxid semleges gazdasága legyen, ehhez pedig a rengeteg megújuló energiaforrás is kell. A technológiai fejlődés ütemét azonban a szakemberek sem találták el. A 2010-es World Energy Outlook kiadványban például még azt feltételezték, hogy 2035-ig 400 gigawatt teljesítményt fognak Európában napelemekből telepíteni, de ez az érték már 2017-ben 410 gigawatt volt, 2020-ra pedig 740 gigawatt lett. És ez még korántsem a növekedés vége, ami összességében azt jelenti, hogy a hálózatüzemeltetőknek erősen meg kell küzdeniük ennek az energiamennyiségnek a kezelésével.

Magyarországon e trend mellett gőzerővel megy egy másik folyamat is: a legújabb iparosítási hullám, amelynek leglátványosabb elemei a sorra épülő gigantikus méretű akkumulátorgyárak és autóipari beszállító üzemek. A probléma emiatt hálózati oldalról hatványozódik: mivel az új gyárakat a kormány érthető okokból igyekszik az országnak azokra a területeire vinni, amelyek ipari szempontból még kevésbé fejlettnek számítanak, ez egyben azt is jelenti, hogy olyan helyeken lép fel hirtelen óriási áramszolgáltatási igény, ahol a közműhálózat erre nincs kellően „felkészülve”.

Tipikus probléma, hogy a befektető megállapodik arról, hogy Magyarországra jön, és vállalja, hogy 1-2 éven belül elindul egy zöldmezős beruházással, de a közműhálózat helyi fejlesztéséhez inkább 2-3 évre lenne szükség. Ez így nem jön össze, a hálózatüzemeltető nem tud mit kezdeni azzal, hogy egyszerre feleljen meg minden igénynek.

Fejlesztési kényszer van, a beruházásokkal tartani kell a ritmust, ezt pedig mi a Siemensnél leginkább úgy tudjuk elképzelni, hogy ha új technológiai alapokra helyezzük a fejlesztéseket. Paradigmaváltás lenne például, ha sok esetben a konténeres (ún. e-house) megoldásokra állnánk át

– mondja Balasa Levente, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetője.

A konténeres alállomásokkal kivitelezési időt lehetne nyerni, mert ezeket nem a helyszínen kell megépíteni, hanem egy előre jól meghatározott igény szerint központilag lehet legyártani és letesztelni, majd egyszerűen „lerakni” az adott helyszínre. Ezzel a helyszíni kivitelezés nagymértékben egyszerűsödik és az adott beruházás megvalósulási üteméhez a hálózatfejlesztési projekt is igazodni tud, azaz az ipari befektető új gyárának termelését hamarabb be tudja indítani. Ehhez az e-house-rendszer szerinti megoldáshoz azonban a projekt tervezése során hatványozott figyelmet kell fordítani, valamint az utólagos módosítások lekezelése a helyszínre szállított, készre szerelt e-house esetében igen körülményes lehet.

A napelemeknél szintén más szemléletre kell váltania a szolgáltatónak. A lakossági és ipari napelem tulajdonosoknak az a gazdasági érdeke, hogy minél több áramot termeljenek, de ez a termelés nem veszélyeztetheti a hálózat biztonságos üzemét. A fenntartható megoldás a betermelés okos eszközökkel való szabályozása lehet.

A hálózat fejlesztéshez a Siemens szakértői szerint egyértelműen „rengeteg” pénz kell. A most felálló energetikai minisztérium egyik fő feladata várhatóan ennek a fejlesztésnek a menedzselése lesz.

A hálózatfejlesztések során az okos eszközök, a digitális technológiák és az e-house koncepció országos alkalmazásával lehetséges lesz a gyors és okos hálózatfejlesztés, így mérettől függetlenül a nagyszámú naperőmű szabályozott működtetése ezáltal biztosítva az új csatlakozási igények jövőbeli zökkenőmentes engedélyezését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magasabb rezsi elleni védelem helyett meg nem térülő befektetéssé válik a háztartási napelemLegalábbis azok számára, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el. A kormány valószínűleg éppen tönkre tesz egy egész iparágat, szinte egyik pillanatról a másikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit segíthetne egy magyar családnak az erkélyes napelem, ha engednék beüzemelni?Amíg kitart a rezsicsökkentés, addig nem sokat, de a német példa azt mutatja, hogy szabadpiaci viszonyok között nagyon komoly tényezők lettek a mini rendszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat áram betáplállás fejlesztés hálózat napelem Siemens Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. október 10. 16:44 Élet, Tech

Úgy tiltották be az erkélynapelemeket, hogy nyitva hagytak pár kiskaput

Mi az erkély, a loggia és az előtető? Ez a kérdés kulcsa.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Vermes Nikolett
2024. szeptember 1. 04:50 Élet, Tech

Kapzsi fiatalokat, hiszékeny időseket és céges profikat is csőbe húznak az online csalók

Egyre kifinomultabban és gyorsabban dolgoznak az online pénzügyi csalók; ha túl jó egy ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az átverés.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.