Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 18. 13:18 Adat, Vállalat

Hiába fejezték be a karbantartást, nem jön gáz Magyarországra Ausztria felől, mert nincs, aki megvegye

Hiába zárultak le a tervezett karbantartási munkák, továbbra sem érkezik földgáz Magyarországra Ausztria felől. Bár az ígért időpontban rövid időre újraindultak a szállítások, ezt követően ismét leálltak, és az egyik legfontosabb importútvonalnak számító vezetéken azóta sincs forgalom.

Nem indult újra

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, kedden kevesebb földgáz érkezett az országba, mint a háború kezdete óta bármikor. Az import mennyisége néhány nap alatt zuhant vissza a korábbi szűk felére. Elsősorban azért, mert hétfő hajnaltól egy köbméter gáz sem érkezett Ausztria irányából Magyarországra az úgynevezett HAG vezetéken.

A magyarországi gázvezeték-hálózatot ellenőrző FGSZ Zrt. előre jelezte, hogy ez várható: közleményben számoltak be róla, hogy az osztrák szállítási rendszerüzemeltető karbantartást végez a rendszerén, így hétfő reggel és szerda este között nem lehet majd használni a vezetéket. Igen ám, de a szállítások a megjelölt időpontot követően sem indultak újra. Egészen pontosan szerdáról-csütörtökre virradóra valami minimális forgalom volt a HAG-on, de a megszokotthoz képest elenyésző, ezt követően pedig teljesen megszűnt az import abból az irányból.

Ez egyáltalán nem megszokott, különösen a háború kirobbanása óta nem. Az idén a teljes magyar behozatal szinte pontosan harmada, durván 3,2 milliárd köbméter földgáz érkezett a vezetéken. Legutóbb tavaly december közepén fordult elő, hogy tartósan a mostanihoz hasonló mértékben esett vissza a szállítás ezen az útvonalon. Akkor viszont a folyamatosan emelkedő gázárak miatt tartósan, nagyjából egy hónapig kifejezetten alacsony volt a forgalom.

Nincs rá kereskedői igény

Az idei nagy bespájzolásban azonban az ár eddig nem igazán vetette vissza az importot. Éppen ezért megkérdeztük az FGSZ-t, hogy technikai vagy egyéb okai vannak-e a szállítások elakadásának. A cégnél kérdésünkre azt írták, hogy az osztrákok az előre meghirdetett időpontnak megfelelően végeztek a karbantartással, így információik szerint nincs is semmi olyan akadályozó tényező, ami a gátolná a szállítást.

Jelenleg azért nincs szállítás Ausztria felől, mert nincs rá kereskedői igény.

 

Magyarul azért nem jön be több gáz az országba, mert nincs, aki megvegye.

Azt, hogy az importot melyik kereskedőcég bonyolítja le, a forgalmi adatokból nem lehet megállapítani, így pontosan azt sem tudhatjuk, hogy ki vásárol vagy kik vásárolnak most kevesebbet, mint eddig. Sejtéseink azonban lehetnek. A legnagyobb hazai importőr ugyanis egész biztosan az állami MVM-csoport. Az energetikai óriás ráadásul hoz be gázt Ausztria felől, hiszen tavaly abban állapodtak meg a Gazprommal, hogy az oroszoktól vásárolt évi 4,5 milliárd köbméter gázból 1 milliárd köbméter ezen az útvonalon fut majd be.

A vállalt mennyiség jelzi, hogy véletlenül sem csak az MVM vesz gázt abból az irányból, de az import elég jelentős része hozzájuk kötődik. Így a szállítások leállásához az is kellett, hogy az állami cégnek most ne szállítson a Gazprom Ausztria felől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat földgáz gáz gázimport gazprom mvm Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.