Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 18. 13:18 Adat, Vállalat

Hiába fejezték be a karbantartást, nem jön gáz Magyarországra Ausztria felől, mert nincs, aki megvegye

Hiába zárultak le a tervezett karbantartási munkák, továbbra sem érkezik földgáz Magyarországra Ausztria felől. Bár az ígért időpontban rövid időre újraindultak a szállítások, ezt követően ismét leálltak, és az egyik legfontosabb importútvonalnak számító vezetéken azóta sincs forgalom.

Nem indult újra

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, kedden kevesebb földgáz érkezett az országba, mint a háború kezdete óta bármikor. Az import mennyisége néhány nap alatt zuhant vissza a korábbi szűk felére. Elsősorban azért, mert hétfő hajnaltól egy köbméter gáz sem érkezett Ausztria irányából Magyarországra az úgynevezett HAG vezetéken.

A magyarországi gázvezeték-hálózatot ellenőrző FGSZ Zrt. előre jelezte, hogy ez várható: közleményben számoltak be róla, hogy az osztrák szállítási rendszerüzemeltető karbantartást végez a rendszerén, így hétfő reggel és szerda este között nem lehet majd használni a vezetéket. Igen ám, de a szállítások a megjelölt időpontot követően sem indultak újra. Egészen pontosan szerdáról-csütörtökre virradóra valami minimális forgalom volt a HAG-on, de a megszokotthoz képest elenyésző, ezt követően pedig teljesen megszűnt az import abból az irányból.

Ez egyáltalán nem megszokott, különösen a háború kirobbanása óta nem. Az idén a teljes magyar behozatal szinte pontosan harmada, durván 3,2 milliárd köbméter földgáz érkezett a vezetéken. Legutóbb tavaly december közepén fordult elő, hogy tartósan a mostanihoz hasonló mértékben esett vissza a szállítás ezen az útvonalon. Akkor viszont a folyamatosan emelkedő gázárak miatt tartósan, nagyjából egy hónapig kifejezetten alacsony volt a forgalom.

Nincs rá kereskedői igény

Az idei nagy bespájzolásban azonban az ár eddig nem igazán vetette vissza az importot. Éppen ezért megkérdeztük az FGSZ-t, hogy technikai vagy egyéb okai vannak-e a szállítások elakadásának. A cégnél kérdésünkre azt írták, hogy az osztrákok az előre meghirdetett időpontnak megfelelően végeztek a karbantartással, így információik szerint nincs is semmi olyan akadályozó tényező, ami a gátolná a szállítást.

Jelenleg azért nincs szállítás Ausztria felől, mert nincs rá kereskedői igény.

 

Magyarul azért nem jön be több gáz az országba, mert nincs, aki megvegye.

Azt, hogy az importot melyik kereskedőcég bonyolítja le, a forgalmi adatokból nem lehet megállapítani, így pontosan azt sem tudhatjuk, hogy ki vásárol vagy kik vásárolnak most kevesebbet, mint eddig. Sejtéseink azonban lehetnek. A legnagyobb hazai importőr ugyanis egész biztosan az állami MVM-csoport. Az energetikai óriás ráadásul hoz be gázt Ausztria felől, hiszen tavaly abban állapodtak meg a Gazprommal, hogy az oroszoktól vásárolt évi 4,5 milliárd köbméter gázból 1 milliárd köbméter ezen az útvonalon fut majd be.

A vállalt mennyiség jelzi, hogy véletlenül sem csak az MVM vesz gázt abból az irányból, de az import elég jelentős része hozzájuk kötődik. Így a szállítások leállásához az is kellett, hogy az állami cégnek most ne szállítson a Gazprom Ausztria felől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat földgáz gáz gázimport gazprom mvm Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Bucsky Péter
2024. március 30. 04:34 Adat, Élet

Elsőre megbukott, másodikra hasít a Bubi Budapesten

Nyolcszor többen használják a megújított rendszerben a kerékpármegosztást, mint korábban.

Fontos

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.