Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 18. 13:18 Adat, Vállalat

Hiába fejezték be a karbantartást, nem jön gáz Magyarországra Ausztria felől, mert nincs, aki megvegye

Hiába zárultak le a tervezett karbantartási munkák, továbbra sem érkezik földgáz Magyarországra Ausztria felől. Bár az ígért időpontban rövid időre újraindultak a szállítások, ezt követően ismét leálltak, és az egyik legfontosabb importútvonalnak számító vezetéken azóta sincs forgalom.

Nem indult újra

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, kedden kevesebb földgáz érkezett az országba, mint a háború kezdete óta bármikor. Az import mennyisége néhány nap alatt zuhant vissza a korábbi szűk felére. Elsősorban azért, mert hétfő hajnaltól egy köbméter gáz sem érkezett Ausztria irányából Magyarországra az úgynevezett HAG vezetéken.

A magyarországi gázvezeték-hálózatot ellenőrző FGSZ Zrt. előre jelezte, hogy ez várható: közleményben számoltak be róla, hogy az osztrák szállítási rendszerüzemeltető karbantartást végez a rendszerén, így hétfő reggel és szerda este között nem lehet majd használni a vezetéket. Igen ám, de a szállítások a megjelölt időpontot követően sem indultak újra. Egészen pontosan szerdáról-csütörtökre virradóra valami minimális forgalom volt a HAG-on, de a megszokotthoz képest elenyésző, ezt követően pedig teljesen megszűnt az import abból az irányból.

Ez egyáltalán nem megszokott, különösen a háború kirobbanása óta nem. Az idén a teljes magyar behozatal szinte pontosan harmada, durván 3,2 milliárd köbméter földgáz érkezett a vezetéken. Legutóbb tavaly december közepén fordult elő, hogy tartósan a mostanihoz hasonló mértékben esett vissza a szállítás ezen az útvonalon. Akkor viszont a folyamatosan emelkedő gázárak miatt tartósan, nagyjából egy hónapig kifejezetten alacsony volt a forgalom.

Nincs rá kereskedői igény

Az idei nagy bespájzolásban azonban az ár eddig nem igazán vetette vissza az importot. Éppen ezért megkérdeztük az FGSZ-t, hogy technikai vagy egyéb okai vannak-e a szállítások elakadásának. A cégnél kérdésünkre azt írták, hogy az osztrákok az előre meghirdetett időpontnak megfelelően végeztek a karbantartással, így információik szerint nincs is semmi olyan akadályozó tényező, ami a gátolná a szállítást.

Jelenleg azért nincs szállítás Ausztria felől, mert nincs rá kereskedői igény.

 

Magyarul azért nem jön be több gáz az országba, mert nincs, aki megvegye.

Azt, hogy az importot melyik kereskedőcég bonyolítja le, a forgalmi adatokból nem lehet megállapítani, így pontosan azt sem tudhatjuk, hogy ki vásárol vagy kik vásárolnak most kevesebbet, mint eddig. Sejtéseink azonban lehetnek. A legnagyobb hazai importőr ugyanis egész biztosan az állami MVM-csoport. Az energetikai óriás ráadásul hoz be gázt Ausztria felől, hiszen tavaly abban állapodtak meg a Gazprommal, hogy az oroszoktól vásárolt évi 4,5 milliárd köbméter gázból 1 milliárd köbméter ezen az útvonalon fut majd be.

A vállalt mennyiség jelzi, hogy véletlenül sem csak az MVM vesz gázt abból az irányból, de az import elég jelentős része hozzájuk kötődik. Így a szállítások leállásához az is kellett, hogy az állami cégnek most ne szállítson a Gazprom Ausztria felől.

Adat Vállalat földgáz gáz gázimport gazprom mvm Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.