Hírlevél feliratkozás
Cser Tamás
2022. október 28. 09:03 Pénz, Vállalat

Itt az idő az áremelésre a távközlési szektorban

(A szerző a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője.)

Kiben merülne fel a mobiltelefon- vagy internet-előfizetésének felmondása, ha a szolgáltatások 20-30 százalékkal megdrágulnának? Valószínűleg nagyon kevesekben, ami nagy lehetőséget jelent a távközlési cégeknek.

Az elmúlt évtizedben stagnáló árak jellemezték a szektort a régiónkban, azonban mára teljesen megváltozott a környezet, amit mintha nem akarnának felismerni a tőkepiaci szereplők. Egyértelműnek tűnik, hogy a szolgáltatóknak jelentősen árat kell emelniük, ha fent akarnak tartani egy elfogadható megtérülést a befektetéseiken – ennek hátteréről részletes írok a HOLDBLOG-on.

Hagyományosan – normál inflációs környezetben – a távközlési szektor képes kigazdálkodni a költségoldali inflációs nyomást a technológia fejlődésének és ezzel szoros összefüggésben a hatékonyság javulásának köszönhetően. Az ázsiai eszközgyártók által támasztott versenynek hála nem volt erős költségnyomás a beruházásoknál, míg a bérinflációt kompenzálni lehetett a digitalizáció okozta létszámleépítésekkel.

Mára azonban elfogyóban vannak az említett költségtartalékok:

a globalizáció megakadása drágíthatja a hálózatok kiépítését, miközben a bérek növekedése rég nem látott mértékű a régióban.

Ehhez párosul az energiaválság, amely ugyan a távközlési cégek költségeinek mindössze pár százalékát érinti, de a változás elképesztő mértéke (az egyéves európai áramár mintegy hatszorosa a pandémia előtti szintnek) miatt így is nagy mértékű költséginflációt jelent. Az inflációval párhuzamosan a hitelkamatok is felrobbantak a régióban, ami kicsit lassabb átárazódással, de jelentős mértékben tovább növeli a vállalatok költségeit.

És ha mindez még nem lenne elég, Magyarországon ezekhez párosult a távközlési extraprofitadó, amely a Magyar Telekom esetében önmagában mintegy 5-6 százalékos áremelést tenne szükségessé, ha ezt egyenletesen át szeretné hárítani a hazai szolgáltatási bevételében.

Az nem kérdés, hogy jön az áremelés, maximum a mértéke lehet bizonytalan, de e lépésre bőven van tér, és a jelek szerint ezzel a szolgáltatók is tisztában vannak.

A hazai és régiós áremelési előkészületekről, piaci várakozásokról bővebben lehet olvasni a HOLDBLOG-on.

A cikk az elemző saját véleményét tükrözi. Számos (akár a szakember által menedzselt) HOLD Alapkezelő által kezelt befektetési alapban vannak vagy lehetnek távközlési szektorbeli részvénypozíciók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat energiaválság infláció különadó távközlés tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Bukovszki András
2024. július 20. 05:39 Pénz

Még nem győztük le az inflációt

Hiába az elsőre kedvezőnek tűnő kép, ha a számok mögé nézünk, látszik, hogy az infláció alakulása tartogathat még kellemetlen meglepetéseket.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.