Hírlevél feliratkozás
Cser Tamás
2022. október 28. 09:03 Pénz, Vállalat

Itt az idő az áremelésre a távközlési szektorban

(A szerző a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője.)

Kiben merülne fel a mobiltelefon- vagy internet-előfizetésének felmondása, ha a szolgáltatások 20-30 százalékkal megdrágulnának? Valószínűleg nagyon kevesekben, ami nagy lehetőséget jelent a távközlési cégeknek.

Az elmúlt évtizedben stagnáló árak jellemezték a szektort a régiónkban, azonban mára teljesen megváltozott a környezet, amit mintha nem akarnának felismerni a tőkepiaci szereplők. Egyértelműnek tűnik, hogy a szolgáltatóknak jelentősen árat kell emelniük, ha fent akarnak tartani egy elfogadható megtérülést a befektetéseiken – ennek hátteréről részletes írok a HOLDBLOG-on.

Hagyományosan – normál inflációs környezetben – a távközlési szektor képes kigazdálkodni a költségoldali inflációs nyomást a technológia fejlődésének és ezzel szoros összefüggésben a hatékonyság javulásának köszönhetően. Az ázsiai eszközgyártók által támasztott versenynek hála nem volt erős költségnyomás a beruházásoknál, míg a bérinflációt kompenzálni lehetett a digitalizáció okozta létszámleépítésekkel.

Mára azonban elfogyóban vannak az említett költségtartalékok:

a globalizáció megakadása drágíthatja a hálózatok kiépítését, miközben a bérek növekedése rég nem látott mértékű a régióban.

Ehhez párosul az energiaválság, amely ugyan a távközlési cégek költségeinek mindössze pár százalékát érinti, de a változás elképesztő mértéke (az egyéves európai áramár mintegy hatszorosa a pandémia előtti szintnek) miatt így is nagy mértékű költséginflációt jelent. Az inflációval párhuzamosan a hitelkamatok is felrobbantak a régióban, ami kicsit lassabb átárazódással, de jelentős mértékben tovább növeli a vállalatok költségeit.

És ha mindez még nem lenne elég, Magyarországon ezekhez párosult a távközlési extraprofitadó, amely a Magyar Telekom esetében önmagában mintegy 5-6 százalékos áremelést tenne szükségessé, ha ezt egyenletesen át szeretné hárítani a hazai szolgáltatási bevételében.

Az nem kérdés, hogy jön az áremelés, maximum a mértéke lehet bizonytalan, de e lépésre bőven van tér, és a jelek szerint ezzel a szolgáltatók is tisztában vannak.

A hazai és régiós áremelési előkészületekről, piaci várakozásokról bővebben lehet olvasni a HOLDBLOG-on.

A cikk az elemző saját véleményét tükrözi. Számos (akár a szakember által menedzselt) HOLD Alapkezelő által kezelt befektetési alapban vannak vagy lehetnek távközlési szektorbeli részvénypozíciók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat energiaválság infláció különadó távközlés tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.