Hírlevél feliratkozás
Cser Tamás
2022. október 28. 09:03 Pénz, Vállalat

Itt az idő az áremelésre a távközlési szektorban

(A szerző a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője.)

Kiben merülne fel a mobiltelefon- vagy internet-előfizetésének felmondása, ha a szolgáltatások 20-30 százalékkal megdrágulnának? Valószínűleg nagyon kevesekben, ami nagy lehetőséget jelent a távközlési cégeknek.

Az elmúlt évtizedben stagnáló árak jellemezték a szektort a régiónkban, azonban mára teljesen megváltozott a környezet, amit mintha nem akarnának felismerni a tőkepiaci szereplők. Egyértelműnek tűnik, hogy a szolgáltatóknak jelentősen árat kell emelniük, ha fent akarnak tartani egy elfogadható megtérülést a befektetéseiken – ennek hátteréről részletes írok a HOLDBLOG-on.

Hagyományosan – normál inflációs környezetben – a távközlési szektor képes kigazdálkodni a költségoldali inflációs nyomást a technológia fejlődésének és ezzel szoros összefüggésben a hatékonyság javulásának köszönhetően. Az ázsiai eszközgyártók által támasztott versenynek hála nem volt erős költségnyomás a beruházásoknál, míg a bérinflációt kompenzálni lehetett a digitalizáció okozta létszámleépítésekkel.

Mára azonban elfogyóban vannak az említett költségtartalékok:

a globalizáció megakadása drágíthatja a hálózatok kiépítését, miközben a bérek növekedése rég nem látott mértékű a régióban.

Ehhez párosul az energiaválság, amely ugyan a távközlési cégek költségeinek mindössze pár százalékát érinti, de a változás elképesztő mértéke (az egyéves európai áramár mintegy hatszorosa a pandémia előtti szintnek) miatt így is nagy mértékű költséginflációt jelent. Az inflációval párhuzamosan a hitelkamatok is felrobbantak a régióban, ami kicsit lassabb átárazódással, de jelentős mértékben tovább növeli a vállalatok költségeit.

És ha mindez még nem lenne elég, Magyarországon ezekhez párosult a távközlési extraprofitadó, amely a Magyar Telekom esetében önmagában mintegy 5-6 százalékos áremelést tenne szükségessé, ha ezt egyenletesen át szeretné hárítani a hazai szolgáltatási bevételében.

Az nem kérdés, hogy jön az áremelés, maximum a mértéke lehet bizonytalan, de e lépésre bőven van tér, és a jelek szerint ezzel a szolgáltatók is tisztában vannak.

A hazai és régiós áremelési előkészületekről, piaci várakozásokról bővebben lehet olvasni a HOLDBLOG-on.

A cikk az elemző saját véleményét tükrözi. Számos (akár a szakember által menedzselt) HOLD Alapkezelő által kezelt befektetési alapban vannak vagy lehetnek távközlési szektorbeli részvénypozíciók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

Pénz Vállalat energiaválság infláció különadó távközlés tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.