Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 27. 13:37 Vállalat, Világ

A német Aldi és egy lengyel boltlánc is a nyitvatartása csökkentésével spórol a rezsin

Egy dán kiskereskedelmi vállalat, az országosan 650 diszkontot üzemeltető Netto novembertől több tucatnyi üzletében naponta egy órával csökkenti a nyitvatartását Lengyelországban, hogy spóroljon a rezsiköltségein. Az üzletek helyszíntől függően korábban zárnak vagy később nyitnak ki – számolt be a Wiadomości Handlowe nevű lengyel hírportál a vállalat szóvivőjére hivatkozva.

A Notesfrompoland.com cikke szerint más lengyel kiskereskedelmi láncok nem tervezik a nyitvatartásuk csökkentését, bár más költségcsökkentő intézkedéseket és megújuló energiába való beruházásokat fontolgatnak, vagy már meg is valósítottak.

Bár a német Kaufland szeptemberben arról döntött, hogy a boltjai éjjel 11 helyett csak 10-ig lesznek nyitva, a döntést nem az energiaköltségek növekedésével indokolták, hanem azzal, hogy nem elég nagy a forgalmuk 10 és 11 között.

Az ország legnagyobb kiskereskedelmi láncánál, a Biedronkánál a szakszervezet ugyan szeretné elérni, hogy a nagyobb városokban 10-kor, a kisebbekben 9-kor zárjanak be a boltok, de a vállalat egyelőre nem gondolkodik ilyesmiben, bár úgy látják, hogy a növekvő áramárak egyre nagyobb kihívást jelentenek. A cég emiatt napkollektorokat telepített 120 boltjában az összesen 3300-ból.

Renata Juszkiewicz, a Lengyel Kereskedelmi és Logisztikai Szervezet elnöke szerint a tagvállalataik többféle módon spórolnak a rezsiköltségeken. Ezek között a fényerősség csökkentését, a meglévő izzók LED-es izzókra cserélését, és más, energiahatékonyságot növelő eszközök telepítését említette, hozzátéve, hogy egyelőre nyitott kérdés, elegendőek lesznek-e ezek a rezsiköltségek megugrásának kompenzálására.

Lengyelországban a kormány intézkedései eddig főleg a lakosság támogatására irányultak, például fűtési támogatásról, valamint az áram- és szénárakra vonatkozó árspakáról döntöttek. A közszféra és a vállalatok egyelőre kevesebb támogatást kaptak.

Bár Magyarországon egyelőre nem tudni olyan boltláncról, ahol csökkentették a nyitvatartási időt, más európai országokban van ilyesmire példa. Egy hete jelentették be például, hogy Németországban az Aldi Nord boltjai hasonló okból 9 helyett csak este 8-ig lesznek nyitva.

Magyarországon a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a nyáron online aláírásgyűjtésbe kezdett a vasárnapi boltzár bevezetése érdekében. A szakszervezet eredetileg a dolgozók leterheltségének mérséklésével érvelt az intézkedés szükségessége mellett, de ősszel már az az érv is felmerült az intézkedés mellett, hogy ilyen módon a láncok is spórolni tudnának a rezsiköltségeken. Szeptemberben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt nyilatkozta, hogy a vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne a kiskereskedelmi cégeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég magasabb inflációt és gyárbezárásokat hozhat a mostani energiaár-robbanásAzok a cégek, amelyek nem tudják kigazdálkodni a költségnövekedést, vagy áthárítják a költségeket, tovább hajtva az inflációt, vagy felfüggesztik működésüket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ energia kiskereskedelem Lengyelország rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.