Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 27. 13:37 Vállalat, Világ

A német Aldi és egy lengyel boltlánc is a nyitvatartása csökkentésével spórol a rezsin

Egy dán kiskereskedelmi vállalat, az országosan 650 diszkontot üzemeltető Netto novembertől több tucatnyi üzletében naponta egy órával csökkenti a nyitvatartását Lengyelországban, hogy spóroljon a rezsiköltségein. Az üzletek helyszíntől függően korábban zárnak vagy később nyitnak ki – számolt be a Wiadomości Handlowe nevű lengyel hírportál a vállalat szóvivőjére hivatkozva.

A Notesfrompoland.com cikke szerint más lengyel kiskereskedelmi láncok nem tervezik a nyitvatartásuk csökkentését, bár más költségcsökkentő intézkedéseket és megújuló energiába való beruházásokat fontolgatnak, vagy már meg is valósítottak.

Bár a német Kaufland szeptemberben arról döntött, hogy a boltjai éjjel 11 helyett csak 10-ig lesznek nyitva, a döntést nem az energiaköltségek növekedésével indokolták, hanem azzal, hogy nem elég nagy a forgalmuk 10 és 11 között.

Az ország legnagyobb kiskereskedelmi láncánál, a Biedronkánál a szakszervezet ugyan szeretné elérni, hogy a nagyobb városokban 10-kor, a kisebbekben 9-kor zárjanak be a boltok, de a vállalat egyelőre nem gondolkodik ilyesmiben, bár úgy látják, hogy a növekvő áramárak egyre nagyobb kihívást jelentenek. A cég emiatt napkollektorokat telepített 120 boltjában az összesen 3300-ból.

Renata Juszkiewicz, a Lengyel Kereskedelmi és Logisztikai Szervezet elnöke szerint a tagvállalataik többféle módon spórolnak a rezsiköltségeken. Ezek között a fényerősség csökkentését, a meglévő izzók LED-es izzókra cserélését, és más, energiahatékonyságot növelő eszközök telepítését említette, hozzátéve, hogy egyelőre nyitott kérdés, elegendőek lesznek-e ezek a rezsiköltségek megugrásának kompenzálására.

Lengyelországban a kormány intézkedései eddig főleg a lakosság támogatására irányultak, például fűtési támogatásról, valamint az áram- és szénárakra vonatkozó árspakáról döntöttek. A közszféra és a vállalatok egyelőre kevesebb támogatást kaptak.

Bár Magyarországon egyelőre nem tudni olyan boltláncról, ahol csökkentették a nyitvatartási időt, más európai országokban van ilyesmire példa. Egy hete jelentették be például, hogy Németországban az Aldi Nord boltjai hasonló okból 9 helyett csak este 8-ig lesznek nyitva.

Magyarországon a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a nyáron online aláírásgyűjtésbe kezdett a vasárnapi boltzár bevezetése érdekében. A szakszervezet eredetileg a dolgozók leterheltségének mérséklésével érvelt az intézkedés szükségessége mellett, de ősszel már az az érv is felmerült az intézkedés mellett, hogy ilyen módon a láncok is spórolni tudnának a rezsiköltségeken. Szeptemberben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt nyilatkozta, hogy a vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne a kiskereskedelmi cégeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég magasabb inflációt és gyárbezárásokat hozhat a mostani energiaár-robbanásAzok a cégek, amelyek nem tudják kigazdálkodni a költségnövekedést, vagy áthárítják a költségeket, tovább hajtva az inflációt, vagy felfüggesztik működésüket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ energia kiskereskedelem Lengyelország rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.