Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 25. 11:02 Vállalat

Egyre jobban tartanak a kínai autógyártóktól az európai riválisok

A kínai járműgyártók első alkalommal 15 éve akarták meghódítani az európai piacot, de az a próbálkozás a kocsik csapnivaló minősége miatt teljes kudarccal zárult. Most azonban mások a kilátások, és ez az európai gyártók aggodalmát is kiváltotta.

Az elektromos autókat gyártó Nio a hónap elején Berlinben három új modelljét mutatta be, míg a BYD és a Great Wall Motors a vasárnap véget ért párizsi autószalonon képviseltette magát nagy erőkkel. Különösen az előbbi lehet erős kihívója az európai gyártóknak, hiszen befektetőként egyebek mellett Warren Buffett Berkshire Hathaway-ét is maga mögött tudhatja, és a tőzsdei értékelés alapján a világ harmadik legértékesebb autógyártójának számít a Tesla és a Toyota mögött.

Ráadásul a vállalat tervei között szerepel európai gyártóbázis létrehozása is, ami felkeltette az ilyen beruházások iránt rendre versengő közép-kelet-európai országok figyelmét. Ahogy a BYD Europe vezetője a Bloombergnek elmondta, olyan részletes információkat kapnak egyes potenciális beruházási helyszínekről, amilyenek még Kínában sem állnak rendelkezésükre.

Ez azonban nem mindenkinek tetszik. „Vörös szőnyeggel fogadják a kínai gyártókat Európában, ami nem jellemző a mi kínai fogadtatásunkra” – mondta a FIAT, Peugeot és Jeep márkákat összefogó Stellantis csoport vezérigazgatója. „Ez zavaró, a kínai gyártók előnyben vannak velünk szemben, mert a kínai kormány már 15 évvel ezelőtt az elektromos autók térnyerésére tett” – fogalmazott a Renault-csoport tervezési igazgatója.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a két említett csoport legtöbb márkájának nem sikerült érdemi eredményt elérni a kínai piacon, ellentétben például a BMW-vel, a Mercedesszel vagy a Volkswagennel. Ezek a német konszernek ugyanis időben piacra léptek, és ki tudták használni azt az időszakot, amikor az eladások szédületes ütemben nőttek a világ legnépesebb országában. Ezek azonban még belső égésű motorral ellátott modellek voltak, az elektromos hajtásúaknál nekik is egyre inkább szembe kell nézniük a kínai konkurenciával.

A protekcionizmusra mindig is hajlamosabb francia kormányzat ezt valószínűleg nem is fogja ölbe tett kézzel nézni. Várhatóan olyan támogatási programot vezetnek be, amelynek keretében csak az országban (vagy legalábbis az EU-n belül) gyártott elektromos modellekre jár majd támogatás. Bár ezt meg lehetne kerülni egy uniós országban lévő gyárral, mire ez felépül, addigra talán már támogatás sem lesz.

Az Economist cikke szerint első körben a kínai gyártók olyan kisebb és olcsóbb modellekkel szerezhetnek piacot Európában, amilyenből jelenleg csak elvétve akad az itteni gyártók palettáján. Az idei első nyolc hónapban a Nyugat-Európában eladott elektromos autók közül nagyjából minden huszadik kínai márka kocsija volt, és ezen belül minden második belépő szintű modell. A BYD pedig nemrég írt alá egy szerződést a Sixt autókölcsönzővel, amelynek keretében 2028-ig 100 ezer elektromos autót szállít le.

A prémium kategóriában nehezebb lehet a kínai térhódítás, hiszen ott már az európai gyártók is egymás után jönnek ki az elektromos modelljeikkel, amelyekkel szemben nincs is igazán árelőnyük a kínaiaknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Tesla lehagyta a Volkswagent, már több elektromos autót vesznek a németek, mint hagyományostMost először nem a nagy német márkák valamelyik típusából adták el a legtöbbet Németországban, hanem a Tesla Model Y-ból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai iparpolitika zászlóshajója érkezik Magyarországra, amelyre Brüsszelben külön stratégiát dolgoztak kiA Debrecenben beruházó CATL domináns szereplő az elektromosautó-akkumulátorok piacán. A geopolitikai feszültségek és a hazai ipari kapacitások védelme miatt azonban újabban Brüsszelben és Washingtonban sem szeretik a céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország akkugyártó-nagyhatalommá válik, de nem világos, ezzel ki jár jólA koreai és kínai akkumulátorgyárak külföldi beszállítói hálózataikat is hozzák magukkal Magyarországra, míg a hazai ipar és foglalkoztatás a jelek szerint nem lát nagy hasznot a nagy állami támogatással érkező beruházásokból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autógyártás BYD elektromos autó elektromos autók Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.