Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. október 14. 11:07 Podcast, Támogatói tartalom, Vállalat

Napok alatt, akár fillérekből elindíthatók a felhős üzleti megoldások

Gyorsabban, egyszerűbben, olcsóbban lehet kipróbálni az új üzleti megoldásokat a felhőben, k+f projektből indulva akár néhány nap alatt is készen lehetünk – foglalta össze a felhő egyik legfőbb előnyét Révész Róbert, a TC2 társalapítója.

A felhőinformatikáról a legtöbbeknek annyi jut eszébe, hogy ilyenkor nem a vállalat saját szerverein futnak a szoftverei, nem ott tárolják az adataikat, hanem egy informatikai szolgáltatónál. A felhőinformatika ennél sokkal több: egyszerű szerverek helyett teljes informatikai infrastruktúra, platform, szoftverek és szolgáltatások integrált portfóliója. A TC2 mindezt a világ első számú nyilvános felhőszolgáltatójának, az Amazon Web Services (AWS) termékeinek és szolgáltatásainak piacra vitelével biztosítja.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

A felhő-tanácsadók feladata, hogy a szolgáltatók összetett, sokoldalú rendszereiben már elérhető funkciókat átlássák, a vállalkozások számára a leginkább megfelelőt megtervezzék, mint egy úri szabó. A felhőplatformok legnagyobb előnye, hogy egy-egy új üzleti elvárásra sokkal gyorsabban tudnak megfelelő módszert ajánlani a cégeknek, mint a hagyományos technológia. 

Tulajdonképpen fillérekért, bárki innen Magyarországról is pont ugyanahhoz a szolgáltatási színvonalhoz, pont ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz tud hozzáférni, mint az amerikaiak vagy a világ bármely tőlünk gazdagabb része

– fogalmazott Révész Róbert. A legfejlettebb mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás is bárkinek hozzáférhető, de még kevesen fedezték fel Magyarországon az ebben rejlő óriási lehetőséget, azt, hogy a rendkívül értékes vállalati és piaci adatokat a korábbi technológiákhoz képest nagyságrendekkel olcsóbban lehet feldolgozni.

Az ilyen megoldások pedig a vállalatok innovációja, fejlődése szempontjából talán fontosabb lehetőségek, minthogy a felhőben a hagyományos informatikához hasonlítva olcsóbban, külön befektetés és időigény nélkül lehet az igényekhez mérten bővíteni vagy szűkíteni az informatikai kapacitást.

Különösen a nagyvállalatok projektjeit lehet felgyorsítani ezzel a technológiai platformmal: korábban hosszú hónapokig tartott az üzleti megoldásokhoz szükséges informatikai háttér megtervezése, majd ugyanúgy több hónapig a kialakítása (eközben megváltozhattak az igények és a gazdasági környezet is), hogy egyáltalán el lehessen egy projektet indítani. Ennek kiértékelése és pozitív eredmény esetében a piaci megjelenése majd csak ez után következhetett.

Egy felhőben megvalósított üzleti megoldás legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyorsan lehet kialakítani, a rugalmas környezet akár menet közben is alakítható, az egész projekt hihetetlen hatékonysággal működhet. Ma már szinte mindenkinek az okostelefonja felhőalapú technológián működik, és kevés olyan vállalati gép lehet, ami ne hasznosítaná ezeket a felhőszolgáltatásokat. Magyarországon korábban ettől nagy távolságot tartottak a cégvezetők, különösen a jogi megfelelőségért felelős szervezetek. Mára a fejlett világban magától értetődő a felhőalapú informatika, és lassan Magyarországon is teret hódít, elsősorban a multinacionális cégek hazai leányvállalatainál.

Már csak azért is érdemes a vállalatoknak elfogadni az új realitást, mert a ma végző informatikai szakemberek már nem is igen ismernek mást – emelte ki Ákos György társalapító. A magas minőségű felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos szakmai feladatok pedig vonzzák a munkaerőt, ami a mostani informatikushiány mellett nem hagyható figyelmen kívül: a TC2-nél úgy látják, hogy az izgalmas és fejlődést jelentő munkakörnyezet legalább annyira motiváló, mint a versenyképes fizetés.

A TC2-nél is komoly feladat a megfelelő szakemberek felvétele és megtartása. Mivel az előbb említett izgalmas feladatok mellé jó kereseteket is tudnak biztosítani, így a munkatársak száma a tervezett ütemben bővül. Mára lényegesen érettebb a piac, jelentősen tud növekedni a megrendelésállomány, de korábban a kisebb piac pénzügyi korlátokat szabott. A kockázati tőke abban segíti a TC2-t, hogy a következő négy-öt évben az előbb említett létszámnövekedés folyamatos legyen, és többek között ennek segítségével a cég a pénzügyi eredményét megtízszerezze.

Nemcsak az informatikusok válogathatnak a jó munkaajánlatok között, hanem a gyorsan fejlődő technológiai cégek is a befektetők között. A TC2-nél azért választották az Alpac Capital ajánlatát, mert a pénzügyi befektetésen kívül a nemzetközi bővülésben tudnak jelentősen segíteni kapcsolatrendszerükkel és szaktudásukkal.

A cikk megjelenését a TC2 támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Vállalat amazon aws felhő informatika felhőalapú szolgálatás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Holtzer Péter
2022. november 19. 04:34 Podcast

Nem lát olyan potenciált a kormány az oktatási reformban, mint amit Horthy vagy a kommunisták láttak

Az elmúlt 100 évben a magyar politikai elitek számára az oktatás mindig komoly dilemmát jelentett Orbán Krisztián közgazdász szerint.

László Pál
2022. november 15. 17:08 Podcast, Támogatói tartalom

Pár éven belül eltűnnek az autószalonok Európából

A márkakereskedők eltűnésével a vásárlók is jól járhatnak, mert bár sokkal kisebb terük lesz az áralkura, eltűnik a márkakereskedői jutalék és a készletfinanszírozási költség is, amit eddig a bankok beépítettek az ügyfélszerződések kamatába.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.