Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. október 14. 11:07 Podcast, Támogatói tartalom, Vállalat

Napok alatt, akár fillérekből elindíthatók a felhős üzleti megoldások

Gyorsabban, egyszerűbben, olcsóbban lehet kipróbálni az új üzleti megoldásokat a felhőben, k+f projektből indulva akár néhány nap alatt is készen lehetünk – foglalta össze a felhő egyik legfőbb előnyét Révész Róbert, a TC2 társalapítója.

A felhőinformatikáról a legtöbbeknek annyi jut eszébe, hogy ilyenkor nem a vállalat saját szerverein futnak a szoftverei, nem ott tárolják az adataikat, hanem egy informatikai szolgáltatónál. A felhőinformatika ennél sokkal több: egyszerű szerverek helyett teljes informatikai infrastruktúra, platform, szoftverek és szolgáltatások integrált portfóliója. A TC2 mindezt a világ első számú nyilvános felhőszolgáltatójának, az Amazon Web Services (AWS) termékeinek és szolgáltatásainak piacra vitelével biztosítja.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

A felhő-tanácsadók feladata, hogy a szolgáltatók összetett, sokoldalú rendszereiben már elérhető funkciókat átlássák, a vállalkozások számára a leginkább megfelelőt megtervezzék, mint egy úri szabó. A felhőplatformok legnagyobb előnye, hogy egy-egy új üzleti elvárásra sokkal gyorsabban tudnak megfelelő módszert ajánlani a cégeknek, mint a hagyományos technológia. 

Tulajdonképpen fillérekért, bárki innen Magyarországról is pont ugyanahhoz a szolgáltatási színvonalhoz, pont ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz tud hozzáférni, mint az amerikaiak vagy a világ bármely tőlünk gazdagabb része

– fogalmazott Révész Róbert. A legfejlettebb mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás is bárkinek hozzáférhető, de még kevesen fedezték fel Magyarországon az ebben rejlő óriási lehetőséget, azt, hogy a rendkívül értékes vállalati és piaci adatokat a korábbi technológiákhoz képest nagyságrendekkel olcsóbban lehet feldolgozni.

Az ilyen megoldások pedig a vállalatok innovációja, fejlődése szempontjából talán fontosabb lehetőségek, minthogy a felhőben a hagyományos informatikához hasonlítva olcsóbban, külön befektetés és időigény nélkül lehet az igényekhez mérten bővíteni vagy szűkíteni az informatikai kapacitást.

Különösen a nagyvállalatok projektjeit lehet felgyorsítani ezzel a technológiai platformmal: korábban hosszú hónapokig tartott az üzleti megoldásokhoz szükséges informatikai háttér megtervezése, majd ugyanúgy több hónapig a kialakítása (eközben megváltozhattak az igények és a gazdasági környezet is), hogy egyáltalán el lehessen egy projektet indítani. Ennek kiértékelése és pozitív eredmény esetében a piaci megjelenése majd csak ez után következhetett.

Egy felhőben megvalósított üzleti megoldás legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyorsan lehet kialakítani, a rugalmas környezet akár menet közben is alakítható, az egész projekt hihetetlen hatékonysággal működhet. Ma már szinte mindenkinek az okostelefonja felhőalapú technológián működik, és kevés olyan vállalati gép lehet, ami ne hasznosítaná ezeket a felhőszolgáltatásokat. Magyarországon korábban ettől nagy távolságot tartottak a cégvezetők, különösen a jogi megfelelőségért felelős szervezetek. Mára a fejlett világban magától értetődő a felhőalapú informatika, és lassan Magyarországon is teret hódít, elsősorban a multinacionális cégek hazai leányvállalatainál.

Már csak azért is érdemes a vállalatoknak elfogadni az új realitást, mert a ma végző informatikai szakemberek már nem is igen ismernek mást – emelte ki Ákos György társalapító. A magas minőségű felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos szakmai feladatok pedig vonzzák a munkaerőt, ami a mostani informatikushiány mellett nem hagyható figyelmen kívül: a TC2-nél úgy látják, hogy az izgalmas és fejlődést jelentő munkakörnyezet legalább annyira motiváló, mint a versenyképes fizetés.

A TC2-nél is komoly feladat a megfelelő szakemberek felvétele és megtartása. Mivel az előbb említett izgalmas feladatok mellé jó kereseteket is tudnak biztosítani, így a munkatársak száma a tervezett ütemben bővül. Mára lényegesen érettebb a piac, jelentősen tud növekedni a megrendelésállomány, de korábban a kisebb piac pénzügyi korlátokat szabott. A kockázati tőke abban segíti a TC2-t, hogy a következő négy-öt évben az előbb említett létszámnövekedés folyamatos legyen, és többek között ennek segítségével a cég a pénzügyi eredményét megtízszerezze.

Nemcsak az informatikusok válogathatnak a jó munkaajánlatok között, hanem a gyorsan fejlődő technológiai cégek is a befektetők között. A TC2-nél azért választották az Alpac Capital ajánlatát, mert a pénzügyi befektetésen kívül a nemzetközi bővülésben tudnak jelentősen segíteni kapcsolatrendszerükkel és szaktudásukkal.

A cikk megjelenését a TC2 támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Vállalat amazon aws felhő informatika felhőalapú szolgálatás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.