Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

Ha az idei telet követően is fennmaradnak a gázellátást övező bizonytalanságok Európában, a Volkswagen kénytelen lesz átgondolni a német, a cseh és a szlovák üzemeinek jövőjét. A cég csütörtöki közlése szerint az orosz gáznak leginkább kitett egységek sorsa középtávon kérdéses, az energiaellátás nehézségei mellett ugyanis a félvezetők hiánya és a széteső ellátási láncok is a gyártás áthelyezését indokolhatják, derül ki a Bloomberg cikkéből.

Az autógyártó ráadásul egyáltalán nincs egyedül a problémával, hasonló dilemmákkal szembesül egy német műanyagipari cég is a lap szerint: a Covestro ugyan a következő hónapokban biztosítottnak látja a gázszükségleteit Európában,

hosszabb távon mégsem mer a kontinensen befektetni, inkább az ázsiai, fejlődő országokban látja a gyártás jövőjét, ahol olcsóbbak az energiaárak.

Európán belül a dél-nyugati és az északi országok partvidéki területeinek növekedhet meg a vonzereje a tengeri szállítású cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó terminálok közelsége miatt.

Sőt, az olyan energiaigényes iparágak tekintetében, mint az acél- és a műtrágya-gyártás az Egyesült Államokban is kedvezőbbek a körülmények Európához képest a viszonylag kiszámítható gáz- és villamosenergia-piac, illetve az alternatív energiaforrások térnyerését erősen támogató politika miatt. A The Wall Street Journal beszámolója szerint számos európai iparvállalat fontolgat vagy már vágott is bele amerikai beruházásokba, az USA így a járványügyi óvintézkedések következtében még mindig korlátozottan működő kínai, illetve az Ukrajnában dúló háborút megsínylő európai gazdaságokhoz képest jelentősen kedvezőbb kilátásoknak néz elébe.

Visszatérve a Volkswagen esetéhez – az autógyár is bejelentette már az idén az amerikai kapacitásainak bővítését –, a vállalat európai jelenlétére nézve az itteni beszállítók helyzete is borús kilátásokkal kecsegtet. A sokszor energiaigényes feladatokat végző kis- és középvállalatok a termelés visszafogására vagy akár teljes leállítására kényszerülhetnek a drágán és bizonytalanul elérhető gáz miatt. Ennek elkerülése végett a politikusoknak is fel kell lépniük a gáz és az elektromos energia árának növekedésével szemben, az autógyár külkapcsolatokért felelős vezetője, a Bloombergnek nyilatkozó Thomas Steg szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat energiaválság gázár ipar Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.