Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 23. 10:11 Vállalat

A rugalmas helyett a biztos munkahelyet keresik a dolgozók a romló gazdasági kilátások miatt

A kedvezőtlen gazdasági fejlemények a munkavállalók elmúlt években megerősödött alkupozícióját is kikezdik. Noha a világszerte tapasztalt toborzási nehézségek továbbra is fennállnak, egyre többen készülnek ínségesebb időkre, és hajlandóak olyan kompromisszumokra a munkahelyükkel kapcsolatban, amelyektől néhány hónapja még valószínűleg elzárkóztak volna.

A Wall Street Journal (WSJ) cikke egy nemrégiben elbocsátott amerikai értékesítő esetét hozza fel példaként, aki hiába kapott tucatnyi állásajánlatot, az otthoni munkavégzés iránti határozott igényét most jórészt feladja, és inkább a nagyobb, biztosabb hátterű cégeket részesíti előnyben. A negyven éves anya ráadásul kifejezetten óvakodik a luxustermékek értékesítésétől, helyettük olyan áruval foglalkozna, amit akkor is megvesznek az ügyfelek, ha spórolni kényszerülnek. A koronavírus lecsengésével továbbá azok a munkáltatók is veszítenek a vonzerejükből, amelyek kifejezetten a járvány alatt erősödtek meg.

Igaz, vannak, akik még kitartanak a fizetést és a rugalmasságot illető elvárásaik mellett: a lapnak nyilatkozó karriertanácsadó elmondása szerint sokan vélik úgy, hogy most van az utolsó pillanat, amikor még számukra előnyös feltételeket alkudhatnak ki egy állásinterjún. Emiatt akik eddig megtehették a munkakeresés halogatását, most hirtelen megjelentek a nyitott pozíciókért zajló versenyben.

A változást a munkáltatók is érzékelik, akik elkezdtek visszavenni a dolgozók világjárvány nyomán kialakult szabadságából. Lendületet kapott a munkahelyekre való visszatérés az amerikai lap által megkérdezett szakértők szerint, akik elmondták, hogy az irodák kihasználtsága a koronavírus megjelenése óta nem tapasztalt szintre futott fel – a munkáltatók már kevésbé tartanak az otthoni munka lehetőségének visszanyesésével járó esetleges felmondásoktól.

Stephen Ross, amerikai ingatlanmogul is megerősítette a trend kibontakozását a Bloombergnek adott interjújában. A milliárdos üzletember szerint ahogy a szorultabbá válik a helyzet, a dolgozók mindinkább igyekeznek megtartani a munkahelyüket, miközben a vezetők zömmel csapatmunkát várnak tőlük, amire az iroda az ideális helyszín. A lap hozzáteszi, hogy a járvány során megtépázódott irodapiacot persze még mélyebbre lökheti a recesszió, ha a cégek végül a visszatérés helyett inkább a bérlemények lemondása mellett döntenek.

Az állásinterjúk hangulata mindenesetre jócskán megváltozott a közelmúltban: egy, a WSJ-nek nyilatkozó cégvezető szerint már nem a rugalmas munkavégzés kereteit, hanem vállalat válság esetén várható kilátásait pedzegetik a jelentkezők az interjúk során.

Vállalat home office iroda munkaerőpiac válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Jelentősen drágulhatnak a magyar szállodák, kérdés, mi lesz a vendégekkel

Nagyon durva költségnövekedéssel szembesültek a szállodák. Sokan bezárnak, így szűkül a kínálat, ami a többieknek teret nyithat az áremelésre. Kérdés, meddig lesz, aki kifizesse.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Fontos

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.