Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 23. 10:11 Vállalat

A rugalmas helyett a biztos munkahelyet keresik a dolgozók a romló gazdasági kilátások miatt

A kedvezőtlen gazdasági fejlemények a munkavállalók elmúlt években megerősödött alkupozícióját is kikezdik. Noha a világszerte tapasztalt toborzási nehézségek továbbra is fennállnak, egyre többen készülnek ínségesebb időkre, és hajlandóak olyan kompromisszumokra a munkahelyükkel kapcsolatban, amelyektől néhány hónapja még valószínűleg elzárkóztak volna.

A Wall Street Journal (WSJ) cikke egy nemrégiben elbocsátott amerikai értékesítő esetét hozza fel példaként, aki hiába kapott tucatnyi állásajánlatot, az otthoni munkavégzés iránti határozott igényét most jórészt feladja, és inkább a nagyobb, biztosabb hátterű cégeket részesíti előnyben. A negyven éves anya ráadásul kifejezetten óvakodik a luxustermékek értékesítésétől, helyettük olyan áruval foglalkozna, amit akkor is megvesznek az ügyfelek, ha spórolni kényszerülnek. A koronavírus lecsengésével továbbá azok a munkáltatók is veszítenek a vonzerejükből, amelyek kifejezetten a járvány alatt erősödtek meg.

Igaz, vannak, akik még kitartanak a fizetést és a rugalmasságot illető elvárásaik mellett: a lapnak nyilatkozó karriertanácsadó elmondása szerint sokan vélik úgy, hogy most van az utolsó pillanat, amikor még számukra előnyös feltételeket alkudhatnak ki egy állásinterjún. Emiatt akik eddig megtehették a munkakeresés halogatását, most hirtelen megjelentek a nyitott pozíciókért zajló versenyben.

A változást a munkáltatók is érzékelik, akik elkezdtek visszavenni a dolgozók világjárvány nyomán kialakult szabadságából. Lendületet kapott a munkahelyekre való visszatérés az amerikai lap által megkérdezett szakértők szerint, akik elmondták, hogy az irodák kihasználtsága a koronavírus megjelenése óta nem tapasztalt szintre futott fel – a munkáltatók már kevésbé tartanak az otthoni munka lehetőségének visszanyesésével járó esetleges felmondásoktól.

Stephen Ross, amerikai ingatlanmogul is megerősítette a trend kibontakozását a Bloombergnek adott interjújában. A milliárdos üzletember szerint ahogy a szorultabbá válik a helyzet, a dolgozók mindinkább igyekeznek megtartani a munkahelyüket, miközben a vezetők zömmel csapatmunkát várnak tőlük, amire az iroda az ideális helyszín. A lap hozzáteszi, hogy a járvány során megtépázódott irodapiacot persze még mélyebbre lökheti a recesszió, ha a cégek végül a visszatérés helyett inkább a bérlemények lemondása mellett döntenek.

Az állásinterjúk hangulata mindenesetre jócskán megváltozott a közelmúltban: egy, a WSJ-nek nyilatkozó cégvezető szerint már nem a rugalmas munkavégzés kereteit, hanem vállalat válság esetén várható kilátásait pedzegetik a jelentkezők az interjúk során.

Vállalat home office iroda munkaerőpiac válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 14:42 Vállalat

A Wizz Air tartozik messze a legtöbbel az utasoknak az Egyesült Királyságban

Idehaza is ismerős probléma: nehézkesen tudják érvényesíteni kártérítési igényeiket az utasok, amiben az intézményrendszer is hibás.

Fontos

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.