Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 23. 10:11 Vállalat

A rugalmas helyett a biztos munkahelyet keresik a dolgozók a romló gazdasági kilátások miatt

A kedvezőtlen gazdasági fejlemények a munkavállalók elmúlt években megerősödött alkupozícióját is kikezdik. Noha a világszerte tapasztalt toborzási nehézségek továbbra is fennállnak, egyre többen készülnek ínségesebb időkre, és hajlandóak olyan kompromisszumokra a munkahelyükkel kapcsolatban, amelyektől néhány hónapja még valószínűleg elzárkóztak volna.

A Wall Street Journal (WSJ) cikke egy nemrégiben elbocsátott amerikai értékesítő esetét hozza fel példaként, aki hiába kapott tucatnyi állásajánlatot, az otthoni munkavégzés iránti határozott igényét most jórészt feladja, és inkább a nagyobb, biztosabb hátterű cégeket részesíti előnyben. A negyven éves anya ráadásul kifejezetten óvakodik a luxustermékek értékesítésétől, helyettük olyan áruval foglalkozna, amit akkor is megvesznek az ügyfelek, ha spórolni kényszerülnek. A koronavírus lecsengésével továbbá azok a munkáltatók is veszítenek a vonzerejükből, amelyek kifejezetten a járvány alatt erősödtek meg.

Igaz, vannak, akik még kitartanak a fizetést és a rugalmasságot illető elvárásaik mellett: a lapnak nyilatkozó karriertanácsadó elmondása szerint sokan vélik úgy, hogy most van az utolsó pillanat, amikor még számukra előnyös feltételeket alkudhatnak ki egy állásinterjún. Emiatt akik eddig megtehették a munkakeresés halogatását, most hirtelen megjelentek a nyitott pozíciókért zajló versenyben.

A változást a munkáltatók is érzékelik, akik elkezdtek visszavenni a dolgozók világjárvány nyomán kialakult szabadságából. Lendületet kapott a munkahelyekre való visszatérés az amerikai lap által megkérdezett szakértők szerint, akik elmondták, hogy az irodák kihasználtsága a koronavírus megjelenése óta nem tapasztalt szintre futott fel – a munkáltatók már kevésbé tartanak az otthoni munka lehetőségének visszanyesésével járó esetleges felmondásoktól.

Stephen Ross, amerikai ingatlanmogul is megerősítette a trend kibontakozását a Bloombergnek adott interjújában. A milliárdos üzletember szerint ahogy a szorultabbá válik a helyzet, a dolgozók mindinkább igyekeznek megtartani a munkahelyüket, miközben a vezetők zömmel csapatmunkát várnak tőlük, amire az iroda az ideális helyszín. A lap hozzáteszi, hogy a járvány során megtépázódott irodapiacot persze még mélyebbre lökheti a recesszió, ha a cégek végül a visszatérés helyett inkább a bérlemények lemondása mellett döntenek.

Az állásinterjúk hangulata mindenesetre jócskán megváltozott a közelmúltban: egy, a WSJ-nek nyilatkozó cégvezető szerint már nem a rugalmas munkavégzés kereteit, hanem vállalat válság esetén várható kilátásait pedzegetik a jelentkezők az interjúk során.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat home office iroda munkaerőpiac válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.