Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 27. 15:44 Tech, Vállalat

Kikérheti az adóhatóság az Airbnb-től, hogy ki mennyit keresett a szálláskiadással

Az Európai Unió Bírósága (EUB) a mai ítéletében úgy döntött, hogy nem ellentétes az uniós joggal, ha egy tagállam hatóságai kötelezik az Airbnb-t a szállásadók és vendégek között létrejött pénzügyi tranzakciók adatainak átadására.

Az ügy azután indult el, hogy a Brüsszeli Régió hiába hozott jogszabályt arról, hogy az Airbnb és a hasonló közvetítő cégek adják ki a forgalmi adataikat a helyi hatóságoknak, az Írországban bejegyzett amerikai gyökerű társaság erre nem volt hajlandó.

A kérdés azért különösen érdekes, mert az Airbnb csak úgynevezett platformszolgáltató, vagyis csak egy elektronikus felület, ahol egy bizonyos szolgáltatás, jelen esetben a rövid idejű szálláskiadás keresleti és kínálati oldala találkozik. Az Airbnb nyilvánvalóan azzal érvelt, hogy a rajta keresztül folyó ügyleteknél ő csak közvetítő, azaz nem eladó/bérbeadó, de még vevő/vendég sem, és így jogilag nincs sok köze e két szereplő közötti pénzügyi tranzakciókhoz. A cég ezért azt kérte a belga alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a Brüsszeli Régió jogszabályát, hiszen az egyrészt ellentétes az európai direktívákkal, másrészt korlátozza a szabad piaci működést.

Az EUB-hoz ezek után fordult a belga alkotmánybíróság a megfelelő állásfoglalásokért, a bíróság pedig a javukra döntött. Az indoklás szerint ugyanis hiába számít az Airbnb elektronikus kereskedelmi szolgáltatónak, az e-kereskedelmi direktívába nem tartoznak bele a pénzügyi természetű kötelezettségek. Ez a különállás kifejezetten erősen és konkrétan szerepel is a direktívában.

A pénzügyi adatok bekérése viszont egyértelműen adózási szempontból fontos, vagyis ez pénzügyi típusú követelmény.

Nem állt meg az Airbnb azon érvelése sem, hogy az adatszolgáltatás sértené az uniós szabad versenyt. Az EUB ugyanis azt mondja, hogy minden szállásadással foglalkozó üzleti szereplőtől bekérhető az információ, függetlenül attól, hogy az egyébként informatikai szolgáltatónak számít-e, vagyis a jogszabály nem diszkriminatív. Mivel az adatkérés célja az adóztatási kötelezettség megállapítása és ellenőrzése, az EUB kiemeli, hogy természetesen csak a releváns adatokat kell kiadni, például a Brüsszeli Régiónak csak a helyi tranzakciókat.

Végső soron az EUB ítélete leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha egy uniós ország adóhatósága úgy dönt, akkor jogszerűen kérheti be az Airbnb-től a számára releváns pénzügyi adatokat – vagyis például ellenőrizheti, hogy egy szálláskiadó az adóbevallásában reális számokat tüntetett-e fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

Tech Vállalat adó adóbevalllás airbnb Európai Unió Bírósága ítélet kiadás szállás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Bucsky Péter
2022. november 23. 13:16 Támogatói tartalom, Tech, Vállalat

Kisvállalkozások a kiberbűnözők célkeresztjében

A koronavírus-járvány óta háromszorosára növekedett a kibertámadások száma. A támadások automatizációja és a hibrid munkavégzés terjedése miatt egyre nagyobb a digitális vállalati szolgáltatások fenyegetettsége is. A vállalkozások kiberbiztonsági kérdésekben ma már a nagy technológiai cégek szakembereit is segítségül hívhatják.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.