Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 27. 15:44 Tech, Vállalat

Kikérheti az adóhatóság az Airbnb-től, hogy ki mennyit keresett a szálláskiadással

Az Európai Unió Bírósága (EUB) a mai ítéletében úgy döntött, hogy nem ellentétes az uniós joggal, ha egy tagállam hatóságai kötelezik az Airbnb-t a szállásadók és vendégek között létrejött pénzügyi tranzakciók adatainak átadására.

Az ügy azután indult el, hogy a Brüsszeli Régió hiába hozott jogszabályt arról, hogy az Airbnb és a hasonló közvetítő cégek adják ki a forgalmi adataikat a helyi hatóságoknak, az Írországban bejegyzett amerikai gyökerű társaság erre nem volt hajlandó.

A kérdés azért különösen érdekes, mert az Airbnb csak úgynevezett platformszolgáltató, vagyis csak egy elektronikus felület, ahol egy bizonyos szolgáltatás, jelen esetben a rövid idejű szálláskiadás keresleti és kínálati oldala találkozik. Az Airbnb nyilvánvalóan azzal érvelt, hogy a rajta keresztül folyó ügyleteknél ő csak közvetítő, azaz nem eladó/bérbeadó, de még vevő/vendég sem, és így jogilag nincs sok köze e két szereplő közötti pénzügyi tranzakciókhoz. A cég ezért azt kérte a belga alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a Brüsszeli Régió jogszabályát, hiszen az egyrészt ellentétes az európai direktívákkal, másrészt korlátozza a szabad piaci működést.

Az EUB-hoz ezek után fordult a belga alkotmánybíróság a megfelelő állásfoglalásokért, a bíróság pedig a javukra döntött. Az indoklás szerint ugyanis hiába számít az Airbnb elektronikus kereskedelmi szolgáltatónak, az e-kereskedelmi direktívába nem tartoznak bele a pénzügyi természetű kötelezettségek. Ez a különállás kifejezetten erősen és konkrétan szerepel is a direktívában.

A pénzügyi adatok bekérése viszont egyértelműen adózási szempontból fontos, vagyis ez pénzügyi típusú követelmény.

Nem állt meg az Airbnb azon érvelése sem, hogy az adatszolgáltatás sértené az uniós szabad versenyt. Az EUB ugyanis azt mondja, hogy minden szállásadással foglalkozó üzleti szereplőtől bekérhető az információ, függetlenül attól, hogy az egyébként informatikai szolgáltatónak számít-e, vagyis a jogszabály nem diszkriminatív. Mivel az adatkérés célja az adóztatási kötelezettség megállapítása és ellenőrzése, az EUB kiemeli, hogy természetesen csak a releváns adatokat kell kiadni, például a Brüsszeli Régiónak csak a helyi tranzakciókat.

Végső soron az EUB ítélete leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha egy uniós ország adóhatósága úgy dönt, akkor jogszerűen kérheti be az Airbnb-től a számára releváns pénzügyi adatokat – vagyis például ellenőrizheti, hogy egy szálláskiadó az adóbevallásában reális számokat tüntetett-e fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat adó adóbevalllás airbnb Európai Unió Bírósága ítélet kiadás szállás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.