Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 27. 15:44 Tech, Vállalat

Kikérheti az adóhatóság az Airbnb-től, hogy ki mennyit keresett a szálláskiadással

Az Európai Unió Bírósága (EUB) a mai ítéletében úgy döntött, hogy nem ellentétes az uniós joggal, ha egy tagállam hatóságai kötelezik az Airbnb-t a szállásadók és vendégek között létrejött pénzügyi tranzakciók adatainak átadására.

Az ügy azután indult el, hogy a Brüsszeli Régió hiába hozott jogszabályt arról, hogy az Airbnb és a hasonló közvetítő cégek adják ki a forgalmi adataikat a helyi hatóságoknak, az Írországban bejegyzett amerikai gyökerű társaság erre nem volt hajlandó.

A kérdés azért különösen érdekes, mert az Airbnb csak úgynevezett platformszolgáltató, vagyis csak egy elektronikus felület, ahol egy bizonyos szolgáltatás, jelen esetben a rövid idejű szálláskiadás keresleti és kínálati oldala találkozik. Az Airbnb nyilvánvalóan azzal érvelt, hogy a rajta keresztül folyó ügyleteknél ő csak közvetítő, azaz nem eladó/bérbeadó, de még vevő/vendég sem, és így jogilag nincs sok köze e két szereplő közötti pénzügyi tranzakciókhoz. A cég ezért azt kérte a belga alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a Brüsszeli Régió jogszabályát, hiszen az egyrészt ellentétes az európai direktívákkal, másrészt korlátozza a szabad piaci működést.

Az EUB-hoz ezek után fordult a belga alkotmánybíróság a megfelelő állásfoglalásokért, a bíróság pedig a javukra döntött. Az indoklás szerint ugyanis hiába számít az Airbnb elektronikus kereskedelmi szolgáltatónak, az e-kereskedelmi direktívába nem tartoznak bele a pénzügyi természetű kötelezettségek. Ez a különállás kifejezetten erősen és konkrétan szerepel is a direktívában.

A pénzügyi adatok bekérése viszont egyértelműen adózási szempontból fontos, vagyis ez pénzügyi típusú követelmény.

Nem állt meg az Airbnb azon érvelése sem, hogy az adatszolgáltatás sértené az uniós szabad versenyt. Az EUB ugyanis azt mondja, hogy minden szállásadással foglalkozó üzleti szereplőtől bekérhető az információ, függetlenül attól, hogy az egyébként informatikai szolgáltatónak számít-e, vagyis a jogszabály nem diszkriminatív. Mivel az adatkérés célja az adóztatási kötelezettség megállapítása és ellenőrzése, az EUB kiemeli, hogy természetesen csak a releváns adatokat kell kiadni, például a Brüsszeli Régiónak csak a helyi tranzakciókat.

Végső soron az EUB ítélete leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha egy uniós ország adóhatósága úgy dönt, akkor jogszerűen kérheti be az Airbnb-től a számára releváns pénzügyi adatokat – vagyis például ellenőrizheti, hogy egy szálláskiadó az adóbevallásában reális számokat tüntetett-e fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

Tech Vállalat adó adóbevalllás airbnb Európai Unió Bírósága ítélet kiadás szállás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Torontáli Zoltán
2022. május 22. 17:04 Tech, Vállalat

Jön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kell

Felcsíptetik az erkélykorlátra, bedugják a konnektorba, és azonnal nyomja az áramot például a hűtőnek vagy a villanybojlernek.

Váczi István
2022. május 20. 14:14 Tech

Kiváltható az étolaj, de ennek eszköze még jobban megdrágult

A forró levegős sütőkbe lényegében nem kell étolaj, de három év alatt átlagosan több mint 60 százalékot drágultak a piacvezető magyar e-kereskedő cég szerint.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?