Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. december 23. 11:39 Vállalat, Világ

Olyan jó volt az idei Forma-1, hogy jó haszonnal lehetne eladni az egész cirkuszt

A Forma-1-es versenysorozat 2017 óta az amerikai Liberty Media tulajdonában van, a cég négy éve 4,6 milliárd dollárért vette meg a jogokat a korábbi tulajdonos CVC Capital Partners-től. Az első Liberty évek a közvetítések nézőszámának csökkenését hozták, 2019-ben 1,9 milliárd, a járvány miatt akadozó 2020-as versenyévben azonban csak 1,5 milliárd néző látta a nagydíjakat. Eközben a mérések szerint a fiatalok jelentős része is elpártolt a sporttól, tovább rontva az üzleti kilátásokat.

Idén azonban nagyot fordult a kocka. A versenysorozat minden idők egyik legizgalmasabb párharcává vált, a Lewis Hamilton és Max Verstappen közötti csata végigkísérte a szezont, hogy aztán minden az utolsó versenyen, sőt az utolsó verseny utolsó körében dőljön csak el. Nem túlzás, hogy Verstappen tényleg drámai – ráadásul ellentmondásos – körülmények között előzte le a pályán, az utolsó körben Hamiltont. Pont úgy, mintha egy hollywoodi film befejező kliséje szerint előre megírták volna.

Ez pedig már csak azért is jó hasonlat, mert a Netflix a 2018-as szezon óta minden évben egy-egy tíz részes dokumentumfilmet készít az eseményekről (magyar címe: Hajsza a túlélésért), és ennek döntő szerepe van a Forma-1 növekvő népszerűségében.

2021-ben minden úgy alakult, ahogy a Netflix álmodni sem merte volna, a hétszeres világbajnok Hamiltont az évek óta kihívóként fellépő Verstappen végül legyűrte. A nézettség már az év első kilenc versenyénél is 36 százalékos növekedést mutatott 2019-hez képest, a végső számok azonban ennél várhatóan jóval nagyobbak lesznek. A közösségi média legfontosabb csatornáiban a Forma-1 követőinek száma gyakorlatilag megkétszereződött, és ez részben arra is utal, hogy a fiatalok is visszatértek a versenysorozathoz.

A Forma-1 ennek következtében ma jóval többet ér, mint 2017-ben.

Bruce Grant-Braham, a téma szakértője a The Conversationben megjelent cikkében most már azt valószínűsíti, hogy a Liberty-t elkezdik ostromolni a potenciális vevők. Nagyon furcsa fordulat lenne, de Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója már szeptemberben azt mondta egy interjúban, hogy ha adódna lehetőség, akkor pályáznának a Forma-1-re.

Az sem lenne meglepő, ha a 2017-ben a Liberty-vel szemben alulmaradt Katari Sport Befektetési Alap is érdeklődne a versenysorozat átvétele iránt. Katarban idén novemberben rendezték meg az első nagydíjat, és bár jövőre a (szintén Katarban rendezett) foci-vb miatt nem lesz verseny, a következő kilenc évben várhatóan a versenynaptárban marad az emírség.

A katariak annak idején Stephen Ross amerikai milliárdossal együtt pályáztak, aki egyben a Miami Dolphins amerika futball csapat tulajdonosa is. Miamiban épp jövőre lesz az első Forma-1-es futam, és Ross érdeklődését az is növelheti, hogy a Netflix hatás elsősorban Amerikában jelentős, a sorozat ott növelte meg igazán a sport kedveltségét.

A Liberty egyelőre nem mondott semmit a szándékairól, de ha üzleti oldalról közelítik a Forma-1-et, akkor a következő időszakban vaskos profittal szállhatnak ki belőle.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Forma-1 Katar Liberty netflix sport verseny Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.