Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 13:42 Vállalat

Milliárdokat bukott egyetlen félidő alatt a Fradi

Nagyon sokban kerülhetett az FTC labdarúgócsapatának, hogy bár a svájci Young Boys elleni párharcban három félidő után még úgy tűnt, az idén is a Bajnokok Ligájában indulhat, végül a svájciak mentek a BL-be, a Fradinak pedig csak az Európa-liga (EL) maradt. Magyar léptékkel ugyan a három hazai EL-meccsen is hatalmas jegybevétellel számolhatnak, a Bajnokok Ligája csoportkör azonban ennek is a többszörösét hozta volna.

Egészen pontosan ideális esetben nagyjából a négy-ötszörösét. Már a jegyek árában is jelentős különbség van, hiszen a Fradi szinte pontosan a duplájáért hirdette tavaly a belépőket, mint az idén.

Ennél is nagyobb a hatása azonban annak, hogy a BL sztárcsapatai sokkal több nézőt vonzanak, így az ellenük játszott meccseken nemcsak a 22 ezres Groupamát, de a 67 ezres Puskás Arénát is meg lehet tölteni. Persze sok múlik a sorsoláson, de tavaly a három hazai csoportmeccsből kettőt (a Juventus és a Barcelona ellenit) is a nagyobb stadionban rendeztek, amely minden bizonnyal meg is telt volna, ha a járvány második hulláma nem szól közbe. Ezzel szemben az Európa-liga meccseit kivétel nélkül a saját stadionjába hirdette meg a Fradi, ami azt jelenti, hogy a BL-csoportkörben reális 160 ezer helyett csak nagyjából 66 ezer jegyet értékesíthetnek a mérkőzésekre.

Becslésünk szerint

az EL csoportmeccsek így nagyjából 900 millió forintos jegyárbevételt hozhatnak. A BL-ben azonban ez a tavalyi árakkal és férőhellyel számolva 4-4,5 milliárd lehetett volna.

Persze a magyar bajnokságban elérhető jegyárbevételhez képest a 900 millió is hatalmas összeg. Ahogy korábban írtunk már róla, szép számmal akadnak csapatok, amelyek a teljes NB I-es idényben néhány tízmillió forintot tudnak csak így összeszedni, de még a messze legnagyobb nézőszámot produkáló Fradinál sem jöhet be sokkal több 300-400 millió forintnál a bajnoki meccsekre eladott jegyekből és bérletekből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMíg a nyugati klubok szenvedtek, a magyar focit válságállóvá tette a FideszVan egy nagy előnye, ha egy ligában nem a jegyeladásra építik az üzleti modellt: ha amúgy is alig vannak nézők, akkor a zárt kapus meccsek sem viszik el a bevételt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz év alatt sikerágazattá tömte ki a magyar focit az állam, pénzügyilegKözel nyolcszorosára emelkedett a bevétel, milliárdos veszteség helyett milliárdos profit keletkezett. Kis szépséghiba, hogy mindez állami pénzből, nem fenntartható módon történt.

A Ferencvárosnál biztosat egyébként azért nem lehet mondani, mert a csapatot működtető cég, az FTC Labdarúgó Zrt. jó ideje nem számol be a meccsnapi bevételekről. Ennek hátterében vélhetően az áll, hogy a vállalat korábban olyan egyedi megállapodást kötött a Groupama Aréna fenntartójával, amelynek értelmében a stadion működtetésből származó bevételekből közvetlenül nem részesül, helyette évente valamiféle jogdíjat kap.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a kieső 3-3,5 milliárdos bevétel is egy elméleti összeg. Egyrészt a szerződés miatt nem biztos, hogy ez teljes egészben a csapatot fenntartó céghez ment volna, másrészt a Puskás stadionban rendezett meccseknek valószínűleg többletköltségük is lenne. Ennek ellenére egészen biztos, hogy milliárdos összegtől esett el a Fradi azzal, hogy a BL helyett csak az EL csoportkörébe jutott be.

Más kérdés, hogy ha a csoportmeccseken sikerül továbbjutni – amire azért az EL-ben nagyobb esély van, mint a Bajnokok Ligájában -, akkor már változhat a helyzet. Egy népszerűbb csapat elleni nyolcaddöntő iránt biztosan lenne akkora érdeklődés, mint a BL-csoportmeccseken, márpedig egy ilyen meccs a Puskás Arénában milliárdos jegyárbevétellel kecsegtet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bajnokok Ligája Európa Liga Ferencváros Fradi FTC Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.