Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 13:42 Vállalat

Milliárdokat bukott egyetlen félidő alatt a Fradi

Nagyon sokban kerülhetett az FTC labdarúgócsapatának, hogy bár a svájci Young Boys elleni párharcban három félidő után még úgy tűnt, az idén is a Bajnokok Ligájában indulhat, végül a svájciak mentek a BL-be, a Fradinak pedig csak az Európa-liga (EL) maradt. Magyar léptékkel ugyan a három hazai EL-meccsen is hatalmas jegybevétellel számolhatnak, a Bajnokok Ligája csoportkör azonban ennek is a többszörösét hozta volna.

Egészen pontosan ideális esetben nagyjából a négy-ötszörösét. Már a jegyek árában is jelentős különbség van, hiszen a Fradi szinte pontosan a duplájáért hirdette tavaly a belépőket, mint az idén.

Ennél is nagyobb a hatása azonban annak, hogy a BL sztárcsapatai sokkal több nézőt vonzanak, így az ellenük játszott meccseken nemcsak a 22 ezres Groupamát, de a 67 ezres Puskás Arénát is meg lehet tölteni. Persze sok múlik a sorsoláson, de tavaly a három hazai csoportmeccsből kettőt (a Juventus és a Barcelona ellenit) is a nagyobb stadionban rendeztek, amely minden bizonnyal meg is telt volna, ha a járvány második hulláma nem szól közbe. Ezzel szemben az Európa-liga meccseit kivétel nélkül a saját stadionjába hirdette meg a Fradi, ami azt jelenti, hogy a BL-csoportkörben reális 160 ezer helyett csak nagyjából 66 ezer jegyet értékesíthetnek a mérkőzésekre.

Becslésünk szerint

az EL csoportmeccsek így nagyjából 900 millió forintos jegyárbevételt hozhatnak. A BL-ben azonban ez a tavalyi árakkal és férőhellyel számolva 4-4,5 milliárd lehetett volna.

Persze a magyar bajnokságban elérhető jegyárbevételhez képest a 900 millió is hatalmas összeg. Ahogy korábban írtunk már róla, szép számmal akadnak csapatok, amelyek a teljes NB I-es idényben néhány tízmillió forintot tudnak csak így összeszedni, de még a messze legnagyobb nézőszámot produkáló Fradinál sem jöhet be sokkal több 300-400 millió forintnál a bajnoki meccsekre eladott jegyekből és bérletekből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMíg a nyugati klubok szenvedtek, a magyar focit válságállóvá tette a FideszVan egy nagy előnye, ha egy ligában nem a jegyeladásra építik az üzleti modellt: ha amúgy is alig vannak nézők, akkor a zárt kapus meccsek sem viszik el a bevételt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz év alatt sikerágazattá tömte ki a magyar focit az állam, pénzügyilegKözel nyolcszorosára emelkedett a bevétel, milliárdos veszteség helyett milliárdos profit keletkezett. Kis szépséghiba, hogy mindez állami pénzből, nem fenntartható módon történt.

A Ferencvárosnál biztosat egyébként azért nem lehet mondani, mert a csapatot működtető cég, az FTC Labdarúgó Zrt. jó ideje nem számol be a meccsnapi bevételekről. Ennek hátterében vélhetően az áll, hogy a vállalat korábban olyan egyedi megállapodást kötött a Groupama Aréna fenntartójával, amelynek értelmében a stadion működtetésből származó bevételekből közvetlenül nem részesül, helyette évente valamiféle jogdíjat kap.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a kieső 3-3,5 milliárdos bevétel is egy elméleti összeg. Egyrészt a szerződés miatt nem biztos, hogy ez teljes egészben a csapatot fenntartó céghez ment volna, másrészt a Puskás stadionban rendezett meccseknek valószínűleg többletköltségük is lenne. Ennek ellenére egészen biztos, hogy milliárdos összegtől esett el a Fradi azzal, hogy a BL helyett csak az EL csoportkörébe jutott be.

Más kérdés, hogy ha a csoportmeccseken sikerül továbbjutni – amire azért az EL-ben nagyobb esély van, mint a Bajnokok Ligájában -, akkor már változhat a helyzet. Egy népszerűbb csapat elleni nyolcaddöntő iránt biztosan lenne akkora érdeklődés, mint a BL-csoportmeccseken, márpedig egy ilyen meccs a Puskás Arénában milliárdos jegyárbevétellel kecsegtet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bajnokok Ligája Európa Liga Ferencváros Fradi FTC Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.