Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 4. 07:29 Vállalat

Személyzet nélküli boltokkal szórná tele az országot egy magyar vállalkozás

Ha minden a tervek szerint megy, július 1-jén a budapesti Agora Park egyik irodaházának földszintjén megnyílik egy olyan önkiszolgáló szendvicsbár és kávézó, amelyben nem lesz pénztárgép, pénztáros, de még olyan automata pénztár sem, amelyet mára már az élelmiszerboltokban megszokhattunk. A fizetés újfajta módon lesz automatikus, a vásárlók belépéskor vagy azelőtt regisztrált bankkártyáját a fogyasztás ellenértékével akkor terhelik majd meg, amikor elhagyják a helyiséget.

A vendég úgy tud belépni ebbe az egységbe, ha előtte az üzlet applikációját letöltötte, és abban a bankkártya adatait megadta, vagy úgy, hogy az ajtónál lévő leolvasóban lehúzza a kártyáját. A bolt teljesen be lesz kamerázva, és a felvételeket a háttérben egy olyan szoftver kezeli, amely képes értelmezni, hogy a vevő pontosan mit csinál.

Belépéskor a rendszer speciális módon, egy digitális jellel látja el a vásárlót, és onnantól kezdve végig monitorozza a tevékenységét, amíg a területet el nem hagyja. Ehhez a megjelöléshez nem vesznek fel és nem is tárolnak személyes adatokat, így a rendszer GDPR-kompatibilis marad – a megoldásnak az a lényege, hogy a megjelölt személyt nem azonosítja, „csak” nem veszti szem elől a szoftver.

A felvételek alapján a program meg tudja állapítani, hogy a vevő melyik terméket vette le a polcról, és melyik termékkel hagyja el a boltot, vagy melyiket fogyasztja el helyben, és ez alapján számláz (a polcra visszatett terméket nem számolja fel). A vásárló nem kap nyugtát, mert adóügyi szempontból ez az újfajta szendvicsbár és kávézó egy étel-ital automatának minősül majd, azoknak pedig nem kell nyugtát kiállítaniuk.

Az egységet a Kende Gastro Zrt. fogja felépíteni és működtetni, de nem a kávé és a szendvics eladásából szeretne megélni, a boltot nem is ezért nyitja. A cég a hasonló automata rendszerek tervezésében és telepítésében lát üzleti fantáziát, vagyis a kávézója a technológiának egy éles üzemben működő bemutatóterme lesz.

A cég az amerikai AiFi megoldásának kizárólagos regionális értékesítője, nemrég kötötte meg a Magyarországra és néhány környező országra érvényes szerződését. A bolti automatizáció a társaság egy új, most induló üzletága, és Kende Gábor alapító-gazdasági igazgató azt mondja, a tevékenység bővítését a G7 egyik szeptemberi, automata konténerboltokat bemutató cikke inspirálta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAutomata konténer kisboltokat kezdett telepíteni egy francia cégNem kell hozzá más, csak egy elektromos csatlakozás, és olyan helyekre lehet lerakni a konténert, ahol egy hagyományos kisboltot nem éri meg fenntartani.

Ipari konyhagépek forgalmazásával, nagykonyhák tervezésével és kiépítésével foglalkozunk, így a terület nem áll messze tőlünk, és amikor láttam a konténerbolt ötletét, arra gondoltam, ezt mi jól meg tudnánk itthon valósítani

– mondja Kende Gábor, aki alaposan körüljárta a témát, és arra jutott, hogy az AiFi rendszereit lenne érdemes telepíteni.

Az automata kávézó tehát csak az első minta arra, amit széles körben szeretnének itthon elterjeszteni. A megoldást a legkisebb falusi bolttól kezdve a nagy élelmiszerboltokig vagy akár éttermekig szinte mindenhol jól lehetne használni. Az automatizálás során minden hasonló egységben meg lehet szüntetni a pénztárt, annak helyét fel lehet szabadítani a vásárlóterület javára, a pénztárosi funkció megszüntetésével pedig vagy személyi költséget lehet csökkenteni, vagy át lehet alakítani az alkalmazott feladatait úgy, hogy hatékonyabb legyen a bolt működtetése.

A kisebb üzleteknél a személyi költség jelentős tényező, és pont ezek azok a boltok Magyarországon, amelyek alig bírják a versenyt a nagy láncokkal, vagyis náluk a költségcsökkentés elkerülhetetlen lesz. Igaz, a kamerás intelligens rendszer bevezetése befektetést igényel, ám Kende Gábor azt mondja, nem kell óriási összegekben gondolkodni, ráadásul a kormány éppen a vidéki boltosok fejlesztéseinek támogatására készül.

Az automatizált bolt másik nagy előnye az éjjel-nappali nyitva tartás lehetőségének megteremtése lesz, a falusi boltos a rendszer kiépítésével könnyen meglépheti ezt a lépcsőt, miközben neki vagy az alkalmazottainak csak rendes munkaidőben kell a boltban lenniük. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy az alkoholos italok árusítását szüneteltetni kell, amíg nincs személyzet az üzletben, de ezt fizikai leválasztással könnyen meg lehet oldani.

A Kende Gastro egy 32 éve indult, ma 29 főt foglalkoztató magyar családi cég, Kende Gábor édesapja a vendéglátásból váltott 1989-ben a vállalkozás felé. Kezdetben fagylaltporokkal kereskedtek, majd fagylaltozók komplett felszerelésével bővítették a tevékenységüket. Amikor ebben a szegmensben olyan élessé vált a konkurenciaharc, hogy nem hozta a kellő profitot, a konyhai berendezések importja felé nyitottak, majd hamarosan a nagykonyhai, ipari méretű eszközökre, illetve a nagykonyhák tervezésére álltak rá.

Olasz, német és svájci gyártók berendezéseit forgalmazzák és telepítik, legfőbb megrendelőik az éttermek mellett az építőipari kivitelezők, amelyek egy-egy irodaház, szálloda vagy sportlétesítmény építésekor vonják be őket alvállalkozóként.

A társaság 46,6 százalékban a Csehországban bejegyzett USMAX Trade s.r.o. tulajdonában van, a részvények többségét pedig Kende László és Kende Lászlóné tartja, de az angolszász országokban elterjedt trösztök mintájára vagyonkezelésbe adta egy ügyvédi irodának, a cég elmondása szerint „a Kende Trust néven kezelt vagyontömeg részeként”.

A koronavírus-járvány tavalyi begyűrűzésekor a Kende Gastro szinte teljesen elvesztette a vendéglátóipari megrendelőit, így kénytelen volt csak az építőipari munkákból fenntartani magát. A cég 2019-es bevétele 1,3 milliárd forint, üzemi szintű nyeresége 63 millió forint volt, Kende Gábor pedig azt mondja, hogy a tavalyi bevétel körülbelül 30 százalékkal lett kisebb, ami a körülményeket figyelembe véve meglehetősen szerény csökkenés.

Tavaly a költségek jelentős csökkentésével tudtuk túlélni a járvány miatti korlátozásokat, a fizetéseket is vissza kellett némileg fognunk, de idén vissza tudtunk állni a 2019-es szintre

– mondja Kende Gábor.

A bevétel idén és jövőre is 1-1 milliárd forint körül alakulhat, ezt a szintet a cég a fejlődésében egyébként 2017-ben lépte át, és akkor 28 millió forint volt az adózott eredménye.

Kende Gábor úgy látja, hogy a járvány visszaszorulása után már soha nem fogunk úgy vásárolni, mint 2020 előtt, és az új üzletág indításával erre a változásra szeretne a cég reagálni. Szerinte nehéz ma még megítélni, hogy üzletileg milyen erős lesz a boltautomatizálás indulása, de nem zárja ki azt sem, hogy ha jól veszi a piac az újdonságot, akkor több száz ügyfelük lesz.

Egy kisebb boltot már pár millió forintos beruházással kompletten át tudunk állítani a 0-24-es pénztármentes működésre, és a tulajdonosnak olyan marketinges alapokat adhatunk a kezébe, amelyről eddig álmodni sem mert

– mondja Kende Gábor.

A rendszer nemcsak azonnal könyveli a készlet változásait, de képes például arra is, hogy elemzést adjon, mely termékeket mennyi ideig néz a vásárló, mit vesz le a polcról, mit rak vissza. Ha a regisztrációkor a vevők megadják az adataikat, akkor akár arra is képes, hogy a visszatérő vásárlót név szerint köszöntse, és a korábbi szokásait elemezve javaslatokat tegyen neki, vagy személyre szóló kedvezményekkel kínálja meg.

Kende Gábor azt mondja, szerinte a szállodák is nagy lehetőséghez juthatnak a rendszerrel, mert a szobákban lévő minibárok logisztikája (feltöltése, ellenőrzése, kiszámlázása) olyan feladat, amitől nagyon szeretnének már megszabadulni. Az AiFi megodása pedig lehetővé teszi, hogy a fogyasztást automatikusan akár a szobaszámlára írják, amikor a vendég lemegy például a lobbiba, és leemel a polcról egy italt. A megoldás képes arra, hogy virtuális, a valóságban nem létező „falakból” építsen fel egy shopot, és amint a vendég átlépi a határt, az onnan kivitt terméket a szobaszámlára terheli.

Mi látunk fantáziát a hibrid működésben is, egy 400 négyzetméteres sanghaji boltban például reggel 6 és este 8 között normál üzemmenet van, majd este 8-kor a személyzet hazamegy, a bolt pedig automata üzemmódban nyitva tart reggel 6-ig

-hoz példát Kende Gábor.

Az automatizált konténerek teszteléséről pedig a Mollal kezdett egyeztetni a társaság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat AiFi automata bolt cégportré Kende Gastro konyhai gépek mesterséges intelligencia pénztár üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.