Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. január 28. 15:05 Vállalat

Megnyit az Amazon első kelet-európai webshopja

A kelet-európai kiskereskedelemben régóta számítottak rá, de a héten hivatalosan is bejelentették, hogy a világ legnagyobb online kereskedelmi cége, az Amazon saját webshoppal, ezen belül pedig saját márkákkal és a helyi partnerek áruival belép a lengyel piacra.

Bár azt egyelőre még nem kommunikálta a cég, hogy mikor indul az Amazon lengyel weboldala, a lengyel cégek már regisztrálhatnak az erre a célra szolgáló online felületen. A honlap szerint az áruik nem csak a lengyel, hanem az Amazon többi helyi oldalán is elérhetőek lesznek – írja a Gazeta.pl.

Az Amazon eddig is jelen volt az országban 9 – a nemsokára megnyitó świebodzinival együtt 10 – logisztikai központtal és nagyjából 18 ezer munkavállalóval, ugyanakkor eddig a multinacionális cég operációja csak a nyugati-európai piacainak kiszolgálására fókuszált, így eddig csak a német webshop lengyel fordítását lehetett használni Lengyelországban.

Az Amazon piacra lépésének hírére a lengyel piacon 36 százalékos piaci részesedéssel rendelkező, tavaly októberben tőzsdére lépő Allegro részvényei több mint hat százalékkal gyengültek, ami arra utal, hogy a befektetők arra számítanak, hogy az Amazon komoly kihívást jelent majd a lengyel cégnek.

A Bloombergnek nyilatkozó Pawel Szpigiel, az MBank elemzője szerint bár az Amazon magasabb jutalékot számít fel a kereskedőknek, a cégek olyan logisztikai és csomagolási szolgáltatásokat kapnak, amelyekkel a globális piacot is el tudják érni, ami jelentős előnye az amerikai multinak a lengyel céggel szemben.

Az Amazon bejelentése előtt egy héttel közölte a kínai Alibaba Group, hogy csomagátvételi pontok kialakításába ruház be Lengyelországban annak érdekében, hogy felgyorsítsa az AliExpressen vásárolt áruk kiszállítását. A cipő kiskereskedelemmel foglalkozó CCC lengyelországi online felülete pedig több komolyabb befektető, többek között a japán SoftBank érdeklődését is felkeltette. 

A Bloomberg szerint ez arra utal, hogy a nemzetközi e-kereskedelmi piac nagy szereplői arra számítanak, hogy a lengyel online kereskedelem forgalma gyorsan fel fog zárkózni a nyugati piacok szintjéhez.

A Lengyelországban automatizált csomagátvételi pontok hálózatát üzemeltető, nemrég Amszterdamban tőzsdére lépő InPost SA vezérigazgatója, Rafal Brzoska a Bloomberg TV-nek azt mondta, várakozásaik szerint az ország kiskereskedelmi piacán a következő öt-hét évben a forgalom egyenletesen oszlik majd meg a hagyományos fizikai boltok és az online vásárlás között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat amazon kiskereskedelem Lengyelország webshop Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.