Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. január 28. 15:05 Vállalat

Megnyit az Amazon első kelet-európai webshopja

A kelet-európai kiskereskedelemben régóta számítottak rá, de a héten hivatalosan is bejelentették, hogy a világ legnagyobb online kereskedelmi cége, az Amazon saját webshoppal, ezen belül pedig saját márkákkal és a helyi partnerek áruival belép a lengyel piacra.

Bár azt egyelőre még nem kommunikálta a cég, hogy mikor indul az Amazon lengyel weboldala, a lengyel cégek már regisztrálhatnak az erre a célra szolgáló online felületen. A honlap szerint az áruik nem csak a lengyel, hanem az Amazon többi helyi oldalán is elérhetőek lesznek – írja a Gazeta.pl.

Az Amazon eddig is jelen volt az országban 9 – a nemsokára megnyitó świebodzinival együtt 10 – logisztikai központtal és nagyjából 18 ezer munkavállalóval, ugyanakkor eddig a multinacionális cég operációja csak a nyugati-európai piacainak kiszolgálására fókuszált, így eddig csak a német webshop lengyel fordítását lehetett használni Lengyelországban.

Az Amazon piacra lépésének hírére a lengyel piacon 36 százalékos piaci részesedéssel rendelkező, tavaly októberben tőzsdére lépő Allegro részvényei több mint hat százalékkal gyengültek, ami arra utal, hogy a befektetők arra számítanak, hogy az Amazon komoly kihívást jelent majd a lengyel cégnek.

A Bloombergnek nyilatkozó Pawel Szpigiel, az MBank elemzője szerint bár az Amazon magasabb jutalékot számít fel a kereskedőknek, a cégek olyan logisztikai és csomagolási szolgáltatásokat kapnak, amelyekkel a globális piacot is el tudják érni, ami jelentős előnye az amerikai multinak a lengyel céggel szemben.

Az Amazon bejelentése előtt egy héttel közölte a kínai Alibaba Group, hogy csomagátvételi pontok kialakításába ruház be Lengyelországban annak érdekében, hogy felgyorsítsa az AliExpressen vásárolt áruk kiszállítását. A cipő kiskereskedelemmel foglalkozó CCC lengyelországi online felülete pedig több komolyabb befektető, többek között a japán SoftBank érdeklődését is felkeltette. 

A Bloomberg szerint ez arra utal, hogy a nemzetközi e-kereskedelmi piac nagy szereplői arra számítanak, hogy a lengyel online kereskedelem forgalma gyorsan fel fog zárkózni a nyugati piacok szintjéhez.

A Lengyelországban automatizált csomagátvételi pontok hálózatát üzemeltető, nemrég Amszterdamban tőzsdére lépő InPost SA vezérigazgatója, Rafal Brzoska a Bloomberg TV-nek azt mondta, várakozásaik szerint az ország kiskereskedelmi piacán a következő öt-hét évben a forgalom egyenletesen oszlik majd meg a hagyományos fizikai boltok és az online vásárlás között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat amazon kiskereskedelem Lengyelország webshop Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?