Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. január 28. 15:05 Vállalat

Megnyit az Amazon első kelet-európai webshopja

A kelet-európai kiskereskedelemben régóta számítottak rá, de a héten hivatalosan is bejelentették, hogy a világ legnagyobb online kereskedelmi cége, az Amazon saját webshoppal, ezen belül pedig saját márkákkal és a helyi partnerek áruival belép a lengyel piacra.

Bár azt egyelőre még nem kommunikálta a cég, hogy mikor indul az Amazon lengyel weboldala, a lengyel cégek már regisztrálhatnak az erre a célra szolgáló online felületen. A honlap szerint az áruik nem csak a lengyel, hanem az Amazon többi helyi oldalán is elérhetőek lesznek – írja a Gazeta.pl.

Az Amazon eddig is jelen volt az országban 9 – a nemsokára megnyitó świebodzinival együtt 10 – logisztikai központtal és nagyjából 18 ezer munkavállalóval, ugyanakkor eddig a multinacionális cég operációja csak a nyugati-európai piacainak kiszolgálására fókuszált, így eddig csak a német webshop lengyel fordítását lehetett használni Lengyelországban.

Az Amazon piacra lépésének hírére a lengyel piacon 36 százalékos piaci részesedéssel rendelkező, tavaly októberben tőzsdére lépő Allegro részvényei több mint hat százalékkal gyengültek, ami arra utal, hogy a befektetők arra számítanak, hogy az Amazon komoly kihívást jelent majd a lengyel cégnek.

A Bloombergnek nyilatkozó Pawel Szpigiel, az MBank elemzője szerint bár az Amazon magasabb jutalékot számít fel a kereskedőknek, a cégek olyan logisztikai és csomagolási szolgáltatásokat kapnak, amelyekkel a globális piacot is el tudják érni, ami jelentős előnye az amerikai multinak a lengyel céggel szemben.

Az Amazon bejelentése előtt egy héttel közölte a kínai Alibaba Group, hogy csomagátvételi pontok kialakításába ruház be Lengyelországban annak érdekében, hogy felgyorsítsa az AliExpressen vásárolt áruk kiszállítását. A cipő kiskereskedelemmel foglalkozó CCC lengyelországi online felülete pedig több komolyabb befektető, többek között a japán SoftBank érdeklődését is felkeltette. 

A Bloomberg szerint ez arra utal, hogy a nemzetközi e-kereskedelmi piac nagy szereplői arra számítanak, hogy a lengyel online kereskedelem forgalma gyorsan fel fog zárkózni a nyugati piacok szintjéhez.

A Lengyelországban automatizált csomagátvételi pontok hálózatát üzemeltető, nemrég Amszterdamban tőzsdére lépő InPost SA vezérigazgatója, Rafal Brzoska a Bloomberg TV-nek azt mondta, várakozásaik szerint az ország kiskereskedelmi piacán a következő öt-hét évben a forgalom egyenletesen oszlik majd meg a hagyományos fizikai boltok és az online vásárlás között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat amazon kiskereskedelem Lengyelország webshop Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.