Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. október 7. 17:44 Vállalat

A TV2 tulajdonosának pár millió forintból kellett volna visszafizetnie 26 milliárdot

Nagyon rossz likviditási helyzetben lehetett 2019 végén a TV2-t tulajdonló Businesshelp Kft. – a cég napokban közzétett beszámolójából erre lehet következtetni. A vállalatnak, amely nem hivatalosan már 2016-ban megszerezte a TV2-csoportot, majd Andy Vajna halála után különböző cégjogi bűvészkedéseket követően nevére is vette azt, néhány millió forintból kellett volna kifizetni egy olyan lejáró adósságot, amelynek értéke egész biztosan több milliárd, de inkább több tízmilliárd forint lehetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Egy furcsa 21 milliárdos tartozás

Az összeget a nyilvánosan elérhető cégbírósági adatok alapján nem lehet egyértelműen meghatározni, mert van egy furcsa, 21 milliárd forintos tétel a vállalat beszámolójában. Ezt ugyan éven túl lejáró kötelezettségként tartják nyilván, a jogszabályok szerint azonban ezt nem tehetnék meg. A beadott dokumentumok szerint ugyanis a tartozást váltóval (vagyis egyfajta hitelviszonyt megtestesítő értékpapírral) biztosították.

Váltót manapság nem túl gyakran használnak, de ha mégis, akkor csak éven belüli, rövid lejáratú ügyletekhez. Egy lapunk által megkérdezett szakértő szerint ez nem csak a leggyakrabban biztosított követelések jellegzetességei miatt van így, hanem azért is, mert az értékpapírtörvény alapján elvileg nem lehet egy évnél hosszabb időtávra kiállítani váltót. Mint fogalmazott,

nem lehet olyan dátumot ráírni, ami alapján hosszú lejáratú kötelezettség lehetne.

A céget megkérdeztük, hogy ennek ellenére miért mégis így tartják nyilván a hatalmas összegű adósságot, de nem válaszoltak a kérdésünkre. A beszámolóból pedig csak annyi derül ki, hogy a pénzt öt éven belül egészen biztosan vissza kell fizetni.

Nem ez egyébként az egyetlen komolyabb tartozása a vállalatnak: a Businesshelpnek egy valamivel több mint ötmilliárdos bankhitele is van, és ez az éves jelentésben is éven belüli lejárattal szerepel.

A tartozások egy ezredének kifizetésére sem volt pénz

Ha egy cégnek viszonylag sok rövid lejáratú tartozása van, az még nem feltétlenül probléma, csak akkor, ha nincs miből kifizetnie. Normál piaci alapon működő cégeknél általában alapszabály, hogy a készpénz, illetve a gyorsan pénzzé tehető eszközök*A forgóeszközök, illetve azoknak egy része. fedezzék az éven belül lejáró kötelezettségeket.

A Businesshelpnél azonban ez egyáltalán nem teljesült 2019 végén. A cég nagyjából 28 milliárd forintos vagyonának nagy részét ugyanis a TV2-csoport, illetve a szintén tavaly megszerzett egyéb csatolmányok tették ki. A vállalatban mindössze 3,3 millió forint készpénz, és 638 ezer forint egyéb gyorsan mozdítható eszköz volt, és ez

az éven belül visszafizetendő összegnek még akkor is kevesebb mint az ezredrészét fedezte, ha a 21 milliárdos váltótartozástól eltekintünk.

 

Általános esetben ilyenkor a fizetőképtelenség elkerülésére az egyik lehetőség logikusan a nagy értékű befektetett eszközök, tehát jelen esetben éppen a TV2 pénzzé tétele lenne. A vállalatnál rákérdeztünk, hogy a likviditási helyzet befolyásolhatja-e a médiacsoport helyzetét, de erre a kérdésünkre sem válaszoltak. Ahogy arra sem, sikerült-e azóta más módon rendezni a likviditási problémákat, illetve visszafizették-e a tartozásokat az elmúlt kilenc hónapban.

Kaptak hitelt Mészáros Lőrinc bankjától

Utóbbi kérdésre egyébként minden bizonnyal “nem” a válasz, ám ez nem jelenti azt, hogy a Businesshelp bajba került volna. A hitelnyilvántartási rendszer szerint ugyanis a cég szeptember végén 11,9 milliárd forintos hitelt (valószínűleg inkább hitelkeretet) kapott a Mészáros Lőrinchez köthető MKB Banktól. A vállalatot korábban is ez a pénzintézet hitelezte, igaz tavaly még a jelenlegitől 800 millió forinttal kisebb összeggel, azaz úgy tűnik, hogy a lejáró tartozást egy új kölcsönnel váltották ki, azaz refinanszírozták.

A váltókötelezettség pedig jó eséllyel nem véletlenül mond ellent az üzleti logikának (és talán a jogszabálynak is). Ilyen feltételekkel valószínűleg csak olyasvalaki ad 21 milliárdos kölcsönt, aki biztos a dolgában, csak háttérben akar maradni,. Ez a jelenség nem lenne példa nélküli a TV2 közelmúltbeli történetében. Egy ilyen hitelező viszont egészen biztosan nem érdekelt abban, hogy bedöntse a finanszírozott céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelértékelték a TV2-t, amin 10 milliárdot keresett Andy Vajna volt cégeNagyjából 21 milliárd forintért cserélhetett gazdát a TV2-t és a csoport további tucatnyi csatornáját fenntartó cég 75 százalékos részvénycsomagja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna BusinessHelp Mészáros Lőrinc TV2 Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.