Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 4. 18:28 Vállalat

A járványt kihasználva hárommilliárdért vesz hálókocsikat a MÁV

Szlovákiából szerez be huszonkettő „modernek tekinthető, légkondicionált, 200 kilométer per órás sebességre alkalmas, használt, fekvőhelyes és hálókocsit” a MÁV-Start. A napokban közzétett eredmény szerint a magyar vasúttársaság még július elején gyorsított eljárásban kiírt tenderét a pozsonyi Wagon Service Travel nyerte meg. A cég 8,5 millió euróért, azaz bő 2,9 milliárd forintért vállalta, hogy év végéig leszállítja a közel kéttucat kocsit, illetve a karbantartásukhoz szükséges alkatrészeket.

Csere és új járatok

A MÁV a közbeszerzési felhívásban azzal indokolta a vásárlást, hogy a koronavírus járvány több piaci szereplőt is nehéz helyzetbe sodort, így ezek meglévő vasúti kocsi állományuk egy részét vagy egészét értékesíteni kényszerülnek. Ez pedig a magyar cégnek épp kapóra jön, hiszen az elmúlt években több alkalommal próbáltak már használt hálókocsikat beszerezni, de sosem jártak sikerrel.

A mostani tendert az indoklás szerint pont azért kellett gyorsított eljárásban lezavarni, hogy a vasúttársaság nehogy ismét hoppon maradjon,

és a konkurensek elkapkodják a felkínált kocsikat.

Más kérdés, hogy az iho.hu szaklap szerint – amely már július elején megelőlegezte a szlovákok győzelmét – a Wagon Service Travel nem azért ad túl a járműveken, mert megroppant volna, hanem mert korábban újakat vásároltak. Így most a használt, de felújított kocsikra már nincsen szükségük, így ezekre csaphatott le a MÁV-Start (vagy fordítva). A közbeszerzési dokumentumok és a szaklap leírása alapján egyébként vélhetően ilyen típusú kocsikat vesz most a magyar vállalat (pdf).

Az újonnan beszerzett kocsikkal valószínűleg részben az elavult állományt váltja ki a MÁV-Start. Mert bár – ahogy erről korábban írtunk – az éjszakai vonatok terén kifejezetten jól áll európai összevetésben a hazai vasúttársaság, de a háló és fekvőhelyes egységeik jelentős része azért igencsak elavult. A 33 forgalomban lévő ilyen kocsiból 18 több mint 35 éves, és ezekben légkondi sincsen.

 

A mostani beszerzés ugyanakkor a csere mellett a járatok bővítésére is teret nyithat, amire van is szándék. A MÁV-Start jelenleg telente napi 9, nyaranta az adriai járatokkal együtt napi 12 éjszakai vonatot közlekedtet*Éjszakai vonattal Budapestről közvetlenül elérhető többek között Berlin, Varsó, Krakkó, Wroclaw, Prága, München, Zürich, Bukarest, Kijev, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben és Brassó, a nyári szezonban Split, Rijeka, Ljubljana és Koper. , de bécsi átszállással más városokba is árulnak jegyeket. Középtávon azonban – ahogy erről korábban lapunknak beszámoltak – szeretnék, ha ismét lenne közvetlen vonat több német városba (Stuttgart, Ulm, Karlsruhe, Frankfurt, Mannheim), illetve a francia Strasbourgba és az olasz Velencébe is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmiben a MÁV oktatja Európát: az éjszakai vonatokban Magyarország messze a nyugatiak előtt járBéccsel holtversenyben Budapest az EU éjszakai vonat fővárosa, de hamarosan akár az osztrákokat is előzhetjük a MÁV tervei szerint.

Eltörpülő hárommilliárd

Bár a mostani hálókocsi-beszerzés sem éppen jelentéktelen, a MÁV csoport a közelmúltban három olyan szerződést is kötött, amelyek értéke ennél egy nagyságrenddel nagyobb volt. A MÁV Zrt. még június elején írt alá egy keretmegállapodást a Mollal, amely értelmében a következő három évben 144 millió liter gázolajat vehetnek a cégtől, amiből 120 millió átvételére kötelezettséget is vállaltak (pdf). Mivel itt az ár a mindenkori nagykereskedelmi ártól függ, a szerződés pontos értékét egyelőre nem lehet meghatározni, de biztosan tízmilliárdos nagyságrendről van szó. A közbeszerzési adatbázisban például – vélhetően az aktuális árak alapján – 41 milliárdosra becsülték a szerződést.

A másik két nagyösszegű megállapodásról írt korábbi cikkekben is megjelent a Mol neve, no nem azért, mert velük szerződött volna az állami vasútcég, hanem mert az olajtársaság vezérigazgatóját hozták közvetve kapcsolatba a megbízott vállalkozással. A Máv-Start a Dunakeszi Járműjavító Kft-vel szerződött le július végén két részletben a nemzetközi, illetve a belföldi forgalomban közlekedő vasúti személykocsik fővizsgájának valamint futó- és balesetes javításainak elvégzésére. A Magyarországon közlekedő vonatok esetében ezt 17,3 (pdf), míg a külföldi járatoknál 14,7 milliárdért (pdf) vállalta el a partnercég a következő négy évre. A Dunakeszi Járműjavító Kft. egyik tulajdonosa közvetve a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt, amely Szalay-Bobrovniczky Kristóf egykori londoni magyar nagykövet, Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó korábbi üzlettársa cége. A vállalat igazgatóságába nemrégiben azonban bekerül Bacsa György is, aki – a Direkt36 cikke szerint – Hernádi Zsolt unokatestvérének a fia és akire a Mol egyik tavalyi közleménye az olajipari vállalat üzletfejlesztési igazgatójaként hivatkozott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat éjszakai vonat hálókocsi MÁV-Start Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.