Észak-franciaországi üzleteiben az Auchan mától elkezdi árulni azokat a csirkehústermékeket, amelyek olyan tartásból származnak, ahol a takarmányba nem növényi, hanem rovarokból kinyert olajat kevertek – írja a Yahoo Finance.
A különböző állati takarmányokba ma már szinte mindig kevernek növényi olajat, és ez általában szójából származik. Az Auchan azonban most egy olyan francia biotechnológiai céggel működik együtt, amely rovarokból nyer ki olajat. Az InnovaFeed azt állítja, hogy az eljárás környezeti terhelése 80 százalékkal kisebb, mint ha növényi eredetű olajat kellene a takarmányba adagolni.
Az olaj forrása általában légylárva, amit a baromfik mellett például a sertések is szívesen fogyasztanak. Az Auchan egyszer már próbálkozott hasonlóval, 2018 végén rovarolajjal nevelt pisztrángokat vett fel a kínálatába.
Az InnovaFeed márkamenedzsere egy korábbi LinkedIn-bejegyzésében azt írta, semmilyen különbséget nem lehet kimutatni a rovarolajjal és a szójaolajjal etetett csirkék között, és a levágott csirkék húsa között sincs ízbeli eltérés.
Az InnovaFeed és az Auchan egyaránt igyekszik felmérésekkel alátámasztani a termékek várhatóan kedvező fogadtatását. A biotechnológiai cég egy 2400 fős felmérésre hivatkozva állítja, hogy a megkérdezettek több mint 70 százaléka támogatja a baromfik rovarral való etetését, az Auchan pedig egy 2019. szeptemberi Kantar-kutatást idéz, amely szerint a vásárlók 55 százaléka hajlandó megenni az ilyen csirkék húsát.
2018-ban 20 millió tonna növényi olajat kevertek világszerte az állati takarmányokba, az InnovaFeed szerint viszont a rovarolaj előállítása lokálisabb, azaz közelebb van a felhasználás helyéhez, a körforgásos gazdasági modellek részévé tehető, így sokkal fenntarthatóbb, mint a szójaolaj-kereskedelem, és nem jár erdőirtással.
Vállalat
Fontos