Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 12. 10:40 Vállalat

Visszafogott évet zárt Mészáros Lőrinc, idén csak 11 milliárdot vett ki cégeiből

Azt követően, hogy tavaly minden korábbinál nagyobb összeget, 25,4 milliárd forintot vett ki cégeiből Mészáros Lőrinc, illetve családja, ezúttal ennek a felét sem érte el az osztalékjövedelmük. Bár az építőipar 2019-ben is szépen hozott, a tavaly tízmilliárdot termelő családi vagyonkezelő cég, a Talentis Group nyereségéből azonban most semmit nem vettek ki.

Hasított az építőipar

Az összesen 11,25 milliárdos osztalékot valójában két cég dobta össze: a V-Híd, amit tavalyelőtt vásárolt meg Mészáros Lőrinc és felesége, illetve a Mészáros Építőipari Holding, aminek többségi részesedését pedig épp 2018-ban tolta be tőzsdei birodalmába a felcsúti milliárdos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTavaly több mint 170 milliárdnyi bevételt hoztak Mészárosék építőipari cégeiÉs még sok százmilliárdot fognak a következő években, legalábbis a jóval 200 milliárd forint feletti rendelésállomány és az elnyert közbeszerzések erre utalnak.

A V-Híd esete az egyszerűbb. Az állami megrendelésekkel elég szépen kitömött cég ugyanis teljes egészében Mészárosék tulajdonában van, így a 3,51 milliárdos osztalék, amiről a közgyűlésen döntöttek, egy az egyben hozzájuk kerül.

A Mészáros Építőipari Holdingnál épp a tőzsdei tranzakció miatt ennél azért egy hajszállal komplexebb a helyzet.

Ennek a cégnek ugyanis csak a 49 százaléka van Mészáros Lőrinc és felesége kezében, így a 15,8 milliárdos osztaléknak is csak ekkora részét kapják meg közvetlenül.

 

Persze valójában a másik fele is jórészt őket gazdagítja, hiszen az az 51 százalék a szintén a család többségi tulajdonában lévő Opus Nyrt-hez kerül. Igaz ebből nincs tényleges kifizetés Mészárosék felé. Az Opus ugyanis tavaly veszteséges volt, azaz az építőiparból jövő osztalékot elnyelte, tulajdonosainak pedig nem fizetett.

A holdingcég egyébként a Mészáros-csoport két legfontosabb építőipari cégét, a Mészáros és Mészáros Kft-t (M&M), illetve az R-Kord Kft-t fogja össze, és tulajdonképpen csak átfolyik rajta ennek a két cégnek a jövedelme. Az R-Kord négy, az M&M pedig 11,8 milliárd forint osztalékról döntött a tavalyi nyeresége után, ez érkezett be a két vállalatot tulajdonló Mészáros Építőipari Holdinghoz, majd ment is egyből tovább az Opus Nyrt-nek, illetve a Mészáros-családnak.

 

Egymásnak fizetnek a cégek

Már ez, a vállalatbirodalomban rövidnek számító cégláncolat is elég jól mutatja, hogy annyira azért nem egyszerű összesíteni, hogy hogyan áramlik a pénz a teljes céghálón belül. A Mészáros csoportnál az RTL kérdésére nemrégiben azt mondták, hogy a 2019-es záróadatok alapján Mészáros Lőrincnek közvetlenül vagy közvetetten 323 vállalatban volt részesedése. Ezeket és a köztük lévő kapcsolatokat, kereszttulajdonlásokat beazonosítani sem egyszerű, nemhogy a pénz útját végigkövetni.

Egy cégháló Mészáros Lőrinc családi holdingcégével a középpontban.
Forrás: Bisnode

Osztalékot azonban a felcsúti milliárdosnak, illetve a család többi tagjának is csak azok a cégek fizetnek, amelyekben közvetlenül tulajdonosok. A céghálóban tőlük távolabb lévő vállalatok először a köztes vállalatoknak fizetnek, amelyek aztán ezt adják tovább Mészároséknak, már persze, ha továbbadják. Pont, mint az építőipari holding esetében.

Közvetlen cégtulajdona azonban már nincsen megszámlálhatatlanul sok a felcsúti milliárdosnak, mindössze nagyjából egy tucat. Ezek közül pedig most csak a fent említett kettő fizet osztalékot. Méghozzá nagyjából annyit, mint tavaly, csak akkor a megoszlás volt kicsit más: a durván 12 milliárd forintból 7 jutott a V-Híd-ra és szűk 5 a Mészáros Építőipari Holdingra.

 

Az igazi különbség így nem ebből adódott, hanem abból, hogy a 2018-as év után két másik fontos cégük is fizetett osztalékot. A Mészáros Lőrinc gyermekei által alapított Fejér B.Á.L. például 2,8 milliárd forintnyit. Ez a cég az idén azonban egyrészt jóval kisebb nyereséget termelt 2019-ben, mint egy évvel korábban, másrészt ezt a profitot is a vállalatban hagyták.

A család tőzsdén kívüli cégeinek jelentős részét összefogó Talentis Groupnál pedig ennél is nagyobb volt a visszaesés, hiszen a közvetlenül is másfél tucat, közvetve ennél is egy nagyságrenddel több vállalatban érdekelt társaságból tavaly 10,6 milliárd forintot vett ki Mészáros Lőrinc és felesége. Az idén azonban egy fillért sem. Ahogy nem fizetett nekik a 2019-ben veszteséges Búzakalász 66 Kft., és több más alapkezelő illetve holdingcégük se.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc új rekordja: 25,4 milliárd forintot vesz ki a cégeibőlMegtáltosodnak azok a cégek, amiket megvesz a felcsúti milliárdos. Volt olyan, amelyik ötszörözte a profitját és még ennél is több osztalékot fizetett. Így továbbra is exponenciális ütemben nő a felcsúti polgármester osztalékjövedelme.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Mészáros és Mészáros Kft. Mészáros Lőrinc R-Kord Kft Talentis Group V-Híd Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.