Ahogy enyhül a járványveszély, egyre több cégnél kerül napirendre az irodákba való óvatos visszatérés, amivel kapcsolatban az egyik jelentős kockázatot a légkondicionálók jelentik. Ezek egyrészt egy helyiségen belül is keringethetik úgy a levegőt, hogy ha valaki betegen megy dolgozni, akkor az általa kilélegzett fertőző részecskék mindenkit elérnek az irodában, bármennyire is távol ülnek egymástól – hasonlóképp terjedt el a koronavírus egy kínai étterem vacsoravendégei között még januárban. Másrészt az irodaházak jelentős részében központi szellőztetőrendszerek működnek, amelyek közvetítésével a vírus akár helyiségek között is vándorolhat.
Ezek ugyanis a befújás mellett minden helyiségből el is szívnak valamennyi levegőt, ami összekeveredve jut el a hűtést vagy fűtést végző egységig. Az ide érkező légtömegnek általában egy kisebb részét frissre cseréli a rendszer, majd a kívánt hőmérséklet beállítását követően visszajuttatja az irodákba, vagyis
ha valamelyik irodában dolgozik egy fertőzött, akkor onnan a kórokozók egy részét elszállítja a légkondi más helyiségekbe.
Mindez különösen problémás, ha egy épületen belül több cég működik. Ebben az esetben bármennyire körültekintően készül fel a munkahelyi járvány megelőzésére egy vállalkozás, a szomszédain is nagyban múlik, hogy a dolgozói mekkora kockázatnak vannak kitéve az irodában. A helyzet még bonyolultabb, ha a központi légkondicionáláson ügyfélterekkel, üzletekkel, netán egy egész bevásárlóközponttal is osztozni kell, ami egyáltalán nem ritka.
Épületüzemeltetéssel foglalkozó szakemberek az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással foglalkozó egyesületek szövetségének (REHVA*Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) ajánlásaira hívták fel a figyelmemet, amelyek szerint bizonyos feltételek mellett az eddigieknél is többet kellene használni az irodai klímákat, a fentebbi aggályok ellenére is.
A légúti fertőzés valószínűségét ugyanis leginkább az irodákba bejuttatott friss levegő mennyisége határozza meg.
Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az eddig jobbára a benti légtömeget keringető központi berendezéseket úgy állítsák át az üzemeltetők, hogy a lehető legtöbb friss levegőt juttassák be az irodákba. A vírus terjedésének szempontjából különösen rizikós helyiségekben – például a mosdókban – pedig a levegőt kifelé szállító szellőzők folyamatos működtetését javasolja a szervezet. (A mellékhelyiségek használata ráadásul külön körültekintést igényel: az ajánlások szerint érdemes előírni öblítéskor a WC-fedelek lecsukását, illetve a lefolyók szifonjainak feltöltését, mivel a vírus az ürülék útján, illetve a csatornarendszeren keresztül is az irodaház levegőjébe juthat.)
Természetesen ablaknyitással, kereszthuzattal is segíthető a levegő cserélődése (már amennyiben nyithatók az ablakok), ami akkor is ajánlott, ha a dolgozók számára kicsit kellemetlen hőmérsékletet okoz. Ugyanígy a külső levegő nagyobb arányú bekeverése a megszokottnál gyengébb és kevésbé hatékony hűtést eredményezhet, azonban
a hőkomfortnál és a villanyszámlánál most fontosabb szempont a lehető legintenzívebb légcsere.
A kizárólag a benti levegő keringetésére alkalmas berendezések azonban kockázatot jelentenek, ahogy a már említett kínai étterem esete is mutatja. Sajnos a vírus és az azt hordozó részecskék mérete túl kicsi ahhoz, hogy a légkondicionálókban jellemzően használt szűrők megfogják őket, tehát a légkeringetést végző gépek használata legfeljebb az egyszemélyes irodákban biztonságos. Persze akadnak olyan filterek is, amelyek csökkentik a levegőben lévő vírusok számát, teljes fertőtlenítést azonban ezektől sem várhatunk.
A szobákba, irodákba szánt általános légtisztító készülékek sem képesek a vírusok tökéletes kiszűrésére, az erre alkalmas, zömmel az egészségügyi intézményekben használt darabok ára jelentősen magasabb a hétköznapibb modelleknél.
A szellőzőrendszerek beindítása előtt különösen fontos az alapos átvizsgálás és javítás a jelenlegi helyzetben. A légbefúvásra való átállítás ugyanis akkor lehet igazán hasznos, ha az elhasznált és a friss levegőt szállító csövek jól tömítenek, és a lehető legkevesebb ponton keveredhetnek össze a tiszta és a potenciálisan fertőzött légtömegek a berendezésekben. Ugyanakkor szokásos tisztítási munkálatok, amelyek például a legionellafertőzés megelőzését segítik, a koronavírus terjedésével szemben nem hatásosak, de persze az elvégzésük most is szükséges.
A karbantartókat ugyanakkor fokozott fertőzésveszély éri munkájuk során, főleg a szellőzőkben lévő szűrőkön halmozódhatnak fel olyan anyagok, amelyeken megtapadhat és hosszabb ideig aktív maradhat a koronavírus.
A légkondik karbantartását az operatív törzs is javasolja, a használatukat illetően pedig több sajtótájékoztatón is szóba került, hogy bár némi kockázatot jelent, a vírus terjedésének nem ez a jellemző módja. A hivatalos álláspont szerint is szükséges az irodákban az intenzív szellőztetés, továbbá javasolt a klímaberendezések vírusokat is pusztító szerekkel történő fertőtlenítése, noha ez csak a készülékekben megtelepedett kórokozókat közömbösíti. A vendéglátóhelyeken pedig kormányrendelet tiltja az akár csak részben benti levegőt keringető hűtő-fűtő berendezések használatát, hacsak azok nincsenek UV-sterilizáló technológiával ellátva.
Érdekes kérdés egyébként, hogy
ha a vendéglátóhelyeken ilyen szigorú szabályok vonatkoznak a légkondicionálókra, akkor az irodák miért esnek enyhébb elbírálás alá.
Míg egy étteremben két-három óránál többet jellemzően nem töltünk el, addig az irodában legalább napi nyolcat-kilencet, egy héten akár öt napon át. Ráadásul a nyitott terű (open office) irodákban könnyen lehet annyi ember egy légtérben, mint egy nagy étteremben.
Sok cégnél még nyitott kérdés, hogy visszahívják-e a dolgozókat az irodákba, vállalva többek között a szellőzőrendszerek működéséből adódó kockázatokat. Néhány közepes méretű cég alkalmazottjának elmondásai alapján úgy tűnik, hogy a döntés előtt számba vett rizikófaktorok között a légkondicionálás is nagy súllyal szerepel. Több helyen vizsgálják a szellőzők átalakításának lehetőségét, főleg attól tartva, hogy a jelenlegi kialakítás kedvez a vírus terjedésének az azonos épületben, egymás szomszédságában működő vállalkozások munkavállalói között.
Vállalat
Fontos