Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 16. 11:33 Vállalat

Többek között ezért nem fog egyik percről a másikra talpra állni a gazdaság

Érdekes kutatást tett közzé a Statista nevű portál arról, hogyan alakulhatnak a fogyasztási szokások néhány koronaválság által súlyosabban érintett szektorban az Egyesült Királyságban. A felmérésben azt kérdezték meg 713 felnőttől, hogy melyek azok a szolgáltató létesítmények, amiket akkor is elkerülnének a következő időszakban, ha újra látogathatóvá tennék őket.

Az eredményekből pedig az látszik, hogy az egyes szektorokban eleinte valószínűleg meg sem közelíti majd a kereslet a járvány előtti szintet. A megkérdezettek közel kétharmada mondta azt, hogy bárokba, klubokba, kocsmákba még biztosan nem megy egy ideig, de hatvan százalék felett volt ez az arány a koncertek, a mozik és színházak esetében is

 

Ez nem jelenti azt, hogy mindenhol ennyivel kevesebb vendég lesz, mint korábban, hiszen előfordulhat, hogy a válaszadók egy része eddig sem járt ilyen helyekre. Az azonban elég egyértelmű, hogy az érintett ágazatoknak sokkal kisebb lesz  a bevétele is, mint a járvány előtti időszakban. Ez egyébként elég jól látszik azokban az országokban is, ahol már megkezdték a lazításokat. Olaszországban például, hiába van elég nagy kultusza van a kávézóknak, még a legnevesebb helyek is a túlélésért küzdenek az újranyitás után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKávéházak Rómában: napi 30 kávé eladásából kéne kihozni a havi 6 ezer eurós bérleti díjatÉledeznek, de továbbra is a túlélésért küzdenek a kávéházak Róma központjában, a külső kerületekben pedig az új szabályok miatt egyelőre nem éri meg kinyitni.

A várakozások hasonlóak számos szektorban Magyarországon is. Az egészségügyi turizmus területén például már a határok lezárásakor azzal számoltak, hogy hosszú hónapokig nem térnek majd vissza a külföldi vendégek, és ha meg is indul a forgalom, akkor is csak nagyon lassan kúszik majd vissza a korábbi szint közelébe.

Ezek a várakozások és tervek pedig elég egyértelművé teszik, hogy

a koronavírus okozta válság nem V alakú lesz, ahogy azt előzetesen sokan remélték.

Ez ugye azt jelentette volna, hogy a gazdaság teljesítménye hirtelen és meredeken visszaesik, ez azonban csak egy rövid ideig tartó jelenség lesz, mert viszonylag gyorsan és ugyanolyan lendülettel visszapattan a kibocsátás a korábbi szintre.

A korábbinál tartósan alacsonyabb fogyasztás mellett azonban ez nem lehetséges, hiszen nincs visszapattanás. Épp emiatt gondolják egyre többen úgy a lapunknak nyilatkozó hazai szakértők és cégvezetők is, hogy nem V, hanem inkább U, vagy még rosszabb esettben L alakú válság jöhet, azaz a reméltnél csak később, vagy egy ideig egyáltalán nem tér vissza a gazdaság teljesítménye a korábbi szintre.

Bár a krízis eleinte csak néhány ágazatot érintett súlyosan, mint például az idegenforgalmat, a rendezvényszervezést, vagy éppen a vendéglátást – nem véletlenül ezek jöttek elő a Statista elemzésében is – ám egyrészt mostanra más iparágakat is elért, másrészt idővel oda is átgyűrűzhet, ahol eddig semmi probléma nem volt.

A kisebb kereslettel és bevétellel szembesülő cégeknek ugyanis a korábbinál logikusan jóval kevesebb munkavállalóra lesz szükségük, így a koronaválság miatti leépítések egy része biztosan tartós marad.

A munkájukat elvesztők fogyasztása pedig jelentősen visszaesik, de ez már nem csak a koronavírus miatt kényszerűségből leálló iparágakat érinti majd, hanem globálisan a teljes gazdaságot. Kevesebb autót vesznek, elhalasztják a lakásfelújításokat, később cserélik le a hűtőt, a számítógépet és a mobiltelefont. Mivel a csökkenő kereslet ezekben a szektorokban is elbocsátásokhoz vezet a V alakúnak remélt krízis helyett egy olyan recessziós válságspirál alakul ki, amit legutóbb a 2008-as gazdasági válság idején láthattunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ élvonalában voltunk a koronavírus előtt egy ágazatban, amiből kevés marad mostTavaly több mint 150 milliárd forintot költöttek Magyarországon az egészségügyi kezelésre érkező külföldiek. Az idén nem fognak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat gazdasági visszaesés Statista válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.