Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 19. 10:40 Vállalat, Világ

Teljesen bizonytalan lett az egyik legjobb német cég jövője

Ha másról nem, a ceruzaelemről nálunk is mindenki ismerheti a német ipar egyik büszkeségét, a Varta AG-t. A céget 133 éve alapították, túlélt két világháborút és kelet-berlini ágának kommunista államosítását, ráadásul tavaly modern kori történetének legjobb évét zárta, jövője azonban hirtelen mégis bizonytalanná vált.

A társaság ugyanazt tette, amit rengeteg német cég már nagy sikerrel alkalmazott: talált magának a világpiacon egy olyan szűkebb rést, amelyben képes volt terjeszkedni, és a kutatás-fejlesztést erre koncentrálva meg is hódította teljes egészében. A Varta esetében a vezeték nélküli fejhallgatókban és hallókészülékekben használt kisméretű lítiumionos akkumulátorokról van szó, amelyek iránt viszonylag rövid idő alatt óriásira nőtt a kereslet.

A németek pillanatnyilag 50 százalékos részesedéssel rendelkeznek a világpiacon, a növekedés ráadásul évi 30 százalékos, és bár 2019 is kiváló év volt, ez a szegmens még mindig csak gyerekcipőben jár, azaz a Vartára elvileg fényes jövő várhatna.

A cég ennek megfelelően szinte minden tőkéjét a kapacitás növelésére fordítja, az év végére 100 millió akkumulátort lesz képes gyártani, de 2021-végére már 200 milliós lesz a termelése. A nagy befektetések ellenére eddig senki sem kérdőjelezte meg, hogy a pénzt költeni kell, a Vartában mindenki olyan nagy növekedési sztorit látott, hogy a részvények árfolyama folyamatosan emelkedett.

Decemberben és főleg januárban aztán minden a feje tetejére állt.

A Varta azt vette észre, hogy a világpiacot elkezdték olyan kínai termékek elárasztani, amelyek a vállalat szerint lemásolták a szabadalmi védettséget élvező technológiáját.

A cég tulajdonképpen annak lett áldozata, hogy a piac fejlődésének üteme még neki is túl gyors volt, a fejhallgató-gyártók egyszerűen nem tudták kivárni, hogy a Varta bővítse a termelését, ezért meghajoltak, és elkezdték vásárolni a kínai másolatokat.

Az alábbi grafikon a Varta elmúlt 12 hónap alatti részvényárfolyamát mutatja. Látszik, hogy 2019-et a folyamatos és nagy ütemű emelkedés jellemezte, a növekedés 390 százalék volt tavaly. Ám amikor januárban nyilvánvalóvá vált a kínai fenyegetettség, az árfolyam megzuhant, és csak azért talált magára a napokban, mert a cég a vártnál jobb üzleti eredményeket tett közzé.

Azt azonban senki sem tudja megjósolni, hogy mi vár a cégre 2020-ban, tényleg másolják-e a technológiáját, és ha igen, akkor hogyan tud érvényt szerezni az érdekeinek, miközben a gyártóknak egyre több akkumulátorra van szükségük, de azonnal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ akkumulátor elem fejhallgató Kína másolat szabadalom Varta Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.