Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 19. 10:40 Vállalat, Világ

Teljesen bizonytalan lett az egyik legjobb német cég jövője

Ha másról nem, a ceruzaelemről nálunk is mindenki ismerheti a német ipar egyik büszkeségét, a Varta AG-t. A céget 133 éve alapították, túlélt két világháborút és kelet-berlini ágának kommunista államosítását, ráadásul tavaly modern kori történetének legjobb évét zárta, jövője azonban hirtelen mégis bizonytalanná vált.

A társaság ugyanazt tette, amit rengeteg német cég már nagy sikerrel alkalmazott: talált magának a világpiacon egy olyan szűkebb rést, amelyben képes volt terjeszkedni, és a kutatás-fejlesztést erre koncentrálva meg is hódította teljes egészében. A Varta esetében a vezeték nélküli fejhallgatókban és hallókészülékekben használt kisméretű lítiumionos akkumulátorokról van szó, amelyek iránt viszonylag rövid idő alatt óriásira nőtt a kereslet.

A németek pillanatnyilag 50 százalékos részesedéssel rendelkeznek a világpiacon, a növekedés ráadásul évi 30 százalékos, és bár 2019 is kiváló év volt, ez a szegmens még mindig csak gyerekcipőben jár, azaz a Vartára elvileg fényes jövő várhatna.

A cég ennek megfelelően szinte minden tőkéjét a kapacitás növelésére fordítja, az év végére 100 millió akkumulátort lesz képes gyártani, de 2021-végére már 200 milliós lesz a termelése. A nagy befektetések ellenére eddig senki sem kérdőjelezte meg, hogy a pénzt költeni kell, a Vartában mindenki olyan nagy növekedési sztorit látott, hogy a részvények árfolyama folyamatosan emelkedett.

Decemberben és főleg januárban aztán minden a feje tetejére állt.

A Varta azt vette észre, hogy a világpiacot elkezdték olyan kínai termékek elárasztani, amelyek a vállalat szerint lemásolták a szabadalmi védettséget élvező technológiáját.

A cég tulajdonképpen annak lett áldozata, hogy a piac fejlődésének üteme még neki is túl gyors volt, a fejhallgató-gyártók egyszerűen nem tudták kivárni, hogy a Varta bővítse a termelését, ezért meghajoltak, és elkezdték vásárolni a kínai másolatokat.

Az alábbi grafikon a Varta elmúlt 12 hónap alatti részvényárfolyamát mutatja. Látszik, hogy 2019-et a folyamatos és nagy ütemű emelkedés jellemezte, a növekedés 390 százalék volt tavaly. Ám amikor januárban nyilvánvalóvá vált a kínai fenyegetettség, az árfolyam megzuhant, és csak azért talált magára a napokban, mert a cég a vártnál jobb üzleti eredményeket tett közzé.

Azt azonban senki sem tudja megjósolni, hogy mi vár a cégre 2020-ban, tényleg másolják-e a technológiáját, és ha igen, akkor hogyan tud érvényt szerezni az érdekeinek, miközben a gyártóknak egyre több akkumulátorra van szükségük, de azonnal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ akkumulátor elem fejhallgató Kína másolat szabadalom Varta Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.