Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 14. 14:40 Vállalat

Amerikai óriáscég szerezte meg a magyar irodisták kedvenc vizét

Felvásárolták a Magyarországon piacvezető ballonos vízszolgáltatót, a dunakeszi székhelyű Clearwater Kft.-t. A vevő az amerikai gyökerű Cott Corporation egyik leányvállalata, az Eden Springs. Az 1923-ban megalapított Cott Corporation honlapja szerint a legnagyobb vízautomatás cég Észak-Amerikában és Európában.

A Cott a ballonos vizek mellett kávépörköléssel és teakeveréssel is foglalkozik, termékeit többek között a Starbucks és a Lavazza árulja. A magyarországi cég felvásárlását a Cott pár napja jelentette be a honlapján, a vételárat nem hozták nyilvánosságra.

A felvásárlásról szóló közlemény szerint a Cott nagyjából 14 ezer ballonos vízadagolóval növeli a hálózatát. A dunakeszi cég felvásárlásával a Cott egy szénsavas vizet előállító technológia szabadalmához is hozzájutott, amelyet a jövőben több piacon is bevezetne. Az amerikai vállalatóriás a Clearwater mellett több más ivóvízzel foglalkozó céget is felvásárolt a közelmúltban.


Így működik a Clearwater üzeme

Honlapja szerint a Clearwatert 1995-ben alapították meg egy olyan szolgáltatásra alapozva, amely az USA-ban már 50 éve működött: az ivóvizet 19 literes palackokba töltik. A saját gyárukban palackozott, a honlap szerint kiváló minőségű ballonos vizet irodákban vagy pusztán saját használatra, lakásokban használják. Saját bevallásuk szerint piacvezetők ebben a szegmensben Magyarországon (egy másik magyar vízadagolós cég történetét a Forbes dolgozta fel). A vízautomaták mellett a Lavazza kapszulás kávéautomatáit is forgalmazzák.

A Clearwater eddigi tulajdonosi viszonyai nem voltak teljesen egyértelműek. A céget két külföldi alapította: az amerikai Scott Nicol és egy neve alapján orosz személy. Az ismertség onnan jöhetett, hogy Nicol a 90-es évek elején Oroszországban is próbálkozott egy hasonló céggel. A magyarországi Clearwater azonban 1999 óta nem az ő – legalábbis közvetlen – tulajdonukban van, mivel egy ciprusi cég érdekeltségébe került. Az amerikai alapító mindenesetre a felvásárlásig a cég ügyvezetője volt*Mivel az új tulajdonos még nem jelent meg a cégadatbázisokban, ezért nem egyértelmű, hogy Nicol a felvásárlás után is ügyvezető marad-e..


Clearwater-klip 2014-ből

A Clearwatert tulajdonló ciprusi cég nevén van a balatonvilágosi Hedon kézműves sörfőzde is, amelyben Nicol szintén vezető tisztséget tölt be. A sörfőzdét a Clearwater vásárolta meg 2017-ben 100 millió forintért a céges beszámolója alapján, majd pár hónapja került át a ciprusi cég érdekeltségébe.

A Clearwaternek az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt az árbevétele, amely 2018-ban 1,6 milliárd forint volt. Azonban az elmúlt öt év*2014-2018, a tavalyi számokat május végéig kell leadniuk a cégeknek. mindegyikében veszteséget termelt a cég, két éve 93 millió forintot. Összesen mintegy 120 embert foglalkoztat.

 

A cégről nem igazán jelentek meg cikkek korábban, az egyetlen lényeges kivétel egy 2017-es cikk a Napi.hu-tól. Ebben azt írták, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a Clearwater és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság közötti közbeszerzési szerződést a kirívóan alacsony ár miatt. A KEF-et 800 ezer forintra is megbüntették. A 80 milliós keretösszegű közbeszerzésnél a Clearwater az automaták üzemeltetését 100 forintért vállalta, miközben riválisai ezért 3900, illetve 5000 forintot kértek volna.

A felvásárlás hátteréről a Cleanwatert is megkérdeztem, de a közleményen kívül nem kívántak kommunikálni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElköltöttek 17 milliárdot, de még mindig rákkeltő víz folyik a csapbólAz ország 85 településén tavaly elérte vagy meghaladta az ivóvíz arzéntartalma a határértéket, pedig 70-ben már rég lezárult a probléma megszüntetésére hivatott beruházás. Itt is felbukkannak az állami megrendelések sztárjai.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felvásárlás ivóvíz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.