Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 14. 14:40 Vállalat

Amerikai óriáscég szerezte meg a magyar irodisták kedvenc vizét

Felvásárolták a Magyarországon piacvezető ballonos vízszolgáltatót, a dunakeszi székhelyű Clearwater Kft.-t. A vevő az amerikai gyökerű Cott Corporation egyik leányvállalata, az Eden Springs. Az 1923-ban megalapított Cott Corporation honlapja szerint a legnagyobb vízautomatás cég Észak-Amerikában és Európában.

A Cott a ballonos vizek mellett kávépörköléssel és teakeveréssel is foglalkozik, termékeit többek között a Starbucks és a Lavazza árulja. A magyarországi cég felvásárlását a Cott pár napja jelentette be a honlapján, a vételárat nem hozták nyilvánosságra.

A felvásárlásról szóló közlemény szerint a Cott nagyjából 14 ezer ballonos vízadagolóval növeli a hálózatát. A dunakeszi cég felvásárlásával a Cott egy szénsavas vizet előállító technológia szabadalmához is hozzájutott, amelyet a jövőben több piacon is bevezetne. Az amerikai vállalatóriás a Clearwater mellett több más ivóvízzel foglalkozó céget is felvásárolt a közelmúltban.


Így működik a Clearwater üzeme

Honlapja szerint a Clearwatert 1995-ben alapították meg egy olyan szolgáltatásra alapozva, amely az USA-ban már 50 éve működött: az ivóvizet 19 literes palackokba töltik. A saját gyárukban palackozott, a honlap szerint kiváló minőségű ballonos vizet irodákban vagy pusztán saját használatra, lakásokban használják. Saját bevallásuk szerint piacvezetők ebben a szegmensben Magyarországon (egy másik magyar vízadagolós cég történetét a Forbes dolgozta fel). A vízautomaták mellett a Lavazza kapszulás kávéautomatáit is forgalmazzák.

A Clearwater eddigi tulajdonosi viszonyai nem voltak teljesen egyértelműek. A céget két külföldi alapította: az amerikai Scott Nicol és egy neve alapján orosz személy. Az ismertség onnan jöhetett, hogy Nicol a 90-es évek elején Oroszországban is próbálkozott egy hasonló céggel. A magyarországi Clearwater azonban 1999 óta nem az ő – legalábbis közvetlen – tulajdonukban van, mivel egy ciprusi cég érdekeltségébe került. Az amerikai alapító mindenesetre a felvásárlásig a cég ügyvezetője volt*Mivel az új tulajdonos még nem jelent meg a cégadatbázisokban, ezért nem egyértelmű, hogy Nicol a felvásárlás után is ügyvezető marad-e..


Clearwater-klip 2014-ből

A Clearwatert tulajdonló ciprusi cég nevén van a balatonvilágosi Hedon kézműves sörfőzde is, amelyben Nicol szintén vezető tisztséget tölt be. A sörfőzdét a Clearwater vásárolta meg 2017-ben 100 millió forintért a céges beszámolója alapján, majd pár hónapja került át a ciprusi cég érdekeltségébe.

A Clearwaternek az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt az árbevétele, amely 2018-ban 1,6 milliárd forint volt. Azonban az elmúlt öt év*2014-2018, a tavalyi számokat május végéig kell leadniuk a cégeknek. mindegyikében veszteséget termelt a cég, két éve 93 millió forintot. Összesen mintegy 120 embert foglalkoztat.

 

A cégről nem igazán jelentek meg cikkek korábban, az egyetlen lényeges kivétel egy 2017-es cikk a Napi.hu-tól. Ebben azt írták, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a Clearwater és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság közötti közbeszerzési szerződést a kirívóan alacsony ár miatt. A KEF-et 800 ezer forintra is megbüntették. A 80 milliós keretösszegű közbeszerzésnél a Clearwater az automaták üzemeltetését 100 forintért vállalta, miközben riválisai ezért 3900, illetve 5000 forintot kértek volna.

A felvásárlás hátteréről a Cleanwatert is megkérdeztem, de a közleményen kívül nem kívántak kommunikálni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElköltöttek 17 milliárdot, de még mindig rákkeltő víz folyik a csapbólAz ország 85 településén tavaly elérte vagy meghaladta az ivóvíz arzéntartalma a határértéket, pedig 70-ben már rég lezárult a probléma megszüntetésére hivatott beruházás. Itt is felbukkannak az állami megrendelések sztárjai.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felvásárlás ivóvíz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.