Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 29. 10:41 Vállalat, Világ

Jöttek a kínaiak, megvették a német robotgyárat, majd leépítésekbe kezdtek

A német sajtó szerint elképedve és zavartan figyeli az üzleti világ azt, hogy mi történik a csúcstechnológiájú ipari robotokat gyártó Kuka augsburgi központjában. A történetet valószínűleg majd csak utólag lehet reálisan értékelni, de most úgy tűnik, hogy a kínai többségi tulajdonba került társaság bajban van, és a hatékonyság növelése érdekében megindulnak az elbocsátások.

A Kuka központjából majdnem minden tizedik embert elküldik, összesen 350-en kerülnek utcára, a menedzsment pedig kénytelen magyarázkodni: azt állítják, hogy a problémáknak nincs köze a kínai szerepvállaláshoz, és az elbocsátás nem sérti a kínaiak által tett korábbi vállalásokat.

A Kuka a német ipar egyik gyöngyszeme, és amikor 2017-ben a kínai Midea Csoport 4,5 milliárd euróért felvásárolta a többségét, erős politikai és gazdasági ellenszélben kellett a tranzakciót végrehajtania. Sokan tartottak attól, hogy a kínaiak kimazsolázzák a német csúcstechnológiát maguknak, és ebből hosszabb távon nem a németországi központ fog profitálni.

Ennek fényében érthető, hogy miért aggodalmaskodnak azon, hogy a Kukának az utóbbi időben nem megy jól a szekere, a bevétele évi 7 százalékkal csökkent, és kétszer is lefelé kellett módosítania az üzleti terveit.

A Handelsblatt azt írja, az is érdekes, hogy a Kuka egyik legfőbb versenytársa, az ABB mindeközben magabiztosan nyilatkozik a jövőjéről, vagyis nem tűnik úgy, mintha a robotgyártás piaca általában is nehéz helyzetben lenne. A Midea egyébként háztartási és egyéb gépeket gyárt, és részben azért is vette meg a Kukát, hogy a saját üzemeiben most már a házon belül fejlesztett robotokkal gyártsa a termékeit, de a német sajtó szerint ezt nem teszi meg annyira, mint amennyire várható lett volna tőle.

Ezek után verte most ki a biztosítékot a 350 fős központi leépítés, hiába igyekszik a cégvezetés hangsúlyozni, hogy a kínaiaknak ehhez semmi köze nincs.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Augsburg Kína Kuka leépítés robotok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.