Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 29. 10:41 Vállalat, Világ

Jöttek a kínaiak, megvették a német robotgyárat, majd leépítésekbe kezdtek

A német sajtó szerint elképedve és zavartan figyeli az üzleti világ azt, hogy mi történik a csúcstechnológiájú ipari robotokat gyártó Kuka augsburgi központjában. A történetet valószínűleg majd csak utólag lehet reálisan értékelni, de most úgy tűnik, hogy a kínai többségi tulajdonba került társaság bajban van, és a hatékonyság növelése érdekében megindulnak az elbocsátások.

A Kuka központjából majdnem minden tizedik embert elküldik, összesen 350-en kerülnek utcára, a menedzsment pedig kénytelen magyarázkodni: azt állítják, hogy a problémáknak nincs köze a kínai szerepvállaláshoz, és az elbocsátás nem sérti a kínaiak által tett korábbi vállalásokat.

A Kuka a német ipar egyik gyöngyszeme, és amikor 2017-ben a kínai Midea Csoport 4,5 milliárd euróért felvásárolta a többségét, erős politikai és gazdasági ellenszélben kellett a tranzakciót végrehajtania. Sokan tartottak attól, hogy a kínaiak kimazsolázzák a német csúcstechnológiát maguknak, és ebből hosszabb távon nem a németországi központ fog profitálni.

Ennek fényében érthető, hogy miért aggodalmaskodnak azon, hogy a Kukának az utóbbi időben nem megy jól a szekere, a bevétele évi 7 százalékkal csökkent, és kétszer is lefelé kellett módosítania az üzleti terveit.

A Handelsblatt azt írja, az is érdekes, hogy a Kuka egyik legfőbb versenytársa, az ABB mindeközben magabiztosan nyilatkozik a jövőjéről, vagyis nem tűnik úgy, mintha a robotgyártás piaca általában is nehéz helyzetben lenne. A Midea egyébként háztartási és egyéb gépeket gyárt, és részben azért is vette meg a Kukát, hogy a saját üzemeiben most már a házon belül fejlesztett robotokkal gyártsa a termékeit, de a német sajtó szerint ezt nem teszi meg annyira, mint amennyire várható lett volna tőle.

Ezek után verte most ki a biztosítékot a 350 fős központi leépítés, hiába igyekszik a cégvezetés hangsúlyozni, hogy a kínaiaknak ehhez semmi köze nincs.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Augsburg Kína Kuka leépítés robotok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.